Neiskusni voćari često se iznenade kad im voćke jedne godine rode odlično, a druge potpuno podbace iako nisu bile bolesne niti ih je snašla prirodna nepogoda. Ključno je znati da, kako bi voćka obilno rađala svake godine, mora imati konstantno dobru prihranu, inače može doći do neugodnih iznenađenja. Ovo nije važno samo zbog roda, već i zato jer će kvalitetno prihranjena stabla lakše podnijeti nadolazeće proljetne mrazeve, koji mogu napraviti velike štete.
Naime, ako je rod bio dobar, na voćki će se pojaviti veći broj lisnih pupoljaka, koje neiskusni voćari ne znaju razlikovati od rodnih pupoljaka. Razlika je jednostavna - veći pupovi su rodni, a sitniji lisni. Lako ih je prepoznati i po položaju, a on ovisi o kojoj je voćki riječ. Primjerice, kod šljiva su rodni pupovi sa strane, a lisni na vrhu. Kod jabučastih voćaka je drugačije. Rodni pupoljci su na vrhu grana, a bočno su lisni.
S druge strane, nije svaki veći pupoljak rodni, a razlog je loša prihrana. Ako voćka tijekom vegetacije nije dobila dovoljnu količinu kalija, fosfora i bora, ni veliki pup neće dati plod. Zato ih, počevši od lipnja treba prihranjivati tekućim biljnim gnojivima i to najmanje triput do berbe. Dobro ih je prihranjivati i nakon berbe, sve dok sa stabla ne opadne polovica listova. Ljeti dodajte i mineralno gnojivo oko stabla s više fosfora i kalija. Pomoći će i ljetna rezidba, koja će osloboditi voćku nerodnih grana i osnažiti one rodne.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....