Young Balkan Designers 2014.

Ovo su radovi najboljih mladih dizajnera na Balkanu

Beskućnici ne posjeduju ništa osim svoje odjeće. To je razlog zbog kojeg sam spojio beskućnike s modom. Svaki beskućnik bi trebao biti autoritet u odijevanju. “Beskućnik u oblaku” je konceptualni rad prikazan u modnom časopisu koji ističe beskućnike iz Zagreba. Magazin na ironičan način ispituje modni svijet iz perspektive marginaliziranih društvenih grupa, kako bi dao glas beskućnicima. Tako dizajner Matija Čop opisuje svoj rad pod nazivom “Homeless in Heaven”, jedan od 25 zanimljivih regionalnih projekata odabranih na ovogodišnjem natječaju Young Balkan Designers.

Fantastičan odaziv

Natječaj su zajednički organizirali beogradski Mikser, Hrvatsko dizajnersko društvo i Public Room iz Skoplja, a glavna je tema ove godine bila “Heroji svakodnevice”. – Slogan natječaja izražava moć jednostavnih i djelotvornih promjena u mikrosocijalnom ponašanju kojima dizajneri mogu pridonijeti napretku svoje okoline, surađujući s lokalnim stanovništvom, prepoznajući i rješavajući specifične lokalne probleme i potrebe povezane s ekonomskom krizom, ograničenim životnim resursima, kao i nužnošću promišljanja alternative neadekvatnim javnim uslugama i institucijama. Potrebu za ovako eksplicitnom temom u današnjem svijetu nije teško razumjeti. Odaziv autora na temu bio je fantastičan. Pristigla su mnoga rješenja koja direktno adresiraju probleme današnjeg društva, ali i jednostavna svevremenska rješenja problema u cilju poboljšanja svakodnevnog života – ispričala nam je predsjednica HDD-a Ivana Borovnjak, ujedno i članica žirija. Prijavilo se približno 230 autora iz svih zemalja regije, a ljudima bez domova, kao jednima od heroja svakodnevice, pozabavila se i Draga Komparek koja pokraj kontejnera za smeće postavlja garderobne ormare, želeći ukazati na to da je ono što je za nas samo ulica nekima od nas – dom.

Sklopivi namještaj

Mnogo je autora koji su se odlučili na izradu namještaja, bilo da je riječ o sklopivom i lako prenosivom setu namještaja (rad “Plyful” Bugarina Tsvetana Stoykova) ili pak o multifunkcionalnim komadima koje korisnik može sastavljati po želji, kao što je “Stripe” makedonskih autora Natali Ristovske i Mikija Stefanovskog. Više namjena ima i rad “3 in a Bundle” Jelene Holec, koji može biti i jakna, ali i torba, a “Lulia” Jasenke Džanković istovremeno je i ljuljačka, ali i udoban jastuk. Ivan Dorotić i Luka Borčić kreirali su zanimljiv proizvod od drveta za pečenje sitne plave ribe nazvan “Rožonj” koji je u, dakako, improviziranoj varijanti karakterističan za otok Vis, a grčki autor Papadopoulou Gesthimani osmislio je pećnicu na otvorenom, “Hot Mouth”, koja u doba ekonomske krize skupini prijatelja pruža mogućnost za druženje i komunikaciju uz hranu. Svoju premijeru projekt Young Balkan Designers imat će na predstojećem Danu D koji se ove godine održava u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici, a gostovat će i na vodećim regionalnim manifestacijama dizajna, kao što su Mikser Festival u Beogradu, One Design Week u Plovdivu, Skopje Design Week, Klaster Festival u Podgorici, Tirana Design Week te Beogradski sajam namještaja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:00