Body

Vježbajte sa stilom

Kažu da je vježbanje među pet najčešćih novogodišnjih odluka. Ako ste i vi među tom većinom i u potrazi ste za dobrim fitness studijem s kvalitetnim programom, ali i drukčijeg stila uređenja s, naravno, urednim dvoranama, pronašli smo pravo mjesto za vas. Nedavno je u Zagrebu, u Vukovićevoj ulici, otvoren Body & Mind Studio površine 200 kvadrata s dvije velike dvorane i zone za relaksaciju, čije uređenje potpisuje Matteo Cetinski.

Visoki stropovi

Do suradnje je došlo dok je prostor još bio u fazi izgradnje, odnosno kada su postojali samo betonska deka i zidovi od betona te dijelovi s ciglom. Glavna ideja investitorice, naše poznate pilates trenerice Mirele Anić, bila su ugradbena spremišta u stilu “Chilim” linije by Mirko Di Matteo Designs, dok je dalje prostor Matteo koncipirao prema svojoj viziji.

Iako je u početku arhitekt predlagao klasično rješenje sa spuštenim stropovima i zidovima obloženima u knauf, Matteo je inzistirao na tome da se iskoristi visina plafona te da se betonski zidovi ostave sirovima kakvi jesu, dok je za ciglene površine predložio da se oblože recikliranim sirovim daskama, koje su zapravo bile otpad u pilani. – Specifičnost je u tome što se u dvoranama gdje se održavaju sportske aktivnosti naprosto ne možete igrati namještajem, tepisima i ostalim uobičajenim elementima koje koristimo u uređenju. Podovi moraju ostati slobodni i obloženi profesionalnim sportskim podnim oblogama, a i zidovi moraju ostati slobodni.

Izazov je stoga bio postići originalnost i prepoznatljivost, igrajući se isključivo visinom i stropovima. Zato smo akcent stavili na rasvjetna tijela koja smo posebno radili za svaki prostor, a neobičnu visinu smo dodatno istaknuli okomitim linijama koje smo naglasili dugim bijelim zavjesama i mozaicima od recikliranog drva – kaže Matteo i dodaje kako je u cijelom prostoru vidljiv spoj toplo-hladnih kontrasta. U svakoj prostoriji tako toplinu daju ugradbena spremišta za sitnu sportsku opremu čije su fronte obložene šarenim antiknim ćilimom, po čemu je Matteo prepoznatljiv i u inozemstvu.

Bambus za opuštanje

Sama recepcija je također spoj toplih i hladnih površina: konstrukcija pulta je od lijevanog betona, dok je na konstrukciju ugrađena polica od drva, točnije kanadskog oraha premazanog uljem. Polica je tako dizajnirana da izgleda kao da ulazi u sami beton. No najveći akcenti su baš lusteri: u prvoj dvorani dominira luster sa sto žarulja, napravljen od crvenih retro električnih kabela, obloženih platnom po uzoru na prve električne kabele koje su naši djedovi i bake imali u kućama.

Žarulje su različite, a uočavaju se retro žarulje koje dizajnom podsjećaju na prve žarulje Teske i Marconia. Za zonu recepcije, pak, napravljeni su veliki spiralni metalni lusteri, a za treću dvoranu manje upadljivi lusteri od vodovodnih cijevi. U svakoj prostoriji je i velika biljka bambusa koja daje taj klasičan zen element tipičan za takve prostore, a zanimljivi detalji su ugravirani tekstovi te nazivi dvorana na vratima.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 02:09