MR DOODLE

Dom vrijedan 1,5 milijuna dolara u potpunosti prekriven crtežima, odnosno škrabotinama

 Alun Callender Photo
U kuhinji je čak i štednjak potpuno prekriven crtežima, za koje Cox priznaje da su uređaj možda učinili neispravnim

Dok ste odrastali, roditelji su vam možda govorili da ne crtate po zidovima. Sam Cox nikada nije imao takvo iskustvo – prenosi Architectural Digest. Profesionalno poznat kao Mr. Doodle, Cox je proveo posljednje dvije godine pokrivajući svoj dom u Kentu, navodno vrijedan 1,5 milijuna dolara, crtežima.

Svaki centimetar, od stropova i zidova do tostera, opremljen je u njegovom prepoznatljivom monokromatskom, ručno crtanom stilu. Putovanje pokrivanja cijelog imanja crtežima—koje je započelo 2020.—započelo je u spavaćoj sobi. U kratkom videu o svom jedinstvenom domu, Cox je Timu Muffettu s BBC-a rekao da je buđenje u toj sobi "neka vrsta raja za mene".

Nakon što je uredio spavaću sobu, prešao je na ostatak kuće, koji uključuje veliko stubište i podest, kupaonicu sa samostojećom kadom i više spavaćih soba. U kuhinji je čak i štednjak potpuno prekriven crtežima, za koje Cox priznaje da su uređaj možda učinili neispravnim.

Prema g. Doodleu, ovaj je projekt njegov "najbolji rad". U naslovu objave na Instagramu, umjetnik je rekao da je bilo potrebno 900 litara bijele boje, 401 limenka crne boje u spreju za eksterijer, 286 boca crne boje za crtanje za interijer i 2296 vrhova olovke za izvođenje pothvata. - Želio bih zahvaliti mami i tati jer, otkako su mi dopustili da crtam po zidovima svoje spavaće sobe kad sam bio dijete, želio sam živjeti u imanju potpuno prekrivenom likovima koje sam sam stvorio - napisao je u svojoj objavi.

G. Doodle, koji je u svojim kasnim 20-ima, zaludio je svijet likovne umjetnosti kada se njegov naizgled razigran rad počeo prodavati na aukcijama po poprilično visokim cijenama (do danas je rekordna prodaja bila za njegovo djelo Proljeće, koje je prodano za nešto manje od milijun dolara na aukciji Tokyo Chuo Auction Company).

Godine 2020. bio je peti najuspješniji umjetnik na aukciji mlađi od 40 godina. Mnogi pripisuju pametno brendiranje i moć društvenih medija ključnim elementima njegovih iznimnih postignuća. Naravno, nemoguće je negirati njegovu strast, vjerojatno najveći element od svih njih. Za BBC Cox je rekao da je crtanje "gotovo kao izvantjelesno iskustvo. Samo se prepuštate ovom slobodnom stanju kreacije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:08