DOISTA SVJEŽE

U supermarketu uzgajaju povrće uz pomoć novog hidroponskog sustava i odmah ga prodaju

 Schaduf
Još nije jasno moraju li kupci platiti više za ekstra svježe proizvode ili hidroponski sustavi smanjuju troškove trgovcima

Hidroponski uzgoj – način uzgoja određenih biljaka u mokrim cijevima bez zemlje, uz dodatak tekućih gnojiva i hranjivih tvari – postaje sve češći u velikim i urbanim područjima. Ali u Kairu su otišli malo dalje, supermarket uzgaja svoje proizvode i nudi potpuno novu razinu svježine - prenosi Domus. Ovdje hidroponski hladnjak uzgaja različite vrste salate izravno u trgovini, spremne za prodaju nakon završetka ciklusa rasta.

image
Schaduf

Schaduf, odgovornu tvrtku, osnovali su 2011. Sherif i Tarek Hosny, dva brata Egipćana koji su bili inspirirani drevnim alatom za navodnjavanje kako bi zajednicama s niskim primanjima donijeli sigurnost hrane i samodostatnost. Arapska riječ "schaduf" odnosi se na drevni alat za navodnjavanje, koji i danas koriste poljoprivrednici u mnogim zemljama, koji podiže vodu u kanale za navodnjavanje radi žetve usjeva. Dvojac je započeo posao prodajom krovnih instalacija obiteljima s niskim primanjima putem povratnih zajmova, dok su izgradnju mini krovnih farmi ugovarali s proizvođačem koji instalaciju dovrši u jednom danu.

image
Unsplash

Prema jednom izvješću, ova vrsta sustava zahtijeva 90 posto manje vremena za uzgoj proizvoda od tvrtke Advanced Container Technologies sa sjedištem u Kaliforniji. Još nije jasno moraju li kupci platiti više za ekstra svježe proizvode ili hidroponski sustavi smanjuju troškove trgovcima na malo: troše manje na prijevoz s farmi, ali su također odgovorni za uzgoj biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:22