Kreativne ideje

Dio kuće koji nazivaju „mrtvim” prostorom pretvorite u najveću atrakciju doma uz ovih 7 jednostavnih rješenja

 WIENERBERGER
Krovišta sve češće uređuju mlade obitelji u kućama roditelja jer im ono predstavlja dobro financijsko rješenje pa i zbog toga ovi dijelovi nekretnine sve rjeđe „samuju”

Ljubitelje potkrovlja prvenstveno privlače njegova kosa konstrukcija zidova, najčešće asimetrična i nekonvencionalna u odnosu na klasične stambene prostore. Zadovoljstvo im stvara ideja da žive na mjestu nadomak zvijezda te da ih od pogleda prema nebu dijeli samo prozorsko staklo. Boravak u njemu ih, među ostalim, privlači i jer im daje osjećaj izoliranosti od drugih stanara te je svojevrsni bijeg od gradske vreve i užurbanosti. Dijelovi kuće smješteni neposredno ispod krova danas su česta meta strateških adaptacija pa tako prestaju biti zaboravljeni „mrtvi” prostori objekta koji su se prije koristili samo kao odlagališta stvari. Krovišta sve češće uređuju mlade obitelji u kućama roditelja jer im ono predstavlja dobro financijsko rješenje pa i zbog toga ovi dijelovi nekretnine sve rjeđe „samuju”.

Iako nekima možda djeluje primamljivo i jednostavno, uređenje potkrovlja zahtijeva specifičan pristup uređenju. Izazov je baciti se u koštac renoviranja ovog dijela stambenog prostora u kojemu kosine diktiraju smjer uređenja, posebice ako se cijeli stan nalazi u potkrovlju jer su u tom slučaju neke prostorije nižih visina pa preostali namještaj treba biti prilagođen ili, čak, izrađen po mjeri, što može stvoriti dodatni trošak. Osim visine zidova, prilikom uređenja ovog dijela prostora potrebno je uzeti u obzir još nekoliko faktora da bi boravak u njemu bio kvalitetan, udoban te da bi se naposljetku stvorio onaj osjećaj doma koji, na kraju krajeva, svi želimo postići u svojim oazama mira. U nastavku teksta donosimo sedam trikova kojima potkrovlje može postati najatraktivniji dio kuće.

1. Maksimalno iskoristite prostor

image
SHUTTERSTOCK

Najveću gnjavažu prilikom renoviranja potkrovlja zadaju kosi zidovi koji naizgled smanjuju dimenziju stana. Iako prostor možda ima dovoljan broj kvadrata, kosine ograničavaju mogućnosti kod adaptacije pa se kompletan namještaj treba prilagoditi veličini i građi zidova. No, ne dajte da vas ova činjenica obeshrabri i demotivira na uređenje krovišta. Uz samo malo mašte i angažmana, prostor se može maksimalno iskoristiti i bez potrage za namještajem posebnih dimenzija.

Prostor ispod kosina nas ograničava u kretanju pa je to idealno mjesto za postavljanje sjedećih elemenata. Od omiljene kutne garnituru i fotelje koja je prekrivena dekicom kreirajte svoju oazu za čitanje i gledanje filmova. Za stvaranje dodatnog „cozy” osjećaja, pronađite malo mjesta i za nisku komodu za televizor, biljku za koju ste sigurni da neće rasti te podesivu podnu lampu s prigušivačem za dozu romantičnosti. Oni malo hrabriji koji se vole pohvaliti svojim istančanim modnim stilom, prostor ispod kosine mogu ukrasiti pokretnim stalkom za odjeću. Na njega objesite šešire, kapute i najdraže cipele te tako stvorite moderan šik izgled vašeg stana.

2. Poigrajte se rasvjetom

image
SHUTTERSTOCK

Dobro projektirana rasvjeta estetski podiže prostor i u noćnim satima mu daje potpuno novu dimenziju. Njezin pravilan odabir ne samo što koristi poboljšanju vizualnog dojma kuće, već služi i u praktične svrhe; čuva vid u kasnim satima te služi kao umjetna ekstenzija prirodnom sunčevom svjetlu.

Za početak, pobrinite se o općoj rasvjeti, onoj koja osvjetljava velike površine, što joj je ujedno i glavna funkcija. Potkrovlja su nerijetko tamnija u odnosu na druge dijelove kuće pa zahtijevaju više umjetnog svjetla da bi se smanjila prigušenost, posebno ako u prostor ne ulazi dovoljno prirodnog svjetla. Ovisno o namjeni sobe, dobro osvjetljenje postići ćete kombiniranjem nekoliko tipova rasvjete; opće, radne i dekorativne. Svoj radni stol, stoga, opremite ukrasnom lampom koja se bojama i oblikom uklapa u ostatak interijera, ili, pak, kombinirajte naizgled nespojive komade – vintage drveni stol koji ste pronašli na buvljaku, s futurističkom rasvjetom neproporcionalnih dimenzija. Odabirom rasvjete u potkrovlju izrecite svoj karakter i iznenadite svakog vašeg gosta.

3. Osigurajte prostoru izvor prirodnog svjetla

Već ste eksperimentirali kombiniranjem različitih tipova rasvjete, no svejedno niste postigli dojam svježine i rasprostranjenosti u prostoru? Možda biste trebali razmisliti o zamjeni ili ugradnji krovnog prozora.

image
WIENERBERGER

Budući da svjetlo čuva naš bioritam, čini nas energičnima i potiče na aktivnosti, dobro je imati staklenu površinu koja će osvijetliti stambeni objekt. Ovo potvrđuju i razne studije koje su otkrile da prirodno svjetlo u kući može povećati oslobađanje hormona serotonina s pozitivnim učinkom na mentalno zdravlje. Za optimalnu količinu svjetla preporuka je da staklena površina čini najmanje 15-20 posto ukupne površine poda. No, osim o količini svjetla, mislite i na još nekoliko kriterija prilikom uređenja.

Uzmite u obzir održavanje prozora jer sigurno ne želite svake godine investirati u njih, a pranjem i poliranjem im možete produžiti vijek trajanja. Wienerberger, jedan od vodećih proizvođača cigle, fasadne opeke i glinenog crijepa, nudi široku ponudu elegantnih i kvalitetnih prozora koji se lako održavaju, a među kojima su se posebno istaknuli prozori sa srednjim zatvaranjem. Ovi popularni, jednostavni i kvalitetni modeli krovnih rješenja imaju dizajn sa zglobom na sredini njegove visine koji omogućuje ostavljanje prozora otvorenim što je idealno za vlažne prostorije poput kupaonice ili kuhinje. Proizvedeni su od bora, impregnirani vakuumom te su presvučeni akrilnim lakom, a zahvaljujući centralnim ovjesu, prozor možete učvrstiti i jednostavni oprati njegovu vanjsku stranu.

image

Krovni prozori

WIENERBERGER

Nadalje, mislite i na uštedi energije. Loše izolirani prozori, unatoč dobro izoliranom krovu mogu utjecati na gubitak topline pa se tijekom zime povećaju troškovi grijanja. Wienerberger u svojoj ponudi ima visoko energetski učinkovite prozore Tondach EnergyPro U6 koji se odlično bore s hladnoćom jer imaju troslojno termoizolacijsko staklo s toplinskim svojstvima. Osim što su dobra toplinska zaštita, služe i kao pouzdani saveznici od provale zbog okvira koji imaju protuprovalna svojstva s ojačanom strukturom pa se teško provaljuju.

Nakon što ste riješili brigu o količini svjetla i uštedi energije, idite korak dalje kod odabira staklenih rješenja. Priuštite si potpuni komfor i luksuz ugradnjom pametnih krovnih prozora koji će se sami otvarati i zatvarati. Riječ je o staklenim okvirima s električnim upravljanjem. Uz njih možete zaboraviti na ustajanje i ručno namještanje prozora te roleta jer uz modernu, bežičnu tehnologiju, možete iz udobnosti vašeg kauča upravljati s čak dvanaest uređaja pomoću samo jednog daljinskog upravljača. Wienerberger u ponudi ima i ovakve prozore, namijenjene svim ljubiteljima tehnologije. U asortimanu se istaknuo Tondach EnergyPro P5 Z-Wave, krovni prozor premium klase s troslojnim termoizolacijskim staklom i električnim upravljanjem. Uz njega dobivate i deset godina jamstva na prozor te dvadeset godina jamstva na staklo u slučaju oštećenja ili kvara.

image

Krovni prozori

WIENERBERGER

4. Grede su „in”, nemojte ih sakriti

Dolaskom industrijskog stila grede su ponovno ugledale svjetlo dana. Postale su veliki hit u interijerima, a dizajneri i arhitekti ih jednostavno obožavaju. Jedno od pravila ovog stila je da ništa nije ružno i ništa se ne baca pa tako ni stare, istrošene drvene grede zbog kojih neki u širokom luku zaobilaze potkrovlja. Najviše ih, naime, ima baš ondje, a njih ili volite ili ne volite, trećeg nema. Čak i ako vam nisu najdraže, dajte im priliku jer domu mogu podariti novu modernu dimenziju kojom ćete goste sigurno ostaviti bez teksta.

Uz par spretnih zahvata možete ih oživiti i dati im novo ruho. Ove drvene divove možete osvježiti novom bojom, primjerice bijelom, jer ćete njome vizualno povećati prostor i dodati dašak skandinavskog stila koji njeguje svijetle nijanse. Osim estetske, mislite i na njihovu praktičnu svrhu pa im pričvrstite rasvjetna tijela kojom će još više doći do izražaja.

5. Mjesta za odlaganje nikad dosta

Objekti s manje kvadratnih metara zahtijevaju maksimalno iskorištavanje prostornog kapaciteta. Zato su ormari i komode za odlaganje stvari obavezni dijelovi manjih stanova i potkrovlja. Budući da kosine u krovištima glomaznim ormarima priječe put da zauzmu glavninu zida, spretna rješenja čine ugradbeni ormari. Zbog svojih dimenzija koje su posebno kreirane da stanu u vaš prostor, idealni su za maksimalnu iskorištenost stana, a manje jedinice mogu se postaviti i ispod kosina.

image

Krovni prozori

WIENERBERGER

Ladičari mogu poslužiti i kao odlično izolacijsko rješenje u manjim stambenim objektima. Naime, garderobni ormari koji su postavljeni uz pregradni zid djeluju kao dodatna zvučna izolacija prema drugim prostorijama, što može biti odlično rješenje i prilikom uređenja potkrovlja.

6. Ukrasite zidove tapetama

Poput greda, i tapete su se vratile u modu. Motivi iz prirode, panorame metropole, urbani predjeli, motivi životinja, razne grafike, samo su neki od kreativnih rješenja za zidove koji su popularni u interijerima. Ovi zidni ukrasi savršeno oslikavaju karakter stanara, stoga ih i vi možete dodati na listu želja prilikom uređenja potkrovlja. Dajte mašti na volju te se poigrajte teksturama, koloritima i motivima, a ponavljanjem uzorka na nekoliko zidova u cijelom prostoru, postignite modularnost i sklad. Tako možete utjecati na čitavu atmosferu vašeg krovišta koja je, na kraju, svojevrsna preslika vaše osobnosti.

7. Za dodatnu toplinu uključite klupicu za sjedenje

Baš kao kod uređenja bilo kojeg stambenog objekta, i kod adaptacije potkrovlja detalji imaju važnu ulogu. Pomno odabrani akcenti ne samo da ukrašavaju prostoriju, nego mogu utjecati na njen vizualni dojam te stvaranje osjećaja topline. Tako, primjerice, klupica za sjedenje i odlaganje stvari može zračiti toplinom i odati dojam dobrodošlice i pristupačnosti. Ovaj višenamjenski komad namještaja možete postaviti u predsoblje potkrovlja, u blagovaonicu ili, pak, u spavaću sobu. Ako ga planirate koristiti isključivo kao dekoraciju, dobro će se uklopiti kao ukrasni spremnik za popunjavanje prostora ispod zidnih kosina. Na vama je da odlučite kako ćete ga iskoristiti, no sumnjamo da ćete pogriješiti ako ga dodate na popis prilikom uređenja potkrovlja.

image
SHUTTERSTOCK

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Wienerbergerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:41