TOP 10

Jesenske večeri uz Netflix: Najbolje serije o dizajnu interijera i arhitekturi

 Netflix
Donosimo vam deset naslova na koje ćete se sigurno navući, ali i koji će vas inspirirati na promjene u vlastitom domu i educirati vas

Netflix je postao ozbiljna karika u životima svih nas, no osim opuštanja i gledanja igranih filmova i serija, putem ove platforme možete pronaći neke zanimljive sadržaje, posebice ako volite dizajn i arhitekturu.

image
Netflix

1. DREAM HOME MAKEOVER

Bračni par Shea i Syd McGee vlasnici su tvrtke Studio McGee koja se bavi adaptacijama i uređenjem interijera te McGee&Co u sklopu koje prodaju namještaj, pokućstvo i dekoracije. Ovaj bračni par u kratkom je vremenu razvio prepoznatljiv stil uređenja i postao iznimno popularan u Americi. U svakoj epizodi uređuju različite prostorije za različite klijente, a tijekom cijele prve sezone serije provlači se i njihova osobna priča u kojoj pratimo gradnju i opremanje njihove kuće iz snova. U drugoj sezoni zanimljivo je vidjeti, osim sjajnih projekata, i kako su se nosili s radom u uvjetima karantene zbog pandemije. U Netflixu je službeno najavljena i treća sezona, ali još se ne znaju datumi.

image
Netflix

2. RESTAURANTS ON THE EDGE

Tri stručnjaka za hranu i dizajn putuju svijetom kako bi oživili restorane koji su na rubu opstanka. Restaurator Nick Liberato, dizajnerica interijera Karin Bohn i chef Dennis Prescott udružuju se kako bi restoranima koji se bore da prežive unijeli novi život povezujući ih s lokalnom kulturom. Serije su razvrstane prema zemljama, a kroz dvije sjajne sezone putujemo s njima od Slovenije, Finske i Malte do Hong Konga, Kanade, Havaja, Amerike i Kostarike. Savršena serija za ljubitelje transformacija interijera, ali i gurmane.

image
Netflix

3. MARRIAGE OR MORTGAGE

Parovi koji su skupili određeni novac odlučuju hoće li ga uložiti u vjenčanje iz snova ili u polog za kuću iz snova. U tome im pomažu agentica za nekretnine Nichole Holmes, koja im u svakoj epizodi pokazuje tri nekretnine koje odgovaraju njihovim potrebama i budžetu, i planerica vjenčanja Sarah Miller koja parovima prezentira sve sjajne stvari koje mogu uklopiti u svoje vjenčanje. Na kraju epizode parovi donose odluku na što će potrošiti svoju ušteđevinu, a vi si ne možete pomoći i vičete na televizor kad smatrate da su krivo odabrali.

image
Netflix

4. GET ORGANIZED

Profesionalne organizatorice Clea Shearer i Joanna Teplin kroz osam zanimljivih epizoda preuzimaju organizaciju različitih kaotičnih prostora, od ormara i garderoba pa do garaža i kuhinja. U svakoj epizodi rade jedan projekt za javnosti nepoznate klijente i jedan u životnim prostorima nekih zaista slavnih zvijezda. Primjerice, ormar Reese Witherspoon, garažu Khloe Kardashian, ormar sina Eve Longorije, igraonicu za blizance glumca Neila Patricka Harrisa... Prema nekim američkim medijima, nekoliko dana nakon početka emitiranja serije osjetno je porasla prodaja raznih spremnika i posuda za organizaciju.

image
Netflix

5. MILLION DOLLAR BEACH HOUSE

Serija prati agente poznate američke agencije za nekretnine Nest Seekers koji se pokušavaju dokazati u jednom od najkompetitivnijih tržišta u SAD-u, Hamptonsu. Riječ je o igralištu za bogate gdje je konkurencija na tržištu nekretnina brutalno nemilosrdna, a kuće luksuzne i skupe. Uz zanimljive interijere, sve je začinjeno i ponekom osobnom trzavicom između protagonista. Zasad je dostupna samo jedna sezona sa šest epizoda, ali nadamo se i drugoj.

image
Netflix

6. SELLING SUNSET

Blizanci Jason i Brett Oppenheim vlasnici su agencije The Oppenheim Group koja se bavi prodajom isključivo luksuznih nekretnina u zapadnom Hollywoodu. Koncipirana više kao reality show, serija se vrti oko njihovih glamuroznih i ambicioznih agentica koje su sjajne prodavačice, među najboljima u svom poslu. "Zaplet" počinje kad u tim dolazi nova prodavačica, a sve je začinjeno i osobnim dramama svake od njih. Priznajemo, ova serija je više na "chick reality" strani, ali mogu se vidjeti zaista fenomenalne nekretnine, a i protagonistice znaju svoj posao i brzo vas uvuku u svoj svijet. Tri sezone su iza nas, četvrta je najavljena i priznajemo da smo se navukli i jedva je čekamo.

image
Netflix

7. HOW TO LIVE MORTGAGE FREE

Voditeljica, stručnjakinja za nekretnine Sarah Beeny fokusira se na pojedince diljem Ujedinjenog Kraljevstva koji su uspjeli sagraditi kuću svojih snova bez potrebe za velikim bankarskim zajmom. Trošeći neke svoje ušteđevine ili provodeći neke od trikova dizajnerskog zanata, parovi i obitelji predstavljeni u emisiji vode Beeny i njezin tim profesionalaca kroz proces kojim su došli do svog cilja. Od seoskih imanja do života na brodu, serija pruža smjernice o tome kako krenuti u gradnju sličnih projekata. Zanimljiva serija za gledanje, no moramo naglasiti da je naišla na neke kritike u Engleskoj gdje se zamjeralo da je većina sudionika već imala neki značajniji kapital pa serija ne pruža rješenja za one koji kreću od "prave" nule.

image
Netflix

8. GRAND DESIGNS

U ovoj svima poznatoj seriji, čiji su se nastavci nedavno prikazivali i na jednoj domaćoj televiziji, legendarni voditelj, pisac i dizajner Kevin McCloud prati ljude koji grade upečatljive i posebne kuće. Kreće s njima na putovanje od nule do završenog projekta, a neke od priča traju i nekoliko godina. Serija ima nevjerojatnu 21 sezonu, a na Netflixu možete pogledati neke od njih. Sjajna serija koja će vam približiti koliko je zaista teško sagraditi kuću, a posebno onu koja odskače od prosjeka.

image
Netflix

9. THE MINIMALISTS, LESS IS NOW

Nastavak dokumentarca "Minimalists" iz 2016. godine. Priča nas vodi kroz svijet dvojice prijatelja koji su pokretači fenomena minimalizma. Dugogodišnji prijatelji Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus uče nas kako naš život može biti bolji s manje. Film se bavi problemima izbora potrošača, gomilanjem, učinkom kapitalizma i mnogim drugim problemima svijeta u kojem svi posjedujemo previše. Međutim, minimalistički pristup načinu života je u porastu. Bez obzira na to jesu li ga praktičari odabrali iz novčanih ili ekoloških razloga, svi oni tvrde da im je donio nadasve pozitivnu promjenu. U teoriji, rješavanje stvari koje ne koristimo zvuči lako. Ali, rastanak sa smećem može biti teži nego što se uopće može zamisliti.

image
Netflix

10. ABSTRACT: THE ART OF DESIGN

Prva sezona donosi osam, a druga šest sjajnih dokumentarnih epizoda o svijetu dizajna. Serija prati vodeće dizajnere koji posluju u različitim industrijama. Epizode su posvećene arhitektu Bjarkeu Ingelsu, dizajnerici scene Es Devlin, grafičkoj dizajnerici Pauli Scher, automobilskom dizajneru Ralphu Gillesu, Nikeovu dizajneru cipela Tinkeru Hatfieldu, ilustratoru Christophu Niemannu, fotografu Platonu, bioarhitektu Neriju Oxmanu... U svakom slučaju, jedan od vizualno najprivlačnijih serijala koji je uz to poučan i zanimljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:59