Baku, Azerbajdžan

Razigrane strukture jednog aerodroma...

Turski arhitektonski studio Autoban iz Istanbula prije dvije godine osmislio je goleme drvene "čahure" za unutrašnjost međunarodnog terminala aerodroma Heydar Aliyev u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana. Različitih veličina i organskih oblika, dojmljiv su detalj mikroarhitekture smješten u veliku aerodromsku strukturu kroz koju godišnje prođe više od šest milijuna putnika.





Drvene kapsule na najvišoj razini aerodroma fleksibilna su mjesta različitih namjena - služe kao spremišta za prtljagu, kafići, barovi, dućani, dječje igraonice i slično, a njihova uporaba može se mijenjati ovisno o potrebama korisnika aerodroma. Ideja je bila stvoriti udobne strukture koje zrače toplinom i pretvaraju prostrane aerodromske aule u vizualno zanimljiv prostor.




Svaka je struktura obložena romboidnim pločama od svijetlog tropskog drveta ayous, a same su čahure različitih oblika i veličina. Istim su drvenim pločama arhitekti prekrili zakrivljene rubove svih razina aerodroma kako bi se postigla cjelokupna vizualna ujednačenost ovog modernog prostora.





Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 03:57