Kvadratura

Branka Stipančić: Mangelos je bio ležeran i jako konstruktivan, pametan i talentiran

U Bratislavi je upravo otvorila izložbu Mladena Stilinovića s njegovim manje poznatim radovima iz ranih 1970-ih
 Ivan Posavec
Kao slobodna kustosica fokusirana je uglavnom na rad dvojice umjetnika - Dimitrija Bašičevića Mangelosa i Mladena Stilinovića

Još do polovice sljedećeg tjedna u Zbirci Richter traje izložba u povodu 100. godišnjice rođenja Dimitrija Bašičevića Mangelosa čija je autorica Branka Stipančić.
„Mangelos je bio ležeran i jako konstruktivan, pametan i talentiran. Bio je povezan s umjetnicima «nove umjetničke prakse», tako sam ga i upoznala. Umjetnosti je prilazio potpuno drugačijim metodama od onih koje su bile uobičajene do pojave konceptualizma. U svoj no-art uvodio je diskurse filozofije, umjetnosti i znanosti i prelazio granice koje su dijelile umjetničku praksu i teoriju. A vizualno njegovi su mi radovi bili posebni i jako atraktivni“, objašnjava Stipančić zašto je upravo Mangelos umjetnik kojim se često bavi.

Izložba u Zbirci Richter nije velika no pokriva sve teme njegovog opusa. „Mangelosova djela u brojnim su kolekcijama u svijetu i nije ih lako sakupiti za veliku samostalnu izložbu. Manju izložbu je lako napraviti jer se dio njegovih djela, a koja su u vlasništvu obitelji, nalaze u Zagrebu. Srećom, mogla sam sa po nekoliko djela predstaviti sve njegove cikluse“.

Branko Stipančić upravo se vratila iz Bratislave gdje je otvorena još jedna u nizu izložbi Mladena Stilinovića. "Mladenovi radovi su posljednjih 25 godina prisutni na, u prosijeku, dvadesetak grupnih izložbi godišnje u svijetu. A tu su i samostalne izložbe. Čini mi se najboljom njegova retrospektivna izložba u Van Abbemuseumu u Eindhovenu 2018. godine koja je putovala i u druge gradove. U Bratislavi su sad predstavljeni njegovi rani, rijetko viđeni i pomalo zaboravljeni radovi: filmovi, fotografije i kolaži iz ranih 1970-ih“, objašnjava Branka Stipančić koja je dobar dio svoje karijere kao samostalna kustosica.

“Radila sam u Galeriji suvremene umjetnosti i Soros centru za suvremenu umjetnost, ali najznačajnije stvari sam napravila kao slobodna kustosica. Danas nastojim smanjiti poslove i koncentrirati se na ono što je meni najvažnije, a to su radovi i arhiv Mladena Stilinovića. Organizacija izložbi meni je usputni posao. U studenom ću otvoriti izložbu Mangelos – Stilinović u galeriji 1Mira u Madridu, a početkom sljedeće godine Stilinovićevu izložbu u galeriji Nova u Zagrebu.“


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:33