Novi cafe bar u Maksimirskoj

Francuski chic na zagrebačkom asfaltu

Novi cafe bar s karakterom, inspiriran francuskim kavanama

U naše svakodnevne ili barem vikend rituale spada i odlazak na kavu, čaj, kolače, sok ili pivo. I to ne u bilo koji kafić – svi volimo imati mjesta koja smatramo svojima i u kojima se osjećamo opušteno i ugodno kao kod kuće. Novo mjesto u Zagrebu, caffe bar Look u Maksimirskoj ulici upravo bi to mogao postati za svakoga tko jednom kroči u njega.

Ispreplitanje tamnih i svijetlih nijansi oplemenjeno zelenilom te upečatljivi akcenti poput crno-bijelog šanka te minimalističke rasvjete dali su prostoru od 100-tinjak četvornih metara jedinstven i privlačan izgled koji ostaje pohranjen u pamćenju. Kako se nalazi u dinamičnoj i frekventnoj ulici, u čijoj su blizini brojni sadržaji poput škola, fakulteta i tvrtki ali i stambene zgrade, kafić Look je zamišljen kao mjesto na kojem će se susretati različite generacije i profili gostiju.

Želja vlasnika je bila da prostor bude moderan i dopadljiv, ali i da odiše luksuzom i šarmom francuskih kavana iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Da bi svoje ideje mogli provesti u djelo angažirali su dizajnericu Mirjanu Mikulec koja je sa svojim timom uredila prostor. Dizajnerica je iskoristila činjenicu da se kafić nalazi na uglu, kao i prostor u eksterijeru koji je pretvoren u atraktivnu terasu.

'Kafić ima ugaonu poziciju te smo ga odlučili u cijelosti ostakliti s dvije strane koje su izložene ulici. To je prostor učinilo dodatno zanimljivim, a usto se gostima pružila prilika da mogu, dok ispijaju svoj omiljeni napitak, promatrati živopisne ulične slike koje se odvijaju pred njihovim očima', objašnjava dizajnerica dodajući kako su, u nastojanju da se mjesto maksimalno prilagodi gostima te poštuju njihove navike, kafić koncipirali kao spoj dviju zona, od kojih su jednu rezervirali za pušače. Francuski chic nastojali postići malim jednostavnim stolovima te crno-bijelom keramikom kojom je obložena vanjska fronta dugačkog šanka.

Dašak luksuza u prostor je unesen klupama tapeciranim u tamnoplavom chesterfield baršunu, a industrijskog stila stropom pobojanim u crnu, kako bi cijevi bile vidljive, ali ne i previše upadljive. Prostor je dodatno obogaćen velikim teglama sa zelenilom koje unose svježinu u prostor, baš kao i tapecirani stolci u istoj boji.

'Dovoljan broj kvadrata omogućio nam je ovakvu stilsku mješavinu te kolorističku kombinaciju nekoliko nijansi – pored bazičnih neutralnih - sive, bijele i crne dodavali smo plavu i zelenu, kao i različite materijale te keramiku s popularnim azulejos uzorkom. Ovakav stil uređenja stvorio je mjesto prilagođeno dnevnom i večernjem korištenju, u kojem lako možemo zamisliti mame s djecom, opušteno jutarnje ispijanje kavice uz novine, ali i temperamentna večernja druženja uz gledanje utakmice na velikom ekranu, što su vlasnici i željeli', ističe Mirjana Mikulec.

Foto: Ivana Niskota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:44