Top interijeri

Kuća koju je arhitekt Silađin osmislio za našu omiljenu kiparicu na Silbi

 Berislava Picek/ CROPIX
Minimalistički uređen prostor ispunjen je skulpturama i s nekoliko slika koje je ostavila Marija Ujević-Galetović sebi

Kada se katamaranom stigne na Silbu, u pristanište u uvali Žalići, nedaleko od mula nalazi se kuća koju je projektirao Branko Silađin za našu znamenitu skulptoricu Mariju Ujević-Galetović. Moderna jednokatnica odiše jednostavnošću uređenja, akcenti su ovdje njezini kipovi u dvorištu i slike u unutrašnjosti. Primjerice, jedna se crna vitka skulptura zove "Kozo jedna", po onom kako muškarci znaju dobaciti ženama, te ima oblik ženskog tijela, a glavu koze.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Skulptura "kozo Jedna" dobila je naziv po tome kako muškarci znaju dobaciti ženama. dvorište je ispunjeno raznim mediteranskim biljem, a žuti leptiri uživaju u rascvjetanoj lavandi početkom ljeta

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ovu je kuću teško sagledati samo kao građevinu. Duh i šarm Marije Ujević nemoguće je odvojiti od doživljaja prostora. Kuća nas se dojmila, ustvari dojmila nas se atmosfera koja se u njoj osjeća i živi.

- Nemojte pisati o meni, nego o kući - govori nam Marija dok sjednimo u garnituri u dnevnom boravku i gleda kako bilježimo sve što nam govori.

Promatramo njezino djelo, sliku iznad sofe, imena "Pijavica". Kaže da se boji mora, poštuje ga. Prije je svaki dan na Silbi išla na brod, lovila bi ribu s punti, lignje, redovito je i plivala.

image
Berislava Picek/ CROPIX

S njom i sestrom Ivom Ujević Birtić razgovaramo o njihovoj obitelji.

- Naša baka Luigia, odnosno čitava obitelj Lovrović je sa Silbe. No, mi smo živjele u Zagrebu, a ovdje provodile ljeta, čim završi škola, na Petrovo i Pavlovo se putovalo. Prvo smo boravile ljeti u kući nekadašnjoj fabrici uz more, potom kod maminog bratića svećenika koji je gore u selu imao kuću i lijep dvor, gdje bi bilo puno djece iz naše velike obitelji. Poslije sam bila u kući Galetovića... I onda sam, na mjestu pokraj mora, da se tu ne bi sagradila neka ružna kuća, na što sam uvijek bila osjetljiva, kupila zemljište kada se pojavilo i sama osmislila svoju prvu kuću. Izmodelirala sam maketu - prisjeća se Marija Ujević.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Marija Ujević je podrijetlom sa Silbe po majčinoj strani. ovdje je i njezina galerija na otvorenom

image
Berislava Picek/ CROPIX

Bila je to prizemnica u stilu engleske cottage house, podignuta 60-ih godina, koju i danas ima za goste. No, s vremenom je poželjela višu kuću, da spava na katu, to joj se činilo privlačnim. Posao za novu potpuno je prepustila arhitektu Silađinu, jedino su prema njezinoj želji škure metalne i prozori su u jednoj liniji. U kući i dvorištu nalazi se pet njezinih skulptura. U središtu mjesta Silba postoji i divna galerija na otvorenom kiparice Marije Ujević-Galetović.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća nije velika, tlocrtne je površine oko 60 kvadrata, s ulaznim vratima visine 2,2 metara, te je funkcionalna. U osnovi je minimalistička. Prozračna je, idealna za boravak ljeti. Namještaj i oprema uglavnom su u bež i u bijelim tonovima. Ističe se dugački stol u dnevnom boravku od furnira koji je stolar napravio prema Marijinoj zamisli, a koji je bez zaštitnog premaza te se povremeno održava brušenjem peglicom. Zanimljiva je i velika pletena vrša za jastoge s Mljeta, a na jednom zidu boravka je bijeli reljef kipara Petra Barišića.

Marija voli kuhati, poznata su okupljanja oko njezina stola. Tako je i kuhinja ovdje važno mjesto, kao i vanjski kamin u zidu uz dugački stol. Oko dvorišta je ograda od rostfraja, koji je zagasit i nije svijetao. Terasa oko kuće je velika, elegantna, od trogirskog kamena. Poseban je i zeleni dio dvorišta s raznim biljem, cvijećem, palmama, borom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 15:27