Ne propustite tjedan odličnih sajmova

Čudesan svijet kreacija

Obožavamo blagdane, Božić i sve što nam ovo doba godine donosi – okupljanje obitelji i prijatelja, dobru hranu i poklone! Dobro, možda ne volimo pretjerani kič na gradskim ulicama i temperature ispod nule. Ali, naoružate li se optimizmom te dobro odjenete, lutajući zagrebačkim ulicama možete naići na mnoga pozitivna iznenađenja. Pritom ne mislimo na štandove s kuhanim vinom i debrecinkama, nego na razne sajmove kojih svake godine ima sve više, a koji su rezultirali eksplozijom kreativnosti usred recesije.

Stoga, ako nemate ideja čime ukrasiti svoj dom ili vremena izraditi nešto za svoje najmilije, pravac grad. Vjerujemo da ćete našu preporuku ozbiljno shvatiti čim kažemo da ulazimo u tjedan odličnih sajmova koje jednostavno ne smijete propusiti!

U užem gradskom središtu tradicionalno traje Božićni sajam na kojem zagrebački obrtnici, likovni umjetnici i proizvođači tradicionalnih hrvatskih proizvoda nude svoje prigodne božićne poklone, licitare, ukrase i suvenire. U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tijekom vikenda održava se Mali sajam dizajna Božić Box 2013. Možda zvučniji i zanimljiviji sajam je jučer otvoreni artOmat. Četvrto izdanje sajma nekonvencionalnih umjetničkih predmeta održava se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika gdje se uz stotinjak izlagača održavaju edukativne radionice.

S originalnim proizvodima po odličnim cijenama čekaju vas umjetnici, ilustratori, grafičari, modni dizajneri, produkt dizajneri i mnogi drugi, a iz programa izdvajamo izložbu “Terminus Mundi” na kojoj će autori projekta C.R.T.A. u ispražnjenom prostoru galerije Bačva propitivati pojam granice koja dijeli ili omeđuje plohu/prostor, a postiže se crtom. Gostuju i renomirani američki autori čija je izložba uvod u ovogodišnju temu art terapije i arts&healinga koji će različitim oblicima tkati program artOmata te akciju Najdulja božićna čestitka SVI zaJEDNO u NOVU – Radost Božića, koja će se omotati oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

I poslastica za kraj: u petak se u predvorju Studentskog centra i atriju Kina SC, u prizemlju, otvara festival kreativnosti i D-I-Y. kulture, 7. FISTT ART FEST. Organizatori trodnevnog festivala najavljuju dosad najveći i najbrojniji D.I.Y sajam sa 100 izlagača, od kreativaca, inovatora i kipara do dizajnera i “hendmejdera” iz cijele zemlje, ali i šire. Bogat i raznolik program uključuje besplatne radionice izrade papirnatih perli ili prirodne paste za zube, radionice žongliranja i capoeiere te vilinsku radionicu, kao i ALTERnativnu edukaciju o obnovljivim izvorima energije. Posjetitelje očekuju i live te DJ nastupi, a moramo izdvojiti bend zanimljiva naziva Mokre gljive. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, posjetitelje se poziva da se sa svojim instrumentima pridruže svirci.

Ulaz na sve sajmove i festivale je besplatan. Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:28