Izložba

Niz događaja posvećenih opusu Mladena Stilinovića

Izložba "Janje moje malo" (Sve što vidiš moglo bi biti drugačije) posvećena Mladenu Stilinoviću

Galerije: Nova, Greta, Miroslav Kraljević, Galerija Greta, HDLU, London, The Showroom i druge lokacije, 4. studenoga 2016. – 8. svibnja 2017.

U doktoratu povjesničarke umjetnosti Tihane Puc, koji se među ostalim bazirao i na statističkim istraživanjima, pokazalo se kako su Mladen Stilinović, Sanja Iveković i David Maljković umjetnici iz Hrvatske koji najčešće izlažu u međunarodnim galerijama i muzejima. Ujedno je, slučajno ili ne, riječ o umjetnicima koji su iz nekog razloga rjeđe bili ili jesu prisutni na domaćoj sceni (Stilinović je čak imao koncept izlaganja u vlastitom domu).

Rijedak je izuzetak, uz par institucija, Galerija Nova koju vode kustosice WHW.
Mladen Stilinović umro je u srpnju u sedamdesetoj godini života. Hrvatski muzeji i galerije nisu dostojno u tom trenutku obilježili njegovu smrt, kustosima je bilo možda "nezgodno" što je preminuo ljeti, dok su na godišnjima. Utoliko je važniji veliki projekt posvećenu Mladenu Stilinoviću koji počinje 4. studenoga, kustosica WHW i Galerije Nova koju one vode, u suradnji s Kathrin Rhomberg iz bečke kolekcije umjetnosti Kontakt Art, kolekcije koja ima važna djela umjetnika srednje, istočne i jugoistočne Europe od šezdesetih godina do danas.

Izložba "Janje moje malo (Sve što vidiš moglo bi biti drugačije)" nazvana je prema jednom radu Mladena Stilinovića, a osim njegovih djela, u sklopu ovih događanja, bit će izložena i ona njegovih kolega među kojima su Sanja Iveković, Sofia Kulik, Ion Grigorescu, Ivan Kožarić, Wu Tsang i mnogi drugi. Odnosno, kako ističu iz WHW-a: "Stilinovićev cjeloživotni nesistematski pristup, njegova tiha, ali pronicljiva pobuna protiv društvenih i umjetničkih konvencija te umjetnička praksa koja se na energičan i humorom prožet način bavi kompleksnim temama ideologije, rada, novca, boli i siromaštva inspirirala je cijelu generaciju umjetnika diljem svijeta".

Izložba će se odvijati u Zagrebu od studenog do svibnja sljedeće godine, u šest dijelova.

Prvi dio događat će se u Zagrebu na sljedećim lokacijama: stan Softić u Gajevoj ulici, Booksa, Galerija Nova, Galerija Miroslav Kraljević, arhiv Sanje Iveković, Galerija SC. Tijekom sljedećih mjeseci, sudjeluje još mnoštvo izložbenih prostora, zaključno s lipnjem slijedeće godine, u Showroomu u Londonu.

Sve počinje 4. studenoga otvaranjem arhiva Sanje Iveković. Izložba "Sjećanje na Mladena Stilinovića" otvorit će se u subotu, 5. studenog u Galeriji Nova, uz otvaranje će Nina Gojić izvesti performans.

Za isti su vikend kustosice zvale umjetnike i kritičare da podjele sjećanje na Stileta, kako su ga zvali njemu bliski ljudi, uz neki njegov rad, tekst, fotografiju, anegdotu, bilo što što podsjeća na ovog umjetnika.

Mladen Stilinović umjetnički je put započeo u sklopu Grupe Šestorice koja je sedamdesetih godina označila pojavu konceptualne umjetnosti na ovim prostorima, i dovela je umjetnost na ulicu, izlagao je u nekim od najvažnijih muzeja svijeta, od pariškog Centra Pompidou, preko njujorške MoMA-e do londonskog muzeja Victoria&Albert, kritizirao je sve političke sisteme u kojima se zatekao, rušio sve tabue.

Jedan od njegovih najpoznatijih radova jest umjetnikov autoportret, kojemu je na čelo nalijepljena novčanica od stotinu kuna, i na čelu mu piše "Pjevaj": "Kada su svirali Romi, znala im se nalijepiti novčanica na čelo da sviraju još. Tako se nekad osjećaju i umjetnici. A i često su nas zatvarali i na policiji, tamo se uvijek očekuje od vas da propjevate", opisivao mi je svojedobno umjetnik nastanak ovog rada.

Poznate su i fotografije, autoportreti Stilinovića na kojima udobno spava, nastali u sklopu ciklusa "Umjetnik radi" ("da bi umjetnik postigao dobar rad, mora imati vremena za dokolicu, lijenost"), instalacija "Bol" u sklopu koje je u englesko-hrvatskom rječniku svaku prevedenu riječ s engleskog na hrvatski prekrižio i napisao riječ "bol" (radom je nastupio na Venecijanskom bijenalu, kao pozvani umjetnik), iz 2000-ih je ciklus fotografija o siromaštvu "Ljudi s vrećicama"...

Patricia Kiš

"Kada sam razgovarala sa Mladenom Stilinovićem uoči njegove retrospektive u Muzeju suvremene umjetnosti prije četiri godine započela sam s pitanjem o podjeli izložbe na teme: bol, siromaštvo, novac, crveno, lijenost, smrt, ljubav... Nasmijavši mi se, odgovorio mi je kako nema kategorije ljubavi, kako sam tu kategoriju sama dodala."

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:25