Oprezno s instalacijom

Maštate o walk-in tušu? Pripazite, jedan pogrešan korak kod ugradnje može drastično povećati troškove

Geberit walk-in tuš

 GEBERIT
U pravilu nemaju nikakve mane, no problemi nastaju ako se radovi ili instalacije krivo izvedu

Walk-in tuševi već su dugi niz godina neprikosnoveni kraljevi kupaonice kada je u pitanju spoj elegancije i jednostavnosti. Tajna njihova uspjeha leži u tri faktora koji čine svojevrsno sveto trojstvo dizajna interijera. Kao prvo, veoma su prostrani, no, opet, mogu stati u male prostore što ih čini jednako odličnim rješenjem za sve dimenzije kupaonica. Nadalje, veoma se lako čiste i održavaju, pogotovo ako se odaberu pločice koje su otporne na mrlje te plijesan. Ujedno, za razliku od konvencionalne tuš kabine s vratima, u tuš kabini u razini poda nema elemenata za zadržavanje nečistoće i prljavštine. I, konačno, walk-in tuševi dolaze u bezbroj različitih stilova. Mogu biti minimalistički, raskošni, moderni, tradicionalni, a pojedini odvažni dizajneri su otišli i korak dalje pa su ih gurnuli u druge prostorije kuće, kao što je dnevni boravak ili spavaća soba. Ipak, njihov prirodni podij i dalje ostaje kupaonica gdje, uostalom, najviše i dolaze do sjaja.

No, walk-in tuševe možemo nazvati i „high risk, high reward“ (visoki ulog, velika nagrada) projektom. U pravilu nemaju nikakve mane, no problemi nastaju ako se pogrešnu izvedu radovi ili instalacije. Primjerice, ukoliko pad poda tuša nije dovoljno strm onda voda neće prirodno otići nakon tuširanja već će biti potrebno uložiti dodatan trud da ode u odvod. Kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne situacije potrebno je dobro pripremiti projekt prije njegove realizacije. U nastavku stoga donosimo nekoliko bitnih savjeta kod ugradnje walk-in tuševa, kao i smjernice za njihovo čišćenje i održavanje.

Pa, krenimo.

image

Geberit linija Sestra

GEBERIT

Prva greška koju mnogi čine jest da odmah u startu otpišu walk-in tuš jer imaju malenu kupaonicu. Ljepota ovog sanitarnog rješenja jest da uistinu može stati u bilo koji kutak kamo biste inače stavili tuš kabinu, pa čak i na neka mjesta gdje ne mogu ići standardne kade ili kabine kao što je potkrovlje. Razlog je taj što dolaze u više različitih oblika. Mogu biti sa staklenim vratima ili samo s jednim pregradnim panelom, dolaze u raznim dimenzijama poput 90X90, 80X100 ili 90X100, sve ovisi o preferencijama vlasnika i mogućnosti iskorištavanja prostorije. Walk-in tuševi su posebno korisni za kupaonice koje vape za više svjetla jer će manjak pregrada omogućiti veći prostor za ulazak sunčevih zraka.

NAŠ NOVINAR RENOVIRAO JE KUPAONICU. OTKRIVAMO NJEGOVIH ŠEST GREŠAKA KOJE NE SMIJETE PONOVITI

Ugradnja podnog sifona

Nakon što smo to riješili, možemo se okrenuti samoj ugradnji walk-in tuša. Ako želimo ugraditi walk-in tuš koji je u potpunosti u ravnini poda potrebno je provjeriti je li pod dovoljne debljine. U kućama ili prizemnim stanovima uglavnom ne postoji problem, no ako se stan nalazi na višem katu postoji mogućnost da ugradnja jednostavno neće biti moguća zbog nedovoljnog prostora između poda kupaonice i stana ispod. Tuš u ravnini poda, naime, zahtijeva ugradnju podnog sifona u sam pod za razliku od klasične kabine u kojoj se slivnik nalazi u samoj kadi, a potom se spaja na cijevi u podu.

image

Geberit linija Sestra

GEBERIT

Pri instalaciji izrazito je bitno dobro nanijeti hidroizolaciju te koristiti specijalne fuge, slične onima koje se koriste za izradu bazena. Osim dobre izolacije, presudan je i dobro izveden nagib, koji osigurava da voda pravilno otječe i ne zadržava se u tušu ili još gore curi tamo gdje ne bi trebala. Ovaj korak ugradnje zahtijeva najviše vještine i pažnje, jer bilo kakva greška iziskuje velike i skupe preinake. Osim toga, pogrešno otjecanje vode može rezultirati velikom štetom na kupaonici ili curenjem u stan ispod čime se troškovi sanacije drastično povećavaju.

Što se, pak, samog poda tiče, tu imamo dvije opcije – „gola“ pločica ili posebna površina za tuširanje. Geberit, jedan od lidera na tržištu sanitarija, nudi široki izbor površina za tuširanje, a jedna od njih je linija Geberit Setaplano. Radi se o površini za tuširanje izrađenoj od kvalitetnog mineralnog materijala. Na prvu izgleda kao da je od satena, što nije daleko od istine jer, za razliku od metala, stakla ili keramike, pruža ugodan, topao i svilenkasto nježan osjećaj pod nogama. Riječ je o materijalu bez pora koji je posebno otporan na klizanje, a sama površina dolazi bez rubova u području odvoda što onemogućuje nakupljanje prljavštine.

image

Geberit Setaplano površina za tuširanje

GEBERIT

Što se tiče same instalacije površine, ona je veoma jednostavno, no, opet, zahtijeva profesionalnu ruku. Kako izgleda sami postupak ugradnje moguće je vidjeti u videu.

Praktični češalj

Jedna od popularnijih linija je i Geberit Sestra. Ovdje odvod ne zauzima mnogo prostora, jednostavan je, elegantan te predstavlja savršenu kombinaciju atraktivnog dizajna i funkcionalnosti. Voda se skuplja i teče po kanalici koja se nalazi na tuš površini te dolazi do središnjeg odvoda. Ključni faktor odvodnje u ovom sustavu je praktični češalj koji se lako vadi, što omogućuje jednostavno uklanjanje nakupina na njemu i time olakšava čišćenje. Što se, pak, tiče tuš kade u ravnini poda modela Sestra, ona je izrađena od kompozitnog materijala na bazi prirodnog kamena koji dolazi u tri suvremene boje - bijeloj, kameno sivoj i grafitnoj.

image

Geberit češalj

GEBERIT

Osim poda tuša potrebno je razmišljati o još dvije bitne stavke – pregradi i miješalici.

Neki su walk-in tuševi zatvoreni na pola zida, drugi na pola stakla, ali ideja je da je potpuno ili djelomično otvoren, tako da u njega možete doslovno ući bez prepreka, odnosno bez podizanja nogu. To je modernizirani izgled koji čini kupaonice prostranijima, jer su obično okružene staklom bez okvira ili s vrlo minimalnim okvirom. Osim staklenog okvira moguće je doslovnog podignuti novi zid od, recimo, siporeksa te na taj način ograditi prostor za tuširanje. Prednost podizanja zida jest da možete odmah pripremiti prostor za ugradbeni element koji će poslužiti kao svojevrsna niša za pohranu kozmetičkih proizvoda.

Još jedna odluka s kojom se morate suočiti pri uređivanju tuša je i smještanje glave tuša i miješalice. Podžbukna opcija estetski je primamljivija i vizualno više odgovara minimalističkom konceptu walk-in tuša, ali ni klasične nadžbukne varijante nisu bez svojih prednosti.

Zidni odvod tuša

Osim vidljivih tijela walk-in tuša, tu su i oni nevidljivi, odnosno cijevi odvoda o kojima treba voditi posebnu brigu. Već smo govorili o kanalicama, no nismo spomenuli da one moraju nužno biti na podu. Geberit u svojoj ponudi ima zidni odvod tuša u razini poda smješten iza zida. Instalacija odvoda iskorištene vode nalazi se iza zida, tako da je moguće postaviti pločice po cijeloj površini poda. Također, omogućuje instalaciju podnog grijanja bez prekida. Jedino što je vidljivo je mali poklopac na zidu koji se može jednostavno ukloniti kako bi se očistio umetak u obliku češlja. Poklopac je dostupan u različitim završnim obradama površine i moguće ga je prekriti pločicom kako bi odgovarao dizajnu zida.

image

Geberit tuš kanalice Cleanline

GEBERIT

Posebna značajka Geberit sanitarnih rješenja su i tuš kanalice Cleanline. One sadrže umetak s češljem koji sprječava začepljenje i jednostavan je za vađenje te čišćenje. Za razliku od konvencionalnih tuš kanalica, Cleanline ne odvodi vodu u odvod na više mjesta, već je sakuplja te ju odvodi do manjeg, funkcionalnijeg odvoda od nehrđajućeg čelika. Kao rezultat toga, nema skrivenih područja gdje bi se prljavština mogla nakupiti i na taj način uzrokovati pojavu neugodnih mirisa.

Kada je završio dio s instalacijama ostaje odabir pločica kojih uistinu ima mali milijun. Savjet jest da se uzmu neke koje su otporne na mrlje te plijesan kako bi se što više olakšalo kasnije održavanje.

Iz svega ovoga je jasno kako je instalacija walk-in tuša posao koji zahtijeva profesionalnu ruku stručnjaka. Samim time je i cijena malo paprenija. U slučaju da je potrebna samo ugradnja walk-in tuša i pločica ona se može kretati između 6.000 i 8.000 kuna, no veliki je niz faktora koji utječu na konačnu cijenu od korištenog materijala do dimenzija. Dodatni trošak jest i zamjena instalacija jer je tada potrebno i razbijati te ponovno zatvarati podove, odnosno zidove.

image

Geberit linija Sestra

GEBERIT

NAŠ NOVINAR RENOVIRAO JE KUPAONICU. OTKRIVAMO NJEGOVIH ŠEST GREŠAKA KOJE NE SMIJETE PONOVITI


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Geberita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 22:58