Član D&D žirija

DOM I DIZAJN PREDSTAVLJA Arhitekta Tomislava Ćurkovića iz arhitektonskog ureda Dva Arhitekta

U ovogodišnjem nagradnom natječaju "Najljepši dnevni boravak u Hrvatskoj" odluku o najljepše uređenom dnevnom boravku donosi tim renomiranih hrvatskih arhitekata na temelju stručnog ocjenjivanja.

Idući član našeg žirija je arhitekt Tomislav Ćurković iz arhitektonskog ureda Dva Arhitekta. Predavač je u zemlji i inozemstvu te gost kritičar na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina obnašao je dužnost predsjednika Hrvatske komore arhitekata, a trenutno je član Upravnog odbora HKA. Za dugogodišnji rad dobio je brojne nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a u nastavku vam predstavljamo njegova dva ostvarenja.

KUĆA U ULICI ZELENJAK

Obiteljska kuća u Ulici Zelenjak projektirana je za bračni par s dvoje djece. Nalazi se u prilično uskoj ulici na zagrebačkoj Šalati.

Kuća je pozicionirana uz ulicu, poštivajući zadani građevinski pravac postojeće gradnje, ali podignuta iznad nivoa ceste. Uz ulicu je smještena garaža koja je integrirana u zidove okoliša. Trapezni oblik kuće je proizašao iz oblika građevinske čestice i odrednica GUP-a.

Neposredno susjedstvo vrlo je gusto sagrađeno, a parcela je sa svih strana okružena susjednim, velikim kućama. Zbog svega navedenog kuća je zauzela "obrambeni" stav prema susjedima te se otvara dijagonalno, rastvaranjem uglova, loveći jedine moguće "prazne" kadrove, svjetlo i zrak.

Veća ekspanzija unutrašnjeg prema vanjskom prostoru događa se s dvorišne strane, gdje se nalaze najveći otvori na kući. Vidljivi volumen kuće je dvoetažni. Kuća razvija temu opne (ljuske) - fasade - u svijetloj boji i jezgre - fasade - u tamnoj boji, formirajući međuprostore koji dobivaju funkciju terasa i loggia. Dnevni boravak i blagovaonica u prizemlju imaju dvostranu orijentaciju istok - zapad te se prema vanjskom prostoru otvaraju preko međuprostora između svijetle opne i tamnog volumena kuće. Modeliranje volumena te rastvaranje opne u uglovima volumena u funkciji su postizanja intime u gusto sagrađenom okolišu.

Godine 2015. obiteljska kuća na Zelenjaku nominirana je za Nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata, za najbolje ostvarenje na području stambene arhitekture.

VINARIJA U RADOVANCIMA

Kako se ponašati u slučaju narudžbe za projekt na parceli idealnih uvjeta, koja dopušta potpunu slobodu?

Kao arhitekti često smo postavljali sebi to pitanje jer smo se u svojem radu najviše bavili i suočavali sa životnim stilovima i preferencijama novih socijalnih elita, ekonomskim, urbanističkim, legislativnim, tehnološkim i drugim parametrima koji utječu na građenje. Naš rad stoga je prepoznatljiv po prihvaćanju ograničenja u smislu realistične orijentacije prema ostvarivanju mogućeg ne zanemarujući pritom kulturni doprinos.

Kako graditi u netaknutom prirodnom okruženju kada znamo da je priroda najveći autoritet u pogledu kreacije i stvaranja? Tako da se prema njoj odnosimo s poštovanjem. Spontano smo već u samom početku odbacili ideju o kući koja dominira krajolikom na vrhu brda. S vremenom smo uspjeli i druge uvjeriti u to.

Potom smo počeli razmišljati o mimikriji. Kako bi bilo ponoviti raštrkanu matricu okolnih sela? Razlomiti sve u jedinice i stvoriti nepravilnu, prirodnu strukturu? Ne, za tako nešto nisu postojali razlozi. Nije logično ni esencijalno.

Nakon mnogo promišljanja došli smo do zaključka da ne želimo graditi vidljivu, uočljivu kuću. Da zapravo želimo da priroda ostane netaknuta, barem naizgled, te da prirodu (brdo), kao u linorezu, udubimo samo na mjestima gdje je to nužno. Stoga smo vanjsku stijenku predvidjeli u naboju (zemlji).

Odluka nam se činila razložna jer je bila opravdana po pitanju energetike i tehnologije; postojanost temperature, vlaga i tama rješavaju se većim dijelom prirodnim putem, što pogoduje glavnom stanovniku kuće - vinu.

Vinarija se nalazi u poznatom vinskom kraju kontinentalne Hrvatske, požeškoj Zlatnoj dolini. Ugodna nadmorska visina, pretežno južna ekspozicija i obilježja kontinentalne klime s postupnim prijelazom ljeta u jesen idealni su uvjeti za uzgoj vinove loze.

Godine 2016. Vinarija u Radovancima osvojila je prvu nagradu u kategoriji proizvodnih građevina, u internacionalnoj konkurenciji renomiranog talijanskog arhitektorskog časopisa The Plan.

Biografija arhitekta Tomislava Ćurkovića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:53