Odabir kuhinjskih trendova koje ćete integrirati u svoj prostor uvijek je pomalo riskantan, čak i ako ste potpuno uvjereni da neki detalj nikada neće izaći iz mode. Sjetite se samo trenutaka kada su narandžasti kuhinjski ormari i linoleum podovi bili poželjni, no začas su ti isti elementi postali prva meta renovacija.
Dakle, kako izbjeći trendove koje biste kasnije mogli zažaliti?
"Bezvremenske kuhinje uvijek su osobne, funkcionalne i nikada ne izgledaju "pretjerano"", kaže dizajner Alvin Wayne za ApartmentTherapy.
"Počnite s klasičnim temeljem: čiste linije, kvalitetni materijali i neutralna paleta boja. Trendove je najbolje ugraditi u prostor, a ne da oni vode cijeli dizajn."
Ipak, nakon što izradite takozvani mood board za svoju kuhinju iz snova, teško je odoljeti dodavanju jedne ili dvije trenutno popularne stvari. No, da zbog toga kasnije ne biste zažalili, sa savjetima su uskočili dizajneri interijera, a ovo je njihov popis:
Nažalost, stručnjaci se nisu složili oko jednog konkretno pogrešnog elementa koji bi trebalo u potpunosti izbjeći, no svi kažu isto: ako neki kuhinjski detalj zahtijeva previše truda, tada vjerojatno nije vrijedan tog truda.
"Osobno ne bih preporučila keramičke pločice zbog problema s čišćenjem fuga. Zašto sebi otežavati život?", kaže dizajnerica interijera i stilistica Emily Henderson.
Arhitektica i osnivačica tvrtke Dunham Robinson, Rachel Robinson, također ističe pločice kao "veliku pogrešku", ali dodaje da bi se i mramorne površine mogle pokazati kao problematične za one koji ne žele biti suočeni sa stalnim mrljama ili ogrebotinama.
Anne Sage, dizajnerica interijera i kreatorica sadržaja, također je imala na umu brigu oko održavanja kada je spomenula problematičnost reljefnih fronti elemenata i na kuhinjskim otocima.
"Stalno brišem kuhinjske površine, pa gledajući te reljefne fronte, jedino što mogu zamisliti jest koliko bi čišćenje bilo noćna mora", kaže Sage.
"Zamislite užasni scenarij da sirova piletina kapne u sve te udubine. Osim toga, već sam nekoliko puta odabrala estetske elemente koji nisu baš najpraktičniji, ali kada je riječ o održavanju i higijeni, reljef bi mogao postati veliki problem."
U istom tonu, Wayne bi se klonio kuhinje u potpuno mat crnoj boji.
"Takve boje brzo pokazuju tragove korištenja i mogu djelovati preteško tijekom vremena", upozorava.
Također, ne bi se odlučio za kuhinju s otvorenim policama koje zauzimaju cijeli zid.
"Izgledaju odlično na fotografijama, ali u stvarnom životu, održavanje takvih polica je pravi izazov", dodaje Wayne.
S druge strane, svi su dizajneri dali sličan savjet za one koji žele renovirati svoju kuhinju, a da ne zažale kasnije.
"Da biste postigli savršenu ravnotežu između bezvremenskog i trendovskog, identificirajte elemente koji će biti skuplji i zahtjevniji za promjene u budućnosti te za njih odaberite klasične profile i završne obrade", kaže Sage. "A kod onih komponenti koje je lako zamijeniti u budućnosti, zabavite se s trenutnim trendovima."
"Dobar dizajn temelji se na pametnim prilagodbama, a ne na perfekcionizmu", dodaje Wayne. "Dodajte svjetla i svjetlije površine kako biste ublažili tamnu kuhinju. Ako ste odlučili za otvorene police, pomiješajte ih s zatvorenim prostorima za pohranu ili ih stilizirajte s funkcionalnim, lijepim komadima", zaključuje.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....