Od Istre do Ivanić Grada

BLAGDANSKA IDILA Šest predivnih kuća uređenih za Božić!

 

Što je potrebno za najljepšu božićnu priču? Pa… okićena jelka, otvaranje darova, obiteljsko okupljanje, purica, miris cimeta, kolači, kuhano vino, ukrasi, imela, snijeg, anđeo, Grinch, Djed Božićnjak, Rudolf…? Bez sumnje, sve navedeno.

Kuće koje smo za vas odabrali u ovom članku sve su od reda bajkovite. Kada je kuća sama po sebi bajkovita, nije potrebno pretjerivati s ukrasima, zar ne? No, vlasnici su ovih kuća s velikom ljubavlju i pažnjom pronašli pravu mjeru i od ovih lijepih prostora stvorili, svako na svoj način, pravu božićnu čaroliju.

Zato, ako ne znate kako ukrasiti svoj dom za nadolazeće blagdane i nedostaje vam inspiracije, sigurni smo da će vas ove priče inspirirati da svoja četiri zida za Božić pretvorite u najljepšu božićnu bajku u kojoj će uživati baš svi koji kroče u prostor.

1. U posjetu bračnom paru Tanji i Miljenku Varda

Iako su Tanja i Miljenko nedavno počeli iznajmljivati kolibu, imaju pravilo: Božić u ovoj kući rezerviran je isključivo za obitelj. A za ugođaj se pobrinula sama vlasnica koja je svojim rukama okitila cijelu kuću. – Na dekoracije nisam potrošila ništa. Sve što mi je bilo potrebno našla sam na našem imanju. Kupili smo samo božićno drvce. Ostalo su sve grane breze, smreke, čempresa, jele, bora, imele… – kaže Tanja koja je vjenčiće radila čak i od šiški.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

2. Kuća Borisa Ružića u Istri

Ružić, koji svake godine s posebnom ljubavlju uredi i interijer svoje kuće u jednom malom istarskom selu. Svake godine nešto drugo ga inspirira, a ove godine nit vodilja cijelog blagdanskog uređenja bili su mu bajkoviti elementi i bića koji bude maštu i podsjećaju nas na bezbrižno djetinjstvo. Sve to kreativni dizajner savršeno je uklopio u industrijski stil koji prevladava u njegovoj kući.

– Htio sam svoj dom pretvoriti u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić i braće Grimm čije su priče nezaobilazni dio odrastanja svih gereneracija. Čini se kako je u prostoru sve imaginarno, primjerice jeleni iskaču iz vatre kamina i postaju živi domaćini. S druge strane, dodatni šarm i neki filmski retro ugođaj stvorio sam uz pomoć starih kristalnih lustera koje sam kupio u jednom od brojnih nedjeljnih šetnji po zagrebačkom Britancu.

Foto: Tajana Licul

3. Blagdanska čarolija u pitoresknom selu

PROFIL
VLASNIK: Vedran Kirin
LOKACIJA: okolica Donje Stubice
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnik
POVRŠINA: 80 četvornih metara

Romantično s dušom. Negdje blizu, a opet daleko. Nešto staro i naslijeđeno, nešto novo i moderno – tako je svoju kuću za odmor zamislio Vedran Kirin, vlasnik zagrebačkog dućana Habiter Chic.

Svoju oazu mira našao je u 200 godina staroj kući u okolici Donje Stubice. Interijer je dizajnirao sam, prema svojim željama i afinitetima, i na taj način dobio svoje mjesto za bijeg od stvarnosti. A tamo se zaista osjećate tako.

Okoliš za tren uspije misli potpuno udaljiti od gradskog ludila i nakupljenog stresa na poslu. Tamo zaista život izgleda jednostavan i opušten. Zapravo bajkovit. Iako mu posao ne dopušta da u svojoj kući iz snova bude koliko bi htio, Vedran ipak većinu slobodnog vremena provodi u njoj, a tu želi provesti i blagdane.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

4. Blagdanska idila šesteročlane obitelj Hotko Pavić

PROFIL
VLASNICI: obitelj Hotko Pavić
LOKACIJA: okolica Ivanić Grada
UREĐENJE INTERIJERA: Vlasnici
POVRŠINA: 180 četvornih metara

Kada su uselili u kuću, obitelj je imala samo tri člana. No, kako su godine prolazile, broj ukućana bivao je sve veći: prvo ih je bilo troje, pa četvero, uskoro petero i napokon šestero.

Andrea je za svoja tri sina i kćer izradila i originalni adventski kalendar. Sastoji se od 24 kartona s brojevima koji vise na špagi, a cijela je instalacija smještena na zidu hodnika

– Kuća je zaista stara, ali to smo i planirali. Htjeli smo rustikalan stil i u njemu smo se pronašli. Iako smo je potpuno renovirali, zadržan je duh prošlosti. Ono što je najvažnije, suprug i ja sve smo napravili svojim rukama. Doslovno… Dobro, nismo sami postavili podno grijanje, ali uređenje interijera zaista je naš rad. - priča Andreja Hotko Pavić.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

5. Goranska božićna bajka obitelji Simončić

Interijer je rustikalan i topao, prepun detalja s putovanja, dragih uspomena, slika…

– Ne znam što bi na interijer rekli dizajneri ili arhitekti, ali ja ovu kuću obožavam jer je puna uspomena. Kad mi netko od prijatelja donese neku sitnicu ili dar, moram to izložiti. Ne mogu ništa baciti jer se tada osjećam kao da bacam prijatelja. Osim toga, tu je zaista mnogo starih stvari koje su pripadale našim precima i priče koje one čuvaju su neprocjenjive – zaključila je Ljerka Simončič.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

6. Šumska vila uređena u blagdanskom duhu

Šumska vila je dvoetažna montažna kuća za odmor smještena na uzvisini s prekrasnim pogledom na mjesto Mrkopalj i skijalište Čelimbašu. Napravljena je od drvenih laminiranih trupaca finskog bora debljine 220 mm. Riječ je o vikendici koja predstavlja svojevrsni bijeg od stvarnosti, utočište koje se nalazi u netaknutoj prirodi s pogledom na Mrkopalj i skijalište Čelimbašu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:28