Ambalaža Sjeme

Pakiranje osmišljeno baš po mjeri vrtlara

Nagrađeni studentski rad 'Sjeme' dizajnerice Martine Ukić izrađen je od recikliranog papira, a trokutasti oblik ambalaže omogućava kontroliranu sjetvu.

Ambalaža za sjeme često je vrlo sličnog dizajna koji na prednjoj strani prikazuje biljku, a na poleđini upute za sjetvu i uzgoj te se, zapravo, ni po čemu posebno ne ističe. Upravo to je bio razlog da mlada dizajnerica iz Rovinja, Martina Ukić, u sklopu studentskog zadatka da oblikuje ambalažu za proizvod po želji odlučila osmisliti kreativno pakiranje za sjeme.
- Projekt je nastao 2012. u sklopu kolegija na odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija na splitskoj Umjetničkoj akademiji uz pomoć mentorice Ljubice Marčetić Marinović - objasnila je dizajnerica koja je za svoj rad nagrađena na 15. Magdalena festivalu u Mariboru.
Redizajn ambalaže za sjeme nastao je na temelju proizvoda Semenarne Ljubljana za mrkvu, ciklu, brokulu i rajčicu.
- Ambalaža je ergonomski osmišljena i zbog trokutastog oblika lijepo sjeda u ruku. Funkcionira na principu lijevka te sjeme možemo kontrolirano sijati. Napravljena je od recikliranog papira ljepljenog na dvije strane, dok treća ostaje zaobljena i daje 'zraka' sjemenju - objasnila je Martina. Izgled ambalaže korisniku daje primarnu informaciju o tome koje sjeme se u njoj nalazi, a sadrži i sekundarne informacije kao što su savjeti o sadnji i procesu uzgoja. Vizuali su izvedeni kroz raster sjemenja koje se nalazi u paketiću, a ilustrirani su tako da grupirani prikazuju plod koji iz tog sjemena izraste.

Foto: Martina Ukić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:04