MALI STANOVI, VELIKI IZAZOVI

Mladi arhitekt poslužio se odličnim trikom da u zagrebačkoj garsonijeri dobije odvojene zone: ‘Atraktivno je i cjenovno pristupačno‘

 Neja Markicevic/Cropix
Borjan Paun opisuje kakve sve dekorativne pregrade postoje te pojašnjava zašto se on u ovom projektu odlučio za drvene letvice

Malo kvadrata ne treba nas sprečavati da naši životni prostori budu funkcionalni, praktični, udobni, topli i estetski atraktivni. Čak i kada je riječ o površinom vrlo malim stanovima bez zasebnog spavaćeg dijela u kojima se čini da je sve nadohvat ruke, od kvake na ulaznim vratima preko kuhinjske radne površine i TV komode do kreveta.

Jedno od rješenja za kreiranje funkcionalnog, a vizualno zanimljivog interijera su dekorativne pregrade. Mali se prostori, naime, vizualno mogu pregraditi na mnogo načina. Takve pregrade mogu biti fiksne, s vratima, klizne, preklopne, pomične, potpuno ili djelomično transparentne, a najčešće se izrađuju od stakla, drva i metala. Uglavnom se koriste u situacijama kad izvedba klasičnog zida nije moguća, pri uređenju i opremanju prostora kod kojih postoji potreba za odvajanjem pojedinih funkcionalnih zona u domu. Takav je slučaj bio i u maloj garsonijeri površine 35 kvadrata u zagrebačkom naselju Špansko.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

Stan u novogradnji, u kojem su dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i spavaći dio u jednoj prostoriji, kupaonica je odvojena te ima i veliku lođu, preuzet je odmah po završetku gradnje, a njegovo je uređenje osmislio mladi arhitekt Borjan Paun.

- Poseban je izazov malih stanova kako organizirati različite zone, a opet stvoriti određenu razinu privatnosti između dnevnog i spavaćeg dijela - kaže i dodaje da je u ovom stanu glavni nedostatak bio originalni tlocrt s nekoliko izazova: oblik i složena niša ulaznog hodnika, pozicije instalacija zbog kojih nisu bile moguće izmjene originalnog tlocrta te bezlične zidne pločice u kuhinji.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

Budući da izmjena originalnoga tlocrta nije bila moguća, trebalo se prilagoditi postojećim instalacijama i osmisliti prostor koji će biti funkcionalan. Stoga je projekt imao minimalne građevinske zahvate, a tlocrt je uz pomoć dekorativnih pregrada podijeljen na kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu. Borjan se pritom odlučio za jedno od atraktivnijih i cjenovno pristupačnijih rješenja - drvene letvice.

Dekorativne pregrade

* Stan se može pregraditi klasičnim zidom, no ako tlocrtna organizacija, instalacije ili otvori na pročelju to ne dozvoljavaju, dekorativne pregrade nameću se kao rješenje. To mogu biti letvice, zavjese, različiti klizni i pomični paneli, namještaj, staklena stijena... Sve ovisi o potrebama, željama i proračunu korisnika, ali i to kako planiraju koristiti prostor.

* Jeftinija rješenja su, naravno, tekstili koji pregrađuju prostor po potrebi i daju dozu privatnosti, a jednostavno ih je postaviti. Zidovi i staklene stijene su skuplja i kompleksnija opcija koje u malim stanovima podrazumijevaju i određenu logistiku radova, pogotovo ako se u prostoru živi paralelno dok traju radovi.

- Želio sam prozračnu, a opet fiksnu pregradu. Bilo mi je bitno da svjetlost i dalje dopire u dubinu stana. Letvice su bile idealno rješenje jer fizički i vizualno dijele prostor koji je i dalje vizualno povezan zbog njihove prozračne prirode. Zavjese su ubačene kao dodatni sloj privatnosti. Možda izgleda komplicirano, ali iznenadili biste se koliko poduzeća online nudi gotove letvice, samo im pošaljete mjere i odaberete boju - kaže.

S obzirom na to da je nedostatak prostora za skladištenje i odlaganje drugi najčešći problem u malim stanovima, u hodniku je, u niši, napravljen ormar po mjeri za odlaganje kaputa, ali i drugih kućanskih potrepština. U kuhinji su, pak, promijenjene pločice kako bi se uklopile u prostor.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

- Svima bih savjetovao da ulože vrijeme u odabir dobrih pločica jer one daju karakter prostoru i stvaraju potpuno drugačiji dojam - kaže arhitekt i nastavlja da siva, bijela i crna boja čine bazu interijera, dok drvo daje toplinu, a tekstili i ostali materijali raznolikost i šarm.

Najzadovoljniji je, nastavlja, što je sve uspjelo stati: boravak, blagovaonica, vizualno odvojena spavaća soba, i to bez kompromisa s prostorom za odlaganje.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

- Dobar interijer ne podrazumijeva uvijek i velik proračun. Većina je namještaja kupljena u Ikei, ali nešto više je izdvojeno za određene komade, poput ormara po mjeri u hodniku, dizajnerskog kauča, ogledala po mjeri i letvica. Različiti webshopovi za uređenje doma mogu biti vrlo korisni za nalaženje zanimljivih detalja za finalni dodir - kaže Borjan Paun i potvrđuje kako s dobro organiziranim tlocrtom mali stan može postati puno prostraniji nego što se očekuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:18