dobra odluka

Kuća zalazećeg sunca: Inverzija tradicionalnog stanovanja koja favorizira pogled

 JOAO MORGADO/
Arhitekt, koji je ujedno i vlasnik kuće, bira raspored spavaćih soba na donjem katu i dnevnih prostora na katu iznad

Kuća sutona ili zalazećeg sunca naziv je ovog projekta koji je na prvi pogled pobudio naše zanimanje. Poetičan naziv projekta, kao da se radi o kakvom dobrom romanu neodoljivo nas je zaintrigirao tako da smo morali otkriti što stoji u pozadini toga. Priča koja se nastavlja jednako je interesantna kao i sam naziv. Naime, iako se nama činilo jako poetično, sam naziv projekta je u potpunosti logičan jer kuća se smjestila pokraj poznatog trga Por do Sol u Sao Paulu, mjesta koje je nadaleko poznato po obavljanju funkcije vidikovca i jedno je od omiljenih pozicija svih posjetitelja za divljenje zalasku sunca. Stoga, eto objašnjenja naziva, ali arhitekti se ipak ne zaustavljaju tu, nego zbog zatečene lokacije i ovog prirodnog poklona formiraju cijelu kuću tako da što bolje iskoriste prednosti pozicije i prirodne vizure.

image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/

Smještena u četvrti Alto de Pinheiros, kuća Por do Sol je obiteljska kuća dizajnirana za četveročlanu obitelj. Arhitekt iz studija Arkitito, koji je ujedno i vlasnik kuće, osmislio je projekt predlažući inverziju uzoraka tradicionalnog stanovanja, birajući raspored spavaćih soba na donjem katu i dnevnih prostora na katu iznad, pružajući tako veću privatnost u intimnim područjima dok je favoriziran pogled u kasno poslijepodne u najinteraktivnijim okruženjima.

image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/

Srednje visine, kuća poštuje nepravilni oblik zemljišta i otvara svoje pročelje prema zapadu, omogućavajući stanovnicima da uživaju u zalasku sunca s prednje strane. Toplinska udobnost i zvučne performanse ogledaju se u tehnikama projektiranja, dijalogu s ekološkim konceptima, stvarajući tako okruženje koje odgovara prostorima održivijeg stanovanja. S cijelim vanjskim prostorom koji se isušuje u kombinaciji s nagibom krova, kuća vodi 100% kišnice u vodokotlić kapaciteta do 6.000 litara, razmišljajući o racionalnoj i uravnoteženoj uporabi vodnih resursa.

image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/

Projekt nastoji iskoristiti kombinaciju funkcije i estetike kako bi se na održiv način postigle maksimalne zvučne i toplinske performanse. Na primjer, krov kuće dizajniran je tako da definira prostornost balkona, a njegov nagib osmišljen je tako da daje prioritet pojavljivanju prirodnog svjetla zimi, na isti način na koji štiti sobu od prekomjernog ljetnog sunca. S razmakom od 30 cm, lamela također omogućuje laku unakrsnu ventilaciju i potiče izlaz vrućeg zraka na svom najvišem kraju.

image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/

Izbor materijala također je imao za cilj pružiti najbolje toplinske performanse. Korištenje neutralnog stakla Saint-Gobain osigurava zaštitu od UV zraka i smanjuje odlazak topline za 70% u okoliš. Isto tako, projekt uređenja okoliša također je nastojao osigurati smanjenje topline, koristeći različitu vegetaciju koja odgovara potrebama kuće, pa stoga na zapadnom pročelju niz stabala banana pruža sjenu u predjelu fasade spavaćih soba u kasno popodne.

image
JOAO MORGADO/
image
JOAO MORGADO/

S mješovitim građevinskim sustavom izabrani su različiti elementi koji su tražili bolju učinkovitost i agilnost u gradnji, što je omogućilo da se radovi dovrše u samo 9 mjeseci. Korištene su kockaste ploče koje se pojavljuju u prizemlju i zanemaruju potrebu za oblogom, jamčeći brutalističku i održiviju estetiku, koja je izrađena od plastičnih oblika umjesto drvenih za višekratnu uporabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 07:31