ovu subotu ne propustite

Dan pčela u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

 Zoološki vrt Zagreb

Edukativno-zabavni program u povodu Svjetskog dana pčela u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba održati u subotu 18. svibnja 2024. godine. Zanimljivi sadržaji posjetitelje očekuju na Labuđem otoku i u njegovoj blizini od 11 do 17 sati.

image
Zoološki vrt Zagreb

Edukatori Zoološkog vrta predstavit će važnost pčela medarica, solitarnih pčela i drugih oprašivača. Pčele oprašuju biljke što je dragocjeno za biološku raznolikost, ali i opskrbu čovječanstva hranom. Čak trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama. Edukatori će otkriti koje sve životinjice, uz pčele, oprašuju biljke u vrtovima, parkovima i prirodi te što im je sve potrebno kako bi mogle živjeti u urbanim i ruralnim sredinama. Djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza posjetitelje će upoznavati s pčelarstvom. Zainteresirani će moći proučiti pčelinjak i pčelarsku opremu te doznati kako nastaje med. Moći će kušati i razne vrste meda.

image
Zoološki vrt Zagreb

Kraj pčelinjaka koji je Zoološkom vrtu darovala Slovenija, djeca će se moći uključiti u likovnu radionicu koju organizira Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj. Bit će im predstavljena i "panjska končnica", oslikana daščica kojom se zatvaraju tradicionalne slovenske pčelinje košnice. Upravo je Slovenija potaknula Ujedinjene narode na obilježavanje Svjetskog dana pčela što je Glavna skupština UN-a prihvatila 2017. godine. Zahvaljujući tome Svjetski se dan pčela od 2018. godine obilježava 20. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2024 14:28