Jeste li znali?

Zašto je kasica za štednju uvijek u obliku ružičaste svinje? Razlog će vas sigurno nasmijati!

 CHRISTIANCHAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko puta ste rekli - Evo, štedim od sutra za nešto što mi je važno! Još kao djeca, stavljali smo novčiće koje bi dobili od roditelja ili rodbine za važne događaje u kasicu-prasicu i skupljali ih tako te čuvali za nešto što smo jako željeli. Danas smo se malo modernizirali, pa novac pohranjujemo na bankovne račune gdje i štedimo. No, ljubav prema toj ružičastoj svinjici koja je tako dobro čuvala naše dragocjene kovanice kada smo bili mali, sigurni smo, još uvijek čuči u svima nama.. No, jeste li se ikada zapitali zašto ovakav način štednje i pohrane novca je u obliku svinje? Koje je objašnjenje i simbolika iza toga?

Da bi to objasnili, moramo se vratiti u 15. stoljeće kada su ljudi svoj novac spremali u male okrugle posude, izrađene od gline zvane - svinja, odnosno ‘pygg‘. Oblik zdjele doista je podsjećao na svinju, a ubrzo su obrtnici i lončari počeli izrađivati ​​doslovne praščiće, samo iz zabave. Okrugle i s rupom za novac podsjećale su na male domaće životinje koje su oduvijek bile na cijeni. Tako je svinja dobila ulogu koju ima i danas, a s vremenom je postala ružičasta, prenosi The Mirror.

Poanta kasice prasice je da se ne može otvoriti, kako se novac ne bi uzeo prije nego što je stvarno potrebno - da bi to netko napravio, morao bi je razbiti. Odatle i naziv ‘kasica prasica‘ jer se iz nje nije mogao tek tako izvući novac. Tako je nastala engleska poslovica - ‘break a bank‘ (razbiti banku). No, u moderno vrijeme ima niz modela koji na dnu imaju čep, pa ga nije teško otvoriti kad god zatreba. Imate li vi svoju omiljenu kasicu-prasicu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:43