istraživanje

Postoji jedno mjesto u vašem automobilu koje je prljavije od javnog WC-a. Znate li koje?

 BJORN SVENSSON/ALAMY/PROFIMEDIA/PROFIMEDIA

Čak i ako marljivo usisavate unutrašnjost automobila i vozite ga redovno u autopraonicu, na jedan dio unutrašnjosti trebate obratiti posebnu pozornost.

Riječ je, vjerojatno ste već pogodili, o volanu. Upravljač automobila ima 629 CFU-a (eng. CFU- Colony Forming Units), odnosno bakterija koje stvaraju kolonije po cm3, što je prljavije od daske javnog WC-a, ekrana mobitela ili gumba u javnom dizalu, rezultati su istraživanja koje je proveo Car Rentals.

U istraživanju je sudjelovalo 1000 vozača u SAD-u, a odgovori su pokazali da 32% ljudi svoj automobil čisti samo jednom godišnje, a 12% nikada ne čisti vozilo.

Držač za čaše nije daleko iza upravljača po pitanju prljavštine, s prosjekom od 506 CFU po kvadratnom centimetru. Sigurnosni pojas treći je najprljaviji dio vašeg automobila, pokazalo je ovo istraživanje, prenosi b92.

Studija iz 2014. pokazala je da je stafilokok jedna od najčešćih bakterija u automobilima, što je razlog za zabrinutost jer može uzrokovati trovanje hranom ili infekcije kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:18