Božić 2022.

Trendovi za prigodno dekoriranje ove godine su DIY ukrasi, biljke i reciklirani materijali

 STUDIO FOTKALO /ZVONIMIR ČURIĆ/
Od održivih i tradicionalnih ukrasa do onih u boji lavande trendovi za prigodno dekoriranje ove godine su razni

Adventski ugođaj proširio se gradovima, a osim okićenih trgova i ulica, poglede privlače divno uređeni izlozi i prostori raznih namjena, od trgovina, cvjećarnica, zlatarnica i salona za uljepšavanje do ugostiteljskih objekata.

image
FINJAK/

Tako smo nedavno pisali o zagrebačkom kafiću Finjak na čijoj terasi već tradicionalno u vrijeme adventa žive orašari, medvjedići, patuljci i gingerbread družina. Da originalnih ideja ne manjka, potvrdio je i Saša Šekoranja, čiji je izlog oduševio brojne Zagrepčane. Naime, on se zasitio klasičnih blagdanskih motiva te Božić u svojoj cvjećarnici u Zagrebu osmislio u pomalo ekstravagantnoj verziji, sa zlatnim ribicama, školjkama, hobotnicama...

image
FINJAK /

Prošećete li svojim gradovima zasigurno ćete pronaći inspiraciju i za uređenje vlastitih domova, a u tome vam mogu pomoći blagdanske priče koje vam danas predstavljamo. Riječ je o božićno uređenim prostorima i lokalima u Zagrebu i šire. U većini njih prevladavaju ručno izrađeni ukrasi, vidljiva je i ekološka osviještenost, reciklirani materijali, kao i biljke, osobito ukrasne trave i cvijeće u svih oblicima, od suhog i dehidriranog do živog. Sve to ujedno su i ovogodišnji trendovi. Primjerice, za pampas travu, koja krasi kafić naziva Birtija u Vrbovcu, kažu da će biti ovogodišnji hit kad je u pitanju blagdanski dekor i kićenje božićnog drvca.

image
STUDIO FOTKALO /ZVONIMIR ČURIĆ/

Brojni strani dizajneri i portali ističu da će Božić ove godine biti u znaku prirodnih, eco friendly i održivih dekoracija. To je trend koji posljednjih godina raste, a predviđa se da će upravo doživjeti vrhunac, od ukrasa izrađenih od prirodnih materijala do onih inspiriranih prirodom. Primjerice, bijeli ukrasi na božićnom drvcu koji asociraju na snijeg ili pak ukrasi u boji lavande. Ističe se i recikliranje, odnosno "uradi sam" kućni projekti te iskorištavanje i prenamjena starih predmeta i materijala. Upravo je to tema prigodno uređenog salona za uljepšavanje Vikler i ruž u Zagrebu.

Spominje se i nostalgija, odnosno povratak klasičnih boja i ukrasa koje su naši stari nekad koristili, od crvene i zelene do nezaobilazne zlatne. Dojam glamura, pak, može se postići i ukrasima u plavo-zlatnoj, zeleno-zlatnoj pa čak i crno-zlatnoj kombinaciji.

image
STUDIO FOTKALO /ZVONIMIR ČURIĆ/

S druge strane, u interijerima već neko vrijeme vlada povratak stila iz 70-ih godina prošlog stoljeća pa ne čudi što je Etsy tijekom studenoga zabilježio porast od čak 346 posto u pretraživanju božićnih ukrasa u obliku disko kugle. Stoga i to postaje jedan od traženijih stilova u blagdanskom uređenju.

Izdvajamo nekoliko izloga i prostora raznih namjena u Zagrebu i šire, koji prigodnim dekoracijama privlače poglede

image
DS STUDIO/

Cvjetna čarolija na Kaptolu

U zagrebačkoj ulici Kaptol nedavno je otvoren Atelier sreće, cvjetni atelijer u kojem su snage udružili mladi i perspektivni kreativac Ante Jurković i poduzetnik Dominik Papp.

image
DS STUDIO/
image
DS STUDIO/

Njihova cvjetna čarolija doživljava se već samim ulaskom u atelijer, gdje se uočavaju prigodni adventski vijenci, božićni aranžmani, dekorativni elementi, raskošno cvijeće, buketi za sve prigode... Prostor je zapravo površinom vrlo malen, ima samo 14 kvadrata, a njime dominira tapeta u roza-bež boji koja imitira stari zid. Ante Jurković ističe da je toliko vjerodostojna da svi koji posjete Atelier sreće imaju potrebu uvjeriti se da je to zid, a ne tapeta. - Takav smo zid zatekli u prostoru bivših vlasnika, a dodali smo i nešto svoje. Budući da ja jako volim antikvitetni namještaj, prostorom dominira veliki luster te komoda talijanske izrade po uzoru na bidermajer, puno ogledala koja su sva na prodaju, malih stolova, vaza i detalja za dom koji su također na prodaju - kaže.

image
DS STUDIO/

S obzirom na nadolazeće blagdane, sve je puno kuglica za bor, vjenčića, adventskih vijenaca, orašara, puno buketa pamuka, ilexa, borovine te amarilisa. Posebno je zanimljiv i ručno oslikani papir u koji se umataju buketi.

- Cijeli prostor smo uredili na autentičan način kako bismo usrećili naše posjetitelje i kupce - zaključuje.

image
JOSIPA UZELAC/

Spoj sofisticiranog i suvremenog

Iz kreativnog i inspirativnog JS Ateliera, koji se bavi organizacijom vjenčanja, dizajnom cvjetnih buketa i dekoracijama za evente, stiže nekoliko divnih prijedloga za stvaranje božićnog ugođaja. Naime, u novootvorenom prostoru JS Ateliera u zagrebačkoj Masarykovoj krije se čarobna adventska kulisa za fotografiranje. Scenom dominiraju tri velika živa drvca jele koja su dekorirana zlatnim antiknim staklenim kuglicama i klasičnim zlatnim girlandama te obasjane neizostavnim svjetlucanjem lampica.

image
JOSIPA UZELAC/
image
JOSIPA UZELAC/
image
JOSIPA UZELAC/

Ovogodišnja vizija Božića vlasnice Josipe Skoblar uklapa se u viziju bezvremenske sofisticirane elegancije uz dodatak suvremenih elemenata. Prirodni materijali svojom jednostavnošću dočaravaju topli ugođaj i daju novu interpretaciju klasičnog blagdanskog dekora. Svečani blagdanski stol odiše jednostavnošću dekoracije cedrovih grančica koja se nadovezuje na kompoziciju četiri različita svijećnjaka koji na moderan način simboliziraju "uobičajeni" adventski vjenčić. Mliječno bijeli porculanski tanjuri nepravilne forme u sinergiji su s lanenim salvetama dekoriranim prirodnim elementima špage i oraha, a fluidne čaše oblikom ističu sofisticiranost te uokviruju moderan dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:36