Upcycling kave!

Inženjeri su upravo napravili 30% jači beton. Tajni sastojak? Kava.

 GEORGECLERK/GETTY IMAGES
Navikli smo na ideju da kava jača konstituciju, ali obično govorimo o ljudima - ne o betonu

Pa, inženjeri u Australiji tvrde da su pronašli način za ‘upcycling‘ iskorištenog taloga kave kako bi beton bio do 30% jači. Tehnički, to nije stvarni talog kave sam po sebi, već ono što ostane nakon obrade. Potrošeni talog se procesom poznatim kao piroliza pretvara u takozvani bio ugljen; to jest zagrijavaju se na 350 C bez prisutnosti kisika.

Inovacija predstavlja dvostruku dobit, kažu istraživači: poboljšava čvrstoću uobičajenog građevinskog materijala, a istovremeno smanjuje odlaganje uobičajenog organskog otpada na odlagalište.

Dr. Rajeev Roychand, postdoktorski znanstveni suradnik s Fakulteta inženjerstva Sveučilišta RMIT, Australija, bio je glavni autor rada, koji je detaljno opisao studiji u Journal of Cleaner Production.

“Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama”, rekao je.

“Nadahnuće za naš rad bilo je pronaći inovativan način korištenja velikih količina otpadne kave u građevinskim projektima umjesto odlaska na odlagališta – kako bismo kavi dali ‘novu priliku‘ u životu.

“Nekoliko općina koje se bore sa zbrinjavanjem organskog otpada pokazalo je interes za naš rad. Već su nas angažirali za svoje nadolazeće infrastrukturne projekte koji uključuju pirolizu različitog organskog otpada.”

Australija svake godine proizvede 75 milijuna kilograma otpada od mljevene kave – većina odlazi na odlagalište. U svijetu se godišnje proizvede 10 milijardi kilograma potrošene kave.

Održivi životni ciklus

Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, vice kancelarova domorodna postdoktorska istraživačka suradnica na RMIT-u, rekla je da bi građevinske industrije diljem svijeta mogle imati ulogu u pretvaranju ovog otpada u vrijedan resurs.

"Inspiracija za moje istraživanje, iz domorodačke perspektive, uključuje brigu o zemlji, osiguravanje održivog životnog ciklusa za sve materijale i smanjenje otpada na odlagalištima kako bi se smanjio utjecaj na okoliš", dodala je Kilmartin-Lynch iz Strojarske škole.

"Industrija betona ima potencijal značajno doprinijeti povećanju recikliranja organskog otpada kao što je korištena kava."

"Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište."

Zapravo, postoji i treći plus za proces. Ne radi se samo o pronalaženju nove namjene za inače otpadni proizvod; tu je i dodatna prednost smanjenja potrošnje još jedne uobičajene – i ograničene – sirovine – prirodnog pijeska. Oko 50 milijardi tona materijala koristi se u građevinskim projektima diljem svijeta svake godine.

Profesor Jie Li, voditelj istraživačkog tima i dopisni autor studije, rekao je da bio ugljen od kave može zamijeniti dio pijeska koji se koristio za izradu betona.

"Vađenje prirodnog pijeska koji je u tijeku diljem svijeta - koji se obično uzima iz riječnih korita i obala - kako bi se zadovoljili brzo rastući zahtjevi građevinske industrije ima veliki utjecaj na okoliš", rekao je Li.

"Postoje ključni izazovi u održavanju održive opskrbe pijeskom zbog ograničene prirode resursa i utjecaja rudarenja pijeska na okoliš."

"S pristupom kružnog gospodarstva mogli bismo organski otpad držati podalje od odlagališta i također bolje očuvati naše prirodne resurse poput pijeska."

Suistraživač dr. Mohammad Saberian rekao je da građevinska industrija mora istražiti alternativne sirovine kako bi osigurala svoju održivost.

"Naš istraživački tim stekao je veliko iskustvo u razvoju visoko optimiziranog bio ugljena iz različitih organskih otpada, uključujući bio ugljen od drva, bio ugljen iz prehrambenog otpada, bio ugljen iz poljoprivrednog otpada i bio ugljen iz komunalnog krutog otpada, za konkretne primjene", rekao je Saberian.

Nakon početnog istraživanja, tim planira razviti strategije praktične provedbe i raditi na terenskim ispitivanjima. Tim želi surađivati s raznim industrijama kako bi razvio svoje istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:03