Made in Croatia: Pij!

Kava, čaj ili vino iz vrča naših baka
Profil
Naziv:
Pij!
Info:
kompleti posuđa za ispijanje čaja, kave ili vina
Autori:
Sabina Barbiš i Mario Depicolzuane
Cijena:
430 kn
Kontakt:
www.studio8585.com

Sabina Barbiš je arhitektica. Mario Depicolzuane je dizajner. Dolaze s otoka Krka. Žive i rade u Zagrebu. Istina, trenutačno svatko u svojoj domeni, ali koriste svaku priliku za zajedničku suradnju. Upravo je ta suradnja rezultirala projektom “Pij!” koji je nastao 2012. godine. Riječ je o posuđu za ispijanje kave i čaja, bukaletama i drugim popratnim elementima, ručno izrađenim od pečene i glazirane bijele gline kao što se radilo nekada. Sabina i Mario ističu da su svakom segmentu posvetili mnogo pažnje, pa čak i drvenoj kutiji čiji poklopac ima funkciju pladnja za posuđe. Kako oboje potječu s Krka, tijekom cijelog života susretali su se s bukaletom – glaziranim vrčem od pečene gline koji se u Istri i na sjevernom Jadranu počeo pojavljivati početkom 20 stoljeća. – Tradicionalno se koristila za zajedničko ispijanje vina nakon napornog radnog dana ili u Istri za posluživanje tzv. istarske supe.

Iako je i danas bukaleta na prostorima Istre i Kvarnera simbol druženja, zajedništva i okupljanja, nažalost, rijetko se koristi u svakodnevnom životu pa je se najčešće može vdjeti kao suvenir ili ukras u interijeru brojnih konoba – kažu Sabina i Mario. Upravo to ih je ponukalo da taj tradicijski predmet reinterpretiraju u obliku minimalističkog seta posuđa, namijenjenog za tri nužna rituala suvremenog čovjeka: ispijanje kave, čaja i vina.

Oblikovno, bukalete iz seta zadržavaju sve karakteristike njihovih tradicijskih rođaka, osim veličine koja je prilagođena ovisno o novim namjenama. Ergonomične su i vrlo ugodne za ispijanje kave, čaja ili vina, bilo kroz njihov kljun ili postrance. – Uklanjanjem tradicionalnih ornamenata, kojima su bukalete bile oslikane, dobivena je čista forma koja veliča sam predmet te poziva na njegovo korištenje.

Taj, nazovimo ga, odmak od tradicije predstavlja rez od uobičajene percepcije bukalete pa predmet više nije nešto samo atraktivno za izlaganje, nego je naglasak prvenstveno na funkciji – pričaju arhitektica i dizajner koji su setove dizajnirali i koncipirali zajedno, temeljeći ih na tradiciji i obogaćujući dodatnim elementima.

Projekt je konceptualno razvijen i postavljen kao nekoliko različitih setova prilagođenih za ispijanje kave, čaja ili vina za više osoba te uključuje veći raspon posuđa različitih zapremnina, sve do jednolitarskog čajnika. Zbog pragmatičnih razloga na tržište su zasad izašli s jednim proizvodom: setom za jednu osobu. Dostupni su i drugi setovi, ali nisu u slobodnoj prodaji, nego se mogu naručiti direktno od njih. – Ručno rađene bukalete nisu česta pojava. U potrazi za lončarom radi izrade prototipa imali smo podršku naših prijatelja iz zanatskog obrta Krčanka iz Krka.

Oni su nas uputili na našeg suradnika Nenada Matkovića, vještog lončara iz Kaštelira. Zbog ručnog rada i tradicionalnog pristupa proizvodnji proces izrade traje nekoliko dana, a uključuje razne faze kao što su oblikovanje, sušenje, pečenje i glaziranje. Jedan od ciljeva projekta bilo je stvaranje prigodnog suvremenog suvenira sjevernog Jadrana i Istre. Zbog prirode same izrade, koju gotovo isključivo čini ručni rad, projekt je u jednu ruku ograničen manjim serijama. No, u moru generičkih i industrijski proizvedenih ‘Made in China’ suvenira koji su zasitili naše tržište, upravo je taj produkcijski pristup iznimno važan – smatraju Sabina i Mario.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:13