SVE POŽELJNIJI

Materijal 21. stoljeća: ne privlači prašinu, štiti od buke, odolijeva vlazi...

Casa NIUU, Barcelona

 Marcela Grassi
Korišten je i u ovoj modernoj kući, uz kamen, drvo i eko glinu

Pluto se do prije nekoliko desetljeća, barem u našem okruženju, nije mogao zamisliti nikako drugačije osim u obliku čepa za bocu šampanjca ili eventualno kao memo ploča na zidu. Međutim, ovaj se materijal koristi već stoljećima: stari Egipćani, Rimljani i Grci koristili su ga za izgradnju, obuću i brodove, a ne tako davno obožavao ga je i poznati arhitekt Frank Lloyd Wright, koji ga je često koristio za podne obloge u svojim projektima. Međutim, s današnjom tehnologijom mogućnosti za njegovu primjenu u gradnji i unutarnjem uređenju još su brojnije, a uzmu li se u obzir sve veća svijest o ekologiji i održivosti, i sve poželjnije.

Pluto je potpuno prirodni materijal. Dobiva se od kore hrasta plutnjaka čije se kora drobi u granule te se bez ikakvih aditiva "kuhaju" u posebnim kotlovima vodenom parom, što potiče njihovo širenje te vezivanje u blokove prirodnim vezivima samog hrasta. Proces "kuhanja" finalnom proizvodu ujedno daje konačnu prirodnu, čokoladnu boju. Za grijanje vode koristi se biomasa koja je nusproizvod granulacije hrasta plutnjaka pa je cijela proizvodnja 95 posto energetski samodostatna i uistinu ekološka.

image

Plantaža hrasta plutnjaka sa svježe izmrvljenom korom u Portugalu

/SHUTTERSTOCK
image

Slojevi kore hrasta plutnjaka koja se koristi u proizvodnji pluta

/SHUTTERSTOCK

Ovaj supermaterijal je ujedno pročišćivač ugljičnog dioksida. Naime, za proizvodnju pluta nije potrebno rušiti stabla hrasta plutnjaka, koji čak i nakon "berbe" upijaju ugljični dioksid. Na jednu tonu kore skinute s hrastova plutnjaka ta stabla pročiste 70 tona ugljičnog dioksida iz atmosfere. Stoga je korištenje pluta kao materijala u gradnji i unutarnjem uređenju dodatni poticaj sadnji tog plemenitog drveta i dodatni zamah čišćem i zdravijem okolišu.

Pluto ima brojne prednosti kad se koristi kao materijal u gradnji i unutarnjem uređenju: odlično odolijeva vlazi, ne privlači prašinu, ima visok stupanj zvučne i toplinske izolacije, dovoljno je otporan na vatru, lako se održava... S druge strane, ovaj materijal dizajnerima omogućuje da kreiraju atraktivne obloge, pa čak i namještaj.

image

Tekstura smeđeg pluta

/SHUTTERSTOCK

Nedavno smo pisali o obiteljskoj kući u Češkoj za čiju je fasadu korišten upravo pluto, a ovom prilikom predstavljamo dva jednako zanimljiva projekta u čijim je interijerima također zastupljen. Riječ je o privatnoj vili u Barceloni te londonskom baru. U oba projekta upotrijebljen je materijal iz portugalske tvrtke Sofalca, koja je, krenuvši od pluta kao isključivo izolacijskog, građevinskog materijala, postupno razvila svoje brendove: Gencork, u kojem pluto poprima razne stilove za uređenje interijera, i BlackCork, u kojem se pluto pretvara u namještaj.

Pluto u Hrvatskoj zastupa tvrtka Iverpan, a nedavno je u njezinu zagrebačkom showroomu "Izlog ideja", održana radionica o dizajnerskim i arhitektonskim mogućnostima tog materijala. Vodio ju je Paulo Estrada, izvršni direktor Sofalce.

Kuća NIUU, Barcelona

image

Casa NIUU, Barcelona

Marcela Grassi
image
Marcela Grassi
image

Projekt: Jordi Font | Brend: Gencork | Uzorak: Corkbiomorph

Marcela Grassi

Jordi Font Arquitectura je tvrtka iz Barcelone poznata po naglašenom ispreplitanju unutarnjeg i vanjskog dizajna, biotehnologije, prirodnih materijala, spajanja rustičnog i modernog te korištenju vještina lokalnih obrtnika. Nakon brojnih rezidencijalnih projekata te nekoliko restorana, uključujući i Michelinovom zvjezdicom ovjenčan restoran La Boscana u Lleidi u Španjolskoj, upravo je otvoren još jedan projekt - kuća NIUU.

image
Marcela Grassi
image
Marcela Grassi

Projekt je smješten u gradu Osoni, blizu mjesta Vic, u prirodnom okruženju koje karakterizira bujna vegetacija rezervata prirode Montseny te topološki vrlo atraktivna parcela. Arhitekt Jordi Font kaže kako je odgovor arhitekture na ovo mjesto izražen kroz formalni dijalog između kamenih stijena koje podupiru kuću i faktički i simbolički, na jednoj strani, te pruća i drvenih letvica na drugoj strani.

image
Marcela Grassi
image
Marcela Grassi

"Projekt je potpuno prilagođen vremenskim prilikama i obrtnicima iz regije, uz posebnu posvetu kamenu te maksimalno korištenje prirodnih materijala - kamena, drva, eko gline i pluta. Podovi od kamenih ploča ukazuju na stabilnost i povezanost s vanjskim elementima, budući da je i bazen opločen sličnim kamenom, a zidovi od ekspandiranog pluta u dnevnom boravku daju toplinu, određenu mekoću uz podjednak osjećaj zaštićenosti od vanjskih utjecaja", opisuje Font.

Bar Viajante 87, London

image

Bar Viajante 87, London

Adam Lynk
image

Dizajn: Hamilford Design | Brend: Gencork | Uzorak: Corkbio

Adam Lynk

Stanovnike londonskog Notting Hilla razveselila je vijest da su vlasnici popularnog japansko-meksičkog fusion restorana Los Mochis otvorili novo mjesto, koktel bar Viajante87 s "no waste" filozofijom i podrumskim laboratorijem za miksologiju, gdje uz eksperimentalne tehnike izrade nastaju kokteli na bazi agave. I sam naziv bara na španjolskom znači "istraživač".

image
Adam Lynk
image
Adam Lynk

Vlasnici ističu kako je njihova ekološka predanost očita u svakom aspektu bara, od jelovnika do dizajna interijera, za koji je zaslužan londonski studio Hamilford Designa.

image
Adam Lynk
image
Adam Lynk

U interijeru se ističu zidovi prekriveni recikliranim plutom, kao i šank dug gotovo šest metara, koji je u potpunosti izrađen od recikliranog stakla. Također, bar je opremljen rabljenim namještajem, a vlasnici ponosno ističu kako su uklonili jednokratnu plastiku te salvete zamijenili podlošcima za višekratnu upotrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:01