Eklektični stil

Interijerska oda prirodi

Mladi bračni par iz Zagreba samostalno je osmislio uređenje svojeg doma u Radničkoj ulici

Kako je svako jutro buditi se s pogledom na impresivan zalazak sunca nad morem dobro zna jedan mladi bračni par koji živi – u Zagrebu. Da, dobro ste pročitali, u Zagrebu. Iako njihov stan na sedmom katu zgrade u Radničkoj ulici – logično – nema pogled na more, tajna leži u fototapeti postavljenoj na zidu spavaće sobe.

I pogled na ostale elemente u sobi asocira na jednu idealnu večer provedenu uz more: iznad kreveta je lampa u obliku sunca i bojama sunca u zalasku, u frontama dva zasebna ugradbena ormara postavljen je pravi pijesak, dok je pokraj kreveta LED lampa koja cijelom površinom obasjava zid ukrašen fototapetom. Sve to, kada legnu, daje efekt kao da su negdje u predivnoj, pijeskom okruženoj laguni i zapravo svaku večer imaju privatni zalazak sunca, a to, kažu u smijehu, čini čuda za njihove snove. Fascinantno, zar ne?

Eklektični stil

A to je tek uvod u ovotjednu priču o stanu koji savršeno potvrđuje sve želje, potrebe i interese vlasnika. Naime, iako je stan na prvi pogled eklektičnog stila u kojem je svaka prostorija drukčija, zajednička ideja vlasnika bila je da se u svojem životnom prostoru osjećaju kao jedno s prirodom. Inače, riječ je o mladom bračnom paru ekonomske struke s jednogodišnjom bebom, a stan površine 78 kvadrata kupili su u novogradnji i potpuno sami osmislili njegovo uređenje.

– Radili smo minimalne izmjene jer je stan imao odličan raspored i puno svjetla, što nam je i bio jedan od kriterija pri kupnji. Cilj uređenja bio je imati moderan stan, ali izbjeći da izgleda previše dizajnerski jer bi se time gubilo na komforu, udobnosti i praktičnosti – kaže vlasnik. Stan se sastoji od spomenute spavaće sobe, dječje sobe, dnevnog boravka spojenog s kuhinjom s izlaskom na lođu te kupaonice. Svim sobama pristupa se iz hodnika, koje je uređeno posebno po želji vlasnice s brojnim slikama, od kojih svaka priča svoju priču, kao uspomena na neko lijepo putovanje ili razdoblje života.

U centru zida je i poruka koja savršeno ocrtava raspoloženje u stanu, a piše: “U ovom domu stanuje ljubav”. Prva soba u hodniku je roditeljska, a u nastavku je dječja soba ispunjena igračkama i dominantnim prostorom za bezbrižnu igru, također ukrašena tapetama i slikama, ali dječjih motiva. Iznad krevetića, pak, posebno se ističe još jedna poruka, koju su vlasnici posebno izradili za svoju djevojčicu. Osim u spavaćoj sobi, osjećaj prirode pojačan je u dnevnom boravku, što je postignuto prirodnim zemljanim tonovima, kamenom, bojama pijeska, trave, sunca i stabala.

Spušteni stropovi

– Dnevna soba najveća je prostorija u stanu, u kojoj dominira kameni zid rađen po mjeri, koji nam je jedan od najdražih detalja jer je vizualno dominantan i podiže cijeli prostor. Uz zid od kamena je LED lampa koja predivno naglašava sjene i boju zida kada se navečer upali. Kada se to ukombinira sa spuštenim stropom s ugrađenom indirektnom rasvjetom koji je odmah iznad trosjeda, efekt koji se dobiva vrlo je dojmljiv – pojašnjava vlasnik.

Boravkom dominira kameni zid osvijetljen LED lampom koja uvečer naglašava njegove sjene

Isti kamen korišten je i u kuhinji kod otoka kako bi se taj dio dnevnog boravka maksimalno uklopio, dok je kuhinja osmišljena da se bojama i elementima prilagodi kamenom zidu, tako da su fronte u boji kamena uz dodatak smeđe, odnosno boje stabala koja, pak, dominira u blagovaonici. I stol izrađen od punog drveta bojom i kvalitetom prati smeđe fronte u kuhinji, a ručno je izrađen od najfinijeg drveta iz Afrike, s posebnim rezbarijama ugraviranim u dijelove stola.

Pogled prema nebu

Iste boje su police pokraj stola, mjesto za najdraže knjige i fotografije, koje čine stan toplijim. Jedan zid obojen je zelenom, odnosno bojom trave, kako bi se lijepo uklopio u sve ostale prirodne tonove i nijanse u dnevnoj sobi. Posebno iznenađenje vlasniku bila je lođa, koju je supruga bez njegova znanja uredila dok je bio na poslovnom putu.

Na podu je postavljena umjetna trava koja se, kažu, pokazala kao odlična ideja jer daje dojam kao da je riječ o pravom malom vrtu, a vrlo je lagana za održavanje. Tu su i dvije ležaljke uz par dizajnerskih detalja, poput kanua u boji drveta koji ostoji komito i ukrašen je teglama s cvijećem i drugim sitnicima.

– Poseban je efekt kada legnete na ležaljke koje su tako pozicionirane da gledaju isključivo u nebo, tako da uz čašu vina, zalazak sunca i travu pod nogama čak i centar Radničke ima ponekad dojam života u prirodi – kažu vlasnici s osmijehom na licu i dodaju kako su pomične grilje na lođi odlično rješenje za kišne dane, dok za proljetne i ljetne dane osiguravaju da je cijela dnevna soba okupana suncem.

Oaze za odmor

– Uređenje lođe bio je pun pogodak. Kada sam se vratio s puta, na trenutak sam mislio da sam ušao u pogrešan stan – smije se vlasnik i ističe kako nije vjerovao da će mu lođa, kao najmanje draga prostorija u stanu, postati jedna od najdražih. Na prvom su mjestu, ipak, spavaća i dnevna soba. Uvjerili smo se zašto.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:13