Tip-top

Kako preživjeti u malom stanu: Praktičan namještaj i pažljivo odabrana paleta boja u maloj garsonijeri

 THOMAS STRAUB/
Bijela boja zidova i namještaja nepogrešiv je odabir u ovako malim prostorima jer stvara osjećaj čistoće, svježine i prostranosti iako je površina ograničavajuća

U Berlinu se, kao i u drugim višemilijunskim gradovima, može pronaći puno domišljato uređenih malih stanova u kojima je ograničen broj kvadrata iskorišten na kreativno kako bi vlasnici mogli uživati u svojem prostoru unatoč njihovu nedostatku. Stan na fotografijama predstavlja odličan primjer zanimljivog rasporeda prostora, praktičnosti namještaja po mjeri i pažljivog odabira palete koja pomaže da se stan doima prozračnim i ugodnim.

image
THOMAS STRAUB/
image
THOMAS STRAUB/

Bijela pozadina idealna je osnova za poigravanje s rasvjetom, ali i prirodnim materijalima, što je u ovom interijeru učinjeno s toplim drvenim površinama u kuhinji i spavaćoj zoni.

image
THOMAS STRAUB/
image
THOMAS STRAUB/

Budući da se radi o jednosobnom stanu, sve se zone nalaze u istoj prostoriji osim kupaonice, koja je skrivena iza zida spavaće zone. Kuhinja služi kao pregrada u prostoriji, s prostorima za odlaganje koji se protežu od poda do stropa i izvedeni su tako da čine objedinjenu frontu, bez dodataka poput ručkica koje bi izlazile u prostor i potencijalno narušavale cjelinu.

image
THOMAS STRAUB/

Bjelina ormarića razbijena je drvenom radnom plohom prirodnog izgleda, kao i parom ugrađenih polica koje su obložene drvom. Uz kraj se nalazi stol za blagovanje, a u prostoriji je još i ugradbeni ormar za odlaganje stvari. Spavaća zona nalazi se s druge strane kuhinjskog zida, a komunicira s kuhinjom pomoću otvora u razini radne plohe.

image
THOMAS STRAUB/
image
THOMAS STRAUB/
image
THOMAS STRAUB/
image
THOMAS STRAUB/

Krevet je podignut na malu platformu, koja također služi za odlaganje stvari, a na njoj je drveni okvir s madracem. U ostatku prostora samo je jednostavan radni stol, vidljiv na fotografijama, a ostavljeno je dovoljno prostora i za mali boravak. Kako vam se čini ovakav odnos spavaće sobe i kuhinje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2023 00:55