Andreas Enslin iz Udruge njemačkih industrijskih dizajnera

Saznajte koliko će tehnologija utjecati na dizajn životnog prostora u budućnosti

Jeste li se ikada pitali kako će izgledati naši domovi i kućanski aparati u budućnosti? Odgovor smo saznali na predavanju “Sklad tehnologije i dizajna životnog prostora”, koje je održao Andreas Enslin, dizajner uređaja za tvrtku Miele i dopredsjednik udruge VDID njemačkih industrijskih dizajnera. Enslin u šali kaže da su industrijski dizajneri “tehničari koji ne znaju računati”, želeći tako istaknuti njihova tehnička znanja. – Na svakom koraku može-te vidjeti primjere dobrog ili lošeg dizajna.

Primjer lošeg spoja tehnologije i dizajna su neke od blagajni za samostalnu naplatu, pored kojih radnici uvijek pomažu korisnicima. Tu je nešto pošlo krivo. Ja sam, pak, u Japanu kupio kartu za metro na aparatu za manje od dvije minute, unatoč strahu zbog nepoznavanja pisma. To je primjer dobrog dizajna. On je most između tehnologije i ljudi, on je univerzalni jezik – kaže. Osim tehničkih, dizajner mora imati i visoke estetske standarde, znanje o dizajnu, ali i sposobnost kako predvidjeti budućnost.

A budući da vrijeme u domu korisnici žele provoditi u opuštanju, a ne u brizi za kućanske aparate, strojevi moraju postajati sve jednostavniji i što više automatizirani. Osim toga, budućnost do-nosi pasivne kuće, koje će stvarati višak energije, a kako kućanski aparati troše oko 50 posto energije u kućanstu, treba doći do većeg napretka. Ideja je uzeti energiju, primjerice vrućeg zraka koji izlazi kroz napu, i vratiti je u optjecaj na neočekivanim mjestima.

Kućanski aparati montirat će se u sustave tijekom gradnje kuća jer će ih biti komplicirano ugrađivati naknadno, smatra. Dizajner upozorava i na recikliranje te brigu o okolišu: – Potrošači često nisu spremni platiti nešto onoliko koliko zapravo vrijedi i time jačaju industrije jeftine i nekvalitetne robe i zagađuju planet. Ako uzmete uređaj koji traje 20 godina, to znači da zagađujete Zemlju jednom u 20 godina. A ako se uređaj može rastaviti i reciklirati, onda zapravo niti jednom.

Foto: Miele

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:06