Tko je u žiriju?

D&D PREDSTAVLJA Upoznajte arhitekticu Katu Marunicu iz arhitektonskog ureda NFO

Sljedeći mjesec slavimo peti rođendan i tom prigodom u suradnji s dugogodišnjim partnerom Vipnetom pozivamo sve čitatelje na sudjelovanje u velikom nagradnom natječaju "Najljepši dnevni boravak u Hrvatskoj!".

Ovogodišnji nagradni natječaj svojevrstan je produžetak lanjskog natječaja "The best od D&D", s time da ove godine uvodimo nekoliko novosti te prvi put proglašavamo najbolji projekt uređenja dnevnog boravka na temelju stručnog ocjenjivanja.

Naime, odluku o najljepšem dnevnom boravku donijet će žiri sastavljen od renomiranih arhitekata čije najznačajnije radove u sljedećih tjedan dana možete pratiti na našim web stranicama.

Danas vam predstavljamo arhitekticu Katu Marunicu iz arhitektonskog ureda NFO i njezina dva najznačajnija arhitektonska ostvarenja.

SPOMEN OBILJEŽJE GORDANU LEDERERU "SLOMLJENI PEJSAŽ"

LOKACIJA: Brdo Čukur, Hrvatska Kostajnica, Hrvatska
AUTORI: NFO (Kata Marunica, dipl.ing.arh., Nenad Ravnić, dipl.ing.arh) + prof.Petar Barišić,akad.kipar
PROJEKTNI TIM: Sandra Perić, NFO dipl.ing.arh.; Nikica Pavlović,NFO dipl.ing.arh.; Filip Vidović, NFO bacc.arch; Dragan Mileusnić; Željko Serdarević
INVESTITOR: HRT , voditelj projekta prof. Milan Bešlić
GODINA PROJEKTA: 2014.
GODINA REALIZACIJE
: 2015.
FOTOGRAFI: Bosnić+Dorotić

Spomen-obilježje Gordanu Ledereru nastalo je kao multidisciplinarni proces između dvije struke, arhitekture i kiparstva. Kroz tu dvojnost razvio se projekt koji objedinjuje različite pristupe istoj tematici sagledavanjem problematike kroz više aspekata, što prostornih što skulptorskih.

Od samog starta bilo je jasno da je bazu projekta napravio sam Lederer odabirom lokacije na kojoj je posljednji put snimao. Izazov lokacije, Ćukur brda, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na dolinu rijeke Une postao je ishodište svih koncepata, manje ili više uspješnih. Diskusije i skice koje su obilježile većinu stvaralačkog procesa vodile su do koncepta koji je na kraju ostao čist i ogoljen od suvišnih slojeva značenja ili ekspresivnosti, ali opet pružajući mogućnost posjetitelju vlastite interpretacije viđenog.

Spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž" sastoji se od pristupne staze i razbijene leće Gordana Lederera. Staza, koncipirana kao Ledererov put života, šifrirana je u betonske ploče položene u travu. Kodiranje je izvršeno na način da su betonske ploče "okovane" u crne čelične okvire filma svaka s utisnutom godinom Ledererova života u negativu. Staza napeto prolazi kroz prirodni teren vodeći do zadnje ploče, memorijalnog platoa bez broja s kojeg se promatra Ledererova razbijena leća. Klupa uz memorijalni plato je reducirana do maksimuma te je zapravo samo izdanak staze koji se lagano odigao od terena naznačujući kraj puta, završno uzdizanje pogleda, u realnom i prenesenom značenju. Kroz tekst "... sada kad mirom dišu kolovoška jutra sja kroz banijska praskozorja svijetla sjeta u očima Gordana Lederera..." posjetitelj ulazi u kontemplaciju.

Sama leća, bačena u travu ispred platoa, usmjerava pogled posjetitelja prema dolini hvatajući posljednje kadrove odabrane od samog Lederera. Staklena opna probijena hicem iz snajpera na trenutak zaustavlja pogled posjetitelja suočavajući ga sa zbiljom događaja na toj lokaciji, dok savršena linija kruga sugerira kontinuitet života kadrirajući pogled na isti pejzaž sniman prije 24 godine na tome istom mjestu. Iz doline, spomenik se dematerijalizira i postaje samo bljesak.

RECEPCIJA KAMPA MON PERIN

PUNI NAZIV OSTVARENJA: Rekonstrukcija recepcije Kampa Mon Perin u Općini Bale
LOKACIJA (cjelovita adresa): Kamp Mon Perin, Općina Bale
INVESTITOR: Mon Perin d.o.o., Trg La Musa 2, Bale
AUTORI: NFO d.o.o., Projektni tim: Kata Marunica, Dijana Pavić, Nikica Pavlović, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Filip Vidović
VODITELJ PROJEKTA: Ivan Fabris, IF Projekt d.o.o.
PROJEKTANTNI SURADNICI: Zona Creativa d.o.o., IEP d.o.o., Technica suprema d.o.o., Radionica statike d.o.o.GODINA PROJEKTA: 2015.
GODINA REALIZACIJE: 2016.
AUTOR FOTOGRAFIJA: Bosnić + Dorotić

Kampovi Mon Perin nalaze se u općini Bale te se rasprostiru na 9 km obale, na pola puta između Rovinja i Pule. Cijela zona je zaštićena dijelom kao prirodna cjelina i arheološko nalazište, tako da su uvjeti gradnje iznimno strogi. Projektni zadatak bio je podići kategorizaciju kampa sa 2 zvjezdice na 4, između dvije sezone, među ostalim i rekonstrukcijom javnih objekata u kampu. Cilj je bilo stvoriti suvremeni kamp s građevinama koji i arhitektonskim jezikom sugeriraju novi smjer razvoja usluga unutar kampa.

Unutar zadanih prostorno-planskih uvjeta među ostalim rekonstruirani su objekti ulazne recepcije kampa, restorana Porto Buso i 8 sanitarnih čvorova. Objekti su mahom bile "rekonstrukcije rekonstrukcija" s premalim kvadraturama i neadekvatnog uređenja.

Recepcija se nalazi na ulazu, tj. na dodirnoj točki između dva kampa Mon Perina (San Polo i Colone), tu se vrši distribucija gostiju i prikupljaju osnovne informacije o uslugama kampa. Osim same rekonstrukcije postojećega gabarita recepcije, dodana je vanjska pergola kao svojevrsni pretprostor za okupljanje gostiju, koja uz samu zgradu recepcije obgrljuje i tri "presvučena" kontejnera za potrebe uprave kampa tijekom sezone. Tlocrtni trokutasti oblik proizašao je iz oblika sugeriranog postojećim prometnicama koji usmjeravaju posjetitelje u jedan ili drugi kamp.

Biografija arhitektice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:56