COOL MJESTO

Inspirativni Fine Food u Murteru: Paleta sjajnih ideja u restoranu koji priča o Dalmaciji

Prostor je nastao spajanjem dviju kuća. Gosti uz to mogu sjediti i na terasi, a uređen je i VIP dio, koji izgleda kao udoban dnevni boravak

Gracia Horvatin i njezin suprug Davor Ivanjko već 25 godina se marljivo i uspješno bave ugostiteljstvom. Navratili smo do njihovog Fine Food restorana na Murteru kojeg su u potpunosti sami dizajnirali i uredili.

Konačna ideja uređenja ima svoje korijene u davnoj prošlosti još kad su na tom mjestu kalifati gradili murterske gajete pa do nekadašnjeg butika s odjećom koji je prije 15 godina bio u istom prostoru. Vlasnici su odlučili poštovati ostavštinu tog prostora pa su u dizajnu zadržali stare predmete koji podsjećaju na bogatu prošlost.

BRODSKA OPREMA

Gracia nam govori da je Ivica Propadalo kao stalni gost Fine Fooda Murter osmislio jednu od uočljivijih instalacija u restoranu, onu “kostura starog broda” gdje su rebra prastarog potopljenog broda postavljena na zidove restorana, a Gracia i Davor su se dosjetili da recikliraju sve što je ostalo od starog butika i alate od brodogradnje. Tako su od vješalica napravili jelovnike, od lutaka za odjeću lampe, ostavljene su i reklame Boutique po kojima je restoran još poznat kao Fine Food - Boutique, a stari alat za gradnju brodova povješan je po zidovima.

Restoran se sastoji od dvije stare dalmatinske kuće koje su spojene jednim prolazom. U staroj ulici uz restoran smještena je vanjska terasa , dok se restoran nastavlja na nju i proteže kroz prizemlja obje kuće. Na prvom katu smješten je VIP dio restorana koji je uređen kao dnevni boravak. Tamo su sofa i stol za blagovanje.

MIJEŠANJE STILOVA

- Željeli smo topao i ugodan prostor za naše goste pa smo na ekonomičan način odlučili urediti da bude i nešto staro i nešto novo, da u svemu tome bude i priča i povijest i tradicija - ističe vlasnica.

Pojašnjava kako je prostoru falilo “veselja” - trebalo je nešto što će ga podići i uklopiti se sa starom reklamom Btq (skraćenica od Boutique). Lokalni stolar je napravio drvene kutije, a oni su objesili cvijeće. Šest jednostavnih, ali vizualno efektnih kutija sadrži umjetno cvijeće raznih boja koje odgovaraju nijansama u interijeru.

I u namještaju se miješaju novi i stari stilovi. Gracia nam priča kako su ona i suprug već 30 godina skupljači antiknog namještaja i starina i kako je jedan dio Fine Fooda opremljen baš tom njihovom zbirkom, a drugi dio su nove dizajnerske stvari.

Više informacija potražite na: www.finefoodmurter.com

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 03:48