URADI SAM

Kako je odbačeni sanduk postao noćni ormarić doznajte od Vedrane Parović iz Splita... Odličan makeover!

 @hobbyt_art
Gledajući i čitajući razne stranice na internetu, zaljubila se u bojanje namještaja pa se i sama odlučila okušati u tome

Vedrana Parović (43) iz Splita, po struci odgajateljica, svoju pravu strast otkrila je, kaže, dosta kasno. Sve je počelo nakon rođenja kćeri. Trebao joj je nekakav odmak od "mamastih" stvari, pa je lagano zagazila u kreativne vode. Prvi komadi bili su poprilično jednostavni i jednobojni, no s vremenom je putem raznih tutorijala i metode promašaja i pogodaka savladala razne tehnike bojenja i dekoriranja koje su joj omogućile da starim, neuglednim stvarima da potpuno novo i drugačije lice.

- Mnoge stvari pronalazim bačene po kvartu, pa sam tako pronašla i ovaj sanduk bačen u grmlje. Ne znam koja je njegova priča i zašto je završio tu gdje je završio, no od tate sam saznala da je u pitanju stari vojnički sanduk iz 50-ih godina kakvog je i sam imao - prisjeća se Vedrana gdje je prvi put vidjela sanduk na kojem je napravila odličan makeover.

image

Prije

@hobbyt_art
image

Prije

@hobbyt_art
image

Prije

@hobbyt_art

- Sanduk je bio u jako lošem stanju, najlošijem od svih stvari koje sam ikad pronašla, no kako volim izazove i svemu dati priliku, tako sam ga ipak odnijela u svoju radionicu, gdje je dugo čekao da skupim hrabrost uhvatiti se u koštac s njim - govori Vedrana i ističe kako je s vremenom razvila empatiju prema bačenim stvarima. Sve su one imale svoj nastanak, svoj život, u nekom periodu netko ih je volio, cijenio, imale su neku svrhu i značenje, a sada su završile kao otpad, baš kao i ovaj sanduk.

image

Makeover

@hobbyt_art
image

Makeover

@hobbyt_art
image

Makeover

@hobbyt_art

- Volim te stvari vraćati u život u nadi da će inspirirati druge da ne bacaju olako stvari i da vide njihovu skrivenu ljepotu. Što je neki komad u gorem stanju, to je moja želja za njegovim makeoverom veća. Uljepšati neki komad koji je već sam po sebi lijep je lako. Pravi izazov i inspiracija drugima su upravo ovakvi, naizgled beznadni komadi poput ovog sanduka - priča Vedrana i nastavlja kako je sanduk prvo temeljito očistila i pobrusila izvana i iznutra. Pukotine i okrhnuća ispunila je kitom za drvo. Sve je premazala temeljnom bojom na bazi vode. Na donjem dijelu sanduka kombinirala je nekoliko zelenih nijansi, crnu, smeđu i bakrenu boju. Nanosila ih je mekim kistom međusobno ih stapajući. Uz pomoć šablona i spužvice dodala je slova. Poklopac je odlučila oslikati koristeći boje za drvo i akrilne boje za slikanje. S donje strane za sanduk je učvrstila dvije daščice na koje je zabušila nogice. Time je dobio i dodatne funkcije kao stolić, stalak za cvijeće ili noćni ormarić. Unutrašnjost je također obojena i dekorirana uz pomoć šablona. Sve je prelakirano bezbojnim lakom na bazi vode.

image

Oslikavanje

@hobbyt_art
image

Oslikavanje

@hobbyt_art

- Ovo mi je definitivno bio najdugotrajniji projekt do sada. Prvo, zbog stanja u kakvom je sanduk bio, zbog čega je nekoliko sati utrošeno samo na uklanjanje stare boje, čišćenje, krpanje i popravljanje oštećenja. Drugo, nisam slikar i ovo je zapravo bio prvi put da sam nešto konkretno naslikala. Bilo je tu mnogo pogrešaka, ispravaka, kretanja od početka, učenja o perspektivi, sjenama, nijansama, kako koristiti koji kist itd. Zbog svega toga u ovaj sanduk otišlo je nevjerojatnih 40-ak sati rada. Od alata su korišteni rotaciona i kutna brusilica, puhalo na vrući zrak, bušilica, pila, čekić, odvijač, brusni papiri raznih granulacija, kistovi, spužvasti valjak, boje i lakovi na bazi vode - priča Vedrana i kaže kako je trošak ovog makeovera bio oko 10 eura. To je uglavnom otišlo na boje, lakove, brusni papir i nove ručkice. Alat, šablone i kistove je imala. - Čak su i nogice bile besplatne jer sam ih skinula s drugog pronađenog, ali razbijenog elemenata - smije se Vedrana i kaže kako je sanduk u međuvremenu otišao u novi dom, gdje služi kao noćni ormarić.

image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art
image

Poslije

@hobbyt_art

Više o tome što radi Vedrana možete pogledati na Instagramu: @hobbyt_art.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:25