SAVJETI ZA PET

8 odličnih ideja za gotovo besplatan makeover dnevne sobe. Male, ali efektne preinake

 LILJENCRANTZ DESIGN/
Dnevna soba je prostorija koju najviše koristimo. U njoj imamo različite dnevne aktivnosti, družimo se s djecom, radimo

Navečer to postaje zona relaksacije i zabave, često i druženja s prijateljima… Nije stoga čudno da nam izgled i atmosfera boravka zna pomalo dosaditi. Uvijek je najlakše otići u trgovinu i kupiti novu sofu ili detalje za dnevni boravak. Ali ovo nije vodič za kupnju, nego osam odličnih ideja kako možete iskoristiti slobodno vrijeme i napraviti neke zgodne promjene i preinake u svojoj dnevnoj zoni bez trošenja novca, pa čak i bez napuštanja doma.

image
ALVIN WAYNE/

1. OBAVITE ŠOPING - U KUĆI

Umjesto da konstantno kupujete nove stvari i trošite novac i zatrpavate svoj dom, pravite se da je vaša kuća dućan. Ovisno o tome koji kutak želite (pre)urediti izaberite stvari koje držite u zanemarenim dijelovima kuće ili stana. Otvorite sve ladice i ormare, prođite svojim podrumom i garažom, izvadite kutije sa starim stvarima i sigurno ćete pronaći neki novi komad namještaja, staru lampu, sliku ili zaboravljenu dekoraciju koju ćete moći iskoristiti na nov način.

image
JULIA ROBBS/

2. DODAJTE ZELENILO

Biljke su najbolji način da se oživi prostor. Za početak, upitajte svoje prijatelje imaju li biljke koje im ne trebaju ili one koje se lako razmnožavaju. Posadite ih u stari lonac ili teglu koja skuplja prašinu u šupi. Osim toga, pametno je uložiti i u začinsko bilje. Na taj način, osim što će soba lijepo izgledati, podići ćete i kvalitetu svog kuhanja. Recite jasno prijateljima da vam umjesto rezanog cvijeća donose isključivo živo.

image
NORSE INTERIORS /

3. URADI NEŠTO SAM

Internet je prepun ludih inspiracija. Bilo da je riječ o bojenju starih staklenki koje će postati vaze ili posude za olovke, novim jastučnicama za sofu, ili o samostalnoj izradi slika, uradi sam projekti mogu odlično podići prostor. Osim toga,a rad rukama i svi oblici kreative odlična su relaksacija i hobi.

image
CASA WATKINS LIVING/

4. BOJANJE

Gotovo uvijek spominjemo bojanje, ali postoji doista dobar razlog za to. Bojanje je najjeftiniji i najuočljiviji način kojim napravite promjenu. Naravno, nova boja zidova (ili samo jednog zida) u sobi promijenit će cijeli ambijent, ali nemojte se ograničavati. Otkačite se i na jedan zid nacrtajte točke ili pruge. Skinite staru sliku i mjesto na kojem je stajala obojite bojom školske ploče. Na taj način možete svaki dan imati drugu sliku, tekst ili poruku. Znate li da postoje i boje na koje se, kada se osuše, mogu stavljati magneti? A kad već ludujete s bojama, možete prebojiti i stolić, police ili vrata, i to sprejem; bez kistova i nereda.

image
ASHLEY MONTGOMERY DESIGN/

5. KNJIGE NA SUNCE!

Knjige su prekrasne. Kakve god bile i koliko god da ih imate, nemojte ih skrivati. Umjesto bilo kakvih dekoracija ili elemenata kojima želite popuniti eventualne praznine u dnevnoj sobi, naslažite hrpu knjiga ili časopisa. Nekoliko knjiga dodaje prostoru boju, profinjenost i šarm. A uvijek je dobro imati koju pri ruci ako vas ulovi želja za relaksacijom uz dobro štivo.

image
HOUSE OF HARVEE/

6. DOBRI STARI RAZMJEŠTAJ

Znate li onaj dobar osjećaj kad u dom donesete nešto novo? Znanstveno je dokazano da naš mozak tako reagira zbog promjene. Dakle, ‘zeznite’ mozak i napravite promjenu bez novih stvari. Razmjestite namještaj ovisno o tome u kojoj ste životnoj fazi. Ako želite samo malo osvježenje, zamijenite lampu onom iz spavaće sobe ili preselite slike, dekoracije ili klub stolić. Ako ste pak željni većih promjena, budite radikalniji. Neka sofa umjesto uza zid bude na sredini sobe, a sve stvari s polica zamijenite drugima. Izbacite tepih, ljeto je pred vratima.

image

DIZAJN: FIONA LYNCH

SHARYN CAIRNS/

7. GLAZBA, GLAZBA

Glazba u sekundi mijenja atmosferu. Umjesto tišine ili konstantnog zvuka televizije ili radija, pokušajte izabrati ambijentalnu glazbu sami. Na internetu postoji velika količina besplatnih radio streaminga svih žanrova koje možete zamisliti. Pokušajte s ljetnim stanicama kojih ima napretek, relaksirajućim stanicama, smooth jazzom, raggaeom, salsom ili latinoritmovima... Zapravo, izbor je vaš, a uz dobru glazbu vaš dom će se u trenutku pretvoriti u opuštajuću lounge zonu.

image

DIZAJN: JEREMIAH BRENT FOR DECORIST

SEAN LITCHFIELD/

8. NAĐITE LJEPOTU U STVARIMA KOJE POSJEDUJETE

Razmislite o tome koje su najljepše stvari koje posjedujete. Možda je to stari bakin tanjur ili čajnik, prve cipelice vašeg klinca, kolekcija skupocjenih vina i cipela ili lijepi svileni kimono koji vam stoji u ormaru. Izložite takve vrijednosti, nemojte ih skrivati. Ne zato da biste se pravili važni pred gostima, nego zato da vi možete svakodnevno uživati u pogledu na svoje dragocjenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2023 18:47