Kalendar radova

Što raditi u vrtu tijekom studenog doznajte od vrtlarice Marije Martinović

Unsplash

 Jane Slack Smith
Uskoro stiže zima, ali vrtnih akcija ima još mnogo. Pa, krenimo redom...

Otkrivamo što sve morate obaviti u svom zelenom carstvu ovaj mjesec kako biste ga dobro pripremili za hladnije dane i noći.

image

Marija Martinović

Mariju Martinović možete pratiti na: www.maricavrtlarica.com.

U CVJETNJAKU

S obzirom na vremenske uvjete za ovo doba godine, stignete još posaditi lukovice tulipana i narcisa. Redovito čistite otpalo lišće u cvjetnjaku kako biste spriječili širenje zaraze sljedeće sezone. To se naročito odnosi na otpalo lišće oko ruža koje je najčešće zaraženo crnom pjegavošću.

Kada već spominjemo ruže, ako se odlučite za sadnju novih, onih kupljenih golog korijena, sada je pravo vrijeme za njihovu sadnju.

image

Unsplash

Brett Jordan

Ne zaboravite ih od smrzavanja zaštititi jutenim vrećama ili debljim slojem slame. Odlučite li se za sadnju ruža u kontejnerima, radije pričekajte rano proljeće jer one već imaju razvijen korijen u posudi pa im ne treba dulje vrijeme ukorjenjivanja kao kod već spomenutih sadnica golog korijena.

Ne zaboravite razbiti sivilo zimskog cvjetnjaka žarkim bojama gotovih sadnica jaglaca i maćuhica.

image
Marija Martinović

U POVRTNJAKU

Idealno je vrijeme da gredicu u povrtnjaku, na kojoj se nalaze višegodišnje biljke, popunite novim primjercima, poput rabarbare. Još uvijek stignete posaditi češnjak. Tlo prije sadnje obogatite kompostom, a površinu nakon sadnje pokrijte debljim slojem malča.

Kako su kupusnjače, poput kovrčavog kelja i kelja pupčara, vjerojatno posljednje biljke na gredicama, nagrnite ih zemljom i osigurajte potporanj da ih naleti vjetra ne bi oštetili.

image
Marija Martinović

Očišćene i grubo prekopane povrtne gredice obogatite stajskim gnojem te tako osigurajte u proljeće tlo spremno za sadnju. Prilikom gnojenja pripazite na plodored pa prema tome odredite količinu i vrstu hranjiva koje stavljate na gredice.

Ako u povrtnjaku imate ilovasto i teško ili, pak, pjeskovito tlo, razmislite o podizanju gredica jer već samo 20 do 30 cm novog tla na gredici može napraviti revoluciju u vašem povrtnjaku.

image
Marija Martinović

U VOĆNJAKU

Pravo je vrijeme za sadnju bobičastog voća. Maline, kupine, ribizi i borovnice samo su neki od njih, a okušajte se i u uzgoju brusnica, goji bobica, aronije ili ogrozda.

Gredice s jagodama očistite od uvelog lišća i korova, a ako ne želite nove biljke, vriježe redovito uklanjajte kako ne bi crpile energiju matičnoj biljci. Ovisno o vremenu, sve do ranog proljeća orezujte voćke krušaka i jabuka, ali ne i šljiva. Orezivanje šljiva ostavite za početak ljeta.

Vrijeme je za zaštitu voćnjaka od napada malog mrazovca, moljca koji se pojavljuje najčešće na voćkama jabuka. Postavljanjem ljepljivih traka na debla spriječit će se napad ženki koje na kori drveta traže mjesto za polijeganje jajašca. Ne zaboravite u skladištu redovito pregledavati uskladišteno voće te, prema potrebi, uklonite ono koje je već počelo truliti.

U STAKLENIKU

Prije zime zamijenite sva razbijena i oštećena stakla te na taj način spriječite moguću štetu. Dijelove staklenika zaštitite primjerenim materijalom radi zadržavanja topline i tako osigurajte željenu mikroklimu biljkama u tom prostoru. Ne zaboravite na redovito provjetravanje staklenika jer ustajali zrak u zatvorenom prostoru može pogodovati razvoju gljivica i bakterija.

image
Marija Martinović

NA TRAVNJAKU

Sve do snijega nastavlja se skupljanje lišća s travnjaka. Nekom od vrsta pro- zračivača uklonite mahovinu s površine travnjaka, a skupite li je na hrpu gdje i lišće, poslužit će kao kvalitetan dodatak kompostu. Da biste ubrzali postupak razgradnje lišća i mahovine, napravljenu hrpu usitnite kosilicom koja ima košaru za skupljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:00