OAZA ZA UMIROVLJENICU

Adaptacija malog stana u Zagrebu: ‘Iznenadilo nas je poskupljenje cijena, ali sve je stalo na dlaku. Evo zašto‘

 Privatni arhiv
Vlasnica se odlučila preseliti u stan koji je prije toga iznajmljivala, a za uređenje je angažirala dizajnericu Bosiljku Antolković

Mali dvosobni stan od 40 četvornih metara u zagrebačkoj četvrti Savica vlasnica je godinama iznajmljivala podstanarima, a onda je došao trenutak da ode u mirovinu. Stan u kojem je prije živjela postao joj je prevelik, pa se odlučila preseliti u taj manji, kompletno ga preurediti i opremiti po svom ukusu. U njezinu je slučaju to značilo jednostavno, funkcionalno, s puno svijetlih boja koje otvaraju prostor i detalja koji ga oplemenjuju.

image
Privatni arhiv

Za svoj plan vlasnica je angažirala zagrebačku dizajnericu interijera Bosiljku Antolković iz studija M2-ideja. Naime, ona je već uredila dio stana njezine kćeri koja je bila jako zadovoljna suradnjom, pa ju je preporučila majci.

Stan se nalazi na petom katu u starijoj zgradi, a sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe i lođe.

image

Dizajnerica interijera Bosiljka Antolković

Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

- Dobro osmišljeni mali prostori često nam omogućuju da postignemo efekt topline i domaćeg ugođaja, a na to smo željeli staviti naglasak u ovom stanu. Oko ideja smo se većim dijelom složile, nismo puno tapkale u mraku. Kada vam klijent dobro objasni što želi, nema puno nesporazuma. Dogovorili smo ulazne parametre i napravljena je ideja, koja je praktički zaživjela od prve - kaže Bosiljka Antolković.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Prostor je kompletno renoviran, a adaptacija je počela u travnju 2023. i trajala otprilike šest mjeseci. Sami radovi su trajali nešto kraće, no nakon toga su uslijedili stolarski dio te nabava namještaja i rasvjete, na što su čekali neko vrijeme.

Intervencija u rasporedu zidova nije bilo, no promijenjena je kompletna vanjska stolarija te je zatvorena lođa. Kupaonica je dobila novi izgled, promijenjeni su keramika i sanitarije te njihov položaj. Kadu je zamijenio walk-in tuš i stavljene su nove miješalice. Svi su zidovi pokrpani, pogletani i obojeni bijelo. Na određenim je dijelovima korištena tehnika ukrasne žbuke u zelenoj i toploj smeđoj nijansi. U dnevnom boravku su umetnute ukrasne štukature sa zidnom rasvjetom, a na pod je stavljen novi hrastov parket. Velika je sreća što pri adaptaciji nisu naišli ni na jedno neugodno iznenađenje pa tako nije bilo ni teško premostivih izazova. Zadržan je postojeći raspored prostorija i iz njega je izvučeno najbolje.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

- Unutarnja vrata su obnovljena i oličena u bijelo, dok su ulazna zamijenjena protuprovalnima. Mali izazov bile su okomice radijatora jer se radi o stanu koji ima grijanje na toplanu, ali to smo uspješno sakrili namještajem. Kuhinja je bila vrlo izazovna zbog svoje veličine, no sve je stalo na dlaku, pa na kraju njezina funkcionalnost nije narušena. Kompromis je bilo postavljanje blagovaonskog stola naslonjenog na jedan zid, čemu smo morali prilagoditi položaj lampe. Stol se može raširiti pa smo odlučili staviti zidnu jer standardna visilica ne bi bila na sredini kad se raširi stol. Zapravo me najviše iznenadilo koliko su cijene materijala, namještaja i rasvjete povećane u posljednje dvije godine. Zato smo se morali malo prilagoditi novonastaloj situaciji na tržištu, no sve u svemu, nismo bili prisiljeni napraviti previše kompromisa - ističe dizajnerica.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Što se tiče namještaja, gotovo sve, osim sofe, stola i stolaca, izrađeno je po mjeri i u neutralnim bojama, bijeloj ili dekoru drva. Generalno gledajući, to je skuplja opcija u odnosu na prosjek, ali je najbolja u manjim stanovima jer se tako može na najbolji način iskoristiti prostor.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Gledajući iz aspekta vlasnice, najveće prednosti ovog stana su njegova veličina i jednostavnost. Nema previše namještaja i lako se održava. Pozicija zgrade, blizina sadržaja i prometna povezanost bili su ključni da odluči zadržati i renovirati taj stan, a ne razmatrati druge opcije.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

Jedan od uvjeta vlasnice bio je da se u stanu pronađe prostor za nekoliko slika i sitnica koje joj puno znače.

- Važno je da prostor u kojem živimo odražava naš stil života i stvari koje volimo. Moram priznati da mi je super mali višenamjenski kutak u spavaćoj sobi, zamišljen kao stolić za šminkanje, ali povremeno i kao stolić za laptop. Nekako mi se uz tu integriranu rasvjetu i zeleni zid čini super mjestom za posvetiti se sebi, što mi žene često trebamo, a i volimo. Sviđaju mi se i svi ti detalji koji su došli na kraju i stanu dali osobnost. Nekome je to možda premalo, nekome previše, no vlasnica je oduševljena i to je ono što je najvažnije u suradnji dizajnera s klijentom - zaključuje Bosiljka Antolković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 12:38