Ulična umjetnost - da ili ne?

Najoriginalniji grafiti na svijetu

Donosimo radove najpoznatijih grafitera koji će vas ostaviti bez daha

Ulična umjetnost – da ili ne? Oko ovog pitanja javnost ima podijeljeno mišljenje, a mi vam donosimo maštovite primjere koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Ulična umjetnost i grafiti često izazivaju kontroverze zato što ponekad narušavaju izgled mjesta na kojima se pojavljuju, ali postoje i situacije kada obična mjesta mogu postati prava umjetnička djela zahvaljujući street art umjetnicima. Donosimo 14 najoriginalnijih grafita na svijetu, koji se uklapaju u svoju okolinu na nevjerojatno maštovite načine.

1. Slamka Berlin, Njemačka

Ekipa koja je pretvorila odvodnu cijev u ružičastu slamku je trio mladih berlinskih umjetnika pod zajedničkim nazivom Mentalgassi. Otkad su se počeli baviti intervencijama u svojoj okolini, brižno skrivaju svoja prava imena jer vlasti nemaju razumijevanja za uličnu umjetnost i grafite. Uz korištenje digitalne kamere, Photoshopa i velikog printera nastaju razna umjetnička djela koja krase ulice Berlina – neka samo na par minuta kada ih redari skinu ili netko ukrade, a neka su na svojim mjestima već godinama i uživaju kultni status.

2. Noj Rim, Italija

Ajme, pa zašto svako drvo nije noj? Talijanski umjetnik Pao svestrana je osoba s mnogo hobija, među kojima je i pametno oslikavanje ulica i ulične infrastrukture. Radio je i na pozornici milanske Scale gdje je svakodnevno gledao kako prazan, crn prostor postaje scenografija i tako stekao oko za maštovite prenamjene prostora. Uličnom umjetnosti počeo se baviti iz zabave, a nakon 2007. godine i festivala Street Art Sweet Art, na kojemu je briljirao svojim zanimljivim rješenjima uličnih klupa, stolova, hidranata i ostalog, zanimanje za njegove radove znatno je poraslo.

3. Naočale Moskva, Rusija

Moskovskog uličnog umjetnika pod nadimkom P183 već nazivaju ruski Banksy, tj. Bankski. Sa svoga balkona gledao je trg prekriven snijegom na kojemu je bila ulična lampa. Ništa neobično, ali njega je ta lampa podsjetila na dio naočala koje je onda odlučio i nacrtati preko velike površine trga. Od ideje do realizacije je prošlo samo nekoliko sati, a onda su mu misli već počele okupirati neke nove ideje.

4. Kosa Fort De France, Martinik

Nuxono Xän, ulični umjetnik s Kariba, postao je poznat nakon ove slike muškarca koji uređuje svoju afrofrizuru, a ona je zapravo drvo koje se nalazi iza zida. Taj slikar se u svojim radovima bavi temama melankolije, dehumanizacije, robotike, stroja i čovjeka, čovjeka i prirode, odnosa između tradicije i suvremenosti… Sve to zvuči jako ozbiljno, ali nas zanima kako izgleda afrofrizura zimi kada je drvo ogoljeno?

5. Sluggo Ann Arbor, Michigan

Sluggo je smiješna zelena kreacija američkog umjetnika Davida Zinna. Crta ga posvuda u raznim situacijama. Suvremena ulična umjetnost Davida Zinna sastoji se od krede, ugljena i pronađenih objekata i uvijek je to improvizacija na lokaciji koja ga u određenom trenutku inspirira. David je samouki umjetnik s diplomom iz kreativnog pisanja, a bavi se i zviždanjem i sviranjem ukulela. Da. Zviždanjem.

6. Svijet ide niz odvod Santander, Španjolska

Neka djela ulične umjetnosti nisu ni suptilna, ni nježna. Španjolski umjetnik Pejac je jedan od agresivnijih crtača koji u svakom svom djelu iznosi stav i kritiku društva. U ovom slučaju možete sami zaključiti što on misli o smjeru u kojem ide svjetska politika.

7. Bicikl George Town, Malezija

Litavski umjetnik Ernest Zacharevic dao si je zadatak transformirati i uljepšavati ulice Malezije briljantnom serijom interaktivnih murala. Slike su postale izuzetno popularne u toj zemlji. Gdje god vidite neko od njegovih djela, vidjet ćete i nekoliko osoba koje ga fotografiraju ili se fotografiraju “s njima”, s obzirom na interaktivnost koja je česta.

8. Sijač Kaunas, Litva

Još jedan street umjetnik iz Litve, Morfai, nacrtao je zvjezdice na zidu. To i ne bi bilo vrijedno spomena, ali kada padne noć, sjena poznatog kipa sijača izgleda kao da sije upravo te zvjezdice. Morfai je poznat i po tome što radi mandale diljem Litve, a njihova je posebnost u tome što ih radi od naljepnica za pakete i lijepi na neobična mjesta. Navodno je inkorporacija tih besplatnih naljepnica na zidove gradova svojevrsna tradicija među street umjetnicima.

9. Satelitski tanjuri Birmingham, Velika Britanija

Davyd Samuels i Adrian Taylor autori su fotografija na kojima vidimo kako su inače ružni satelitski tanjuri, koji nagrđuju zgrade, pretvoreni u duhovita i zabavna umjetnička djela. Tanjuri su postali teleskopi koje drže čovječuljci. Nažalost, ime autora ove simpatične transformacije nikad nisu uspjeli saznati.

10. Sum Times New York

Aakash Nihalani bavi se uglavnom crtežima koji izgledaju trodimenzionalno, a sastoje se od raznih četverokuta. Uvijek ih smješta na zanimljiva mjesta na kojima ističe neočekivane konture, elegantnu geometriju samoga grada ili im daje duhovitu funkciju. Njegov je cilj pružiti ljudima priliku da vide drugačiji New York od onoga na koji su navikli i da nakratko iskorače iz životne rutine. Uz samo četiri pravokutnika obične stvari mogu dobiti sasvim novu dimenziju, zar ne?

11. Bruce Lee Saint Etienne, Francuska

Autor je jedan od najpoznatijih uličnih umjetnika na svijetu, nadimak mu je OakOak, a njegovi brojni crteži već imaju kultni status. Radovi mu polaze od pronalaska nesavršenosti na ulicama ili zidovima i igranja njima, teme su uglavnom optimistične, a izvedbe vrlo domišljate. OakOak nema nikakvu likovnu naobrazbu i radi u uredu od 8 do 16 sati.

12. Grm London, Velika Britanija

Također jedan od kultnih figura u street art krugovima, britanski grafiter Banksy pronalazi inspiraciju na najobičnijim mjestima. Po struci je redatelj i slikar. Teme njegovih crteža često su politički motivirane i izražavaju razne kritike društva. Sumnjamo da je to bio slučaj na ovom primjeru.

Izvor: Bored Panda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:16