EUROPSKI TREND

Mobilne kućice sve traženiji turistički smještaj: Komfor hotelske sobe u doticaju s prirodom

 Nord mobile
U 80-ak hrvatskih kampova sve je veći broj mobilnih kućica, a uz tvrtke koje uvoze strane kućice, sve je više domaćih proizvođača

Zasitili ste se klasičnih kamp-kućica i malih, tijesnih šatora? Ali biste voljeli ljetovati u prirodi, po mogućnosti u kampu, u neposrednoj blizini mora? Uz, naravno, sav komfor koji pružaju apartmani ili čak hotelske sobe? A ne bi se bunili ni ako imate kuhinju ili čak dvije kupaonice? Sve to možete imati u mobilnim kućicama.

Naime, mobilne kućice već su dulji niz godina europski trend kad govorimo o razvoju kamping proizvoda, a zanimljive su jer s jedne strane pomažu u produženju sezone u kampovima, a s druge olakšavaju boravak i u slučaju ne baš sunčanog i toplog vremena te su idealne za obitelji s djecom - a upravo su oni većina turista koji dolaze u Hrvatsku.

image
Nord mobile

- Prednost mobilnih kućica je to što pružaju sav komfor hotelske sobe, ali taj komfor pružaju u 100-postotnom doticaju s prirodom i zelenilom te uz komoditet svih trgovačko-ugostiteljskih, zabavnih i svih drugih sadržaja koji obogaćuju odmor i čine ga nezaboravnim. Često gosti kao veliku prednost znaju isticati to što im za odmor u mobilnoj kućici trebaju šlapice te par komada odjeće, i ništa više, za opušten i ugodan odmor - komentira direktor Kamping udruženja Hrvatske.

image
Nord mobile

TEMATIZIRANJE INTERIJERA

Većina kampova u Hrvatskoj nudi mobilne kućice u svojoj ponudi smještaja, od obale preko otoka pa sve do kontinenta. Tako u ukupno 82 kampa imamo oko 7200 mobilnih kućica na raspolaganju gostima.

U Hrvatskoj postoji nekoliko tvrtki koje se bave prodajom mobilnih kućica stranih proizvođača, a i sve je više stranih proizvođača koji svoje pogone otvaraju u Hrvatskoj kako bi se smanjio trošak prijevoza iz, primjerice, Italije do naše obale. Također, sve je više i domaćih proizvođača.

image
Nord mobile

Prije deset godina u Hrvatskoj nije bilo nikoga tko je tada proizvodio kućice. Danas je situacija nešto drukčija; uz strane proizvođače koji su svoje pogone otvorili u Hrvatskoj, postoji nekoliko proizvođača koji pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu.

Trend kod proizvodnje mobilnih kućica je da njihova površina lagano raste, a sve je izraženije “tematiziranje” kućica, kao što su ribarske kućice, dizajnerske kućice...

U početku su kućice bile uže, oko 3 metra širine, a danas su gotovo sve kućice širine 4 metra, a postaju i sve dulje. Prosječna površina kućice je 32 kvadrata, a tendencija je da postanu još veće. Mobilne kućice najčešće imaju dvije spavaće sobe, kuhinju, prostran dnevni boravak i dvije kupaonice.

image
Shutterstock

LUKSUZNIJA VERZIJA

Oprema uključuje potpuno unutarnje uređenje, s namještajem, madracima, kaučem i kuhinjom s kućanskim aparatima te potpuno opremljenim kupaonicama. Luksuznije verzija uključuje, pak, električne aparate više kategorije kao što su veći hladnjaci i staklokeramičke pločice za kuhanje, zatim mrežice protiv komaraca, veće staklene površine, zavjese koje omogućuju potpuno zatamnjenje... Klimatizacija se najčešće rješava klima-uređajem, koji ima i opciju grijanja.

image
Shutterstock

Sve što smo nabrojili su prednosti mobilnih kućica, no zanimalo nas je imaju li i mana.

- Eventualna mana mobilnih kućica je njihova smanjena mobilnost, odnosno one se ne mogu baš jednostavno pomicati i prevoziti poput kamp-kućica. Njihov prijevoz je znatno kompliciraniji jer se u najvećem dijelu provodi pod policijskom pratnjom - kaže Iva Jurković iz tvrtke Nord Produkt.

A cijene? Odmor u mobilnim kućicama nije jeftin, u špici se cijene dnevnog najma znaju kretati čak i do 300 eura, a rijetko to bude ispod 150 eura.

Međutim koliko je to trend vidi se po tome što su mobilne kućice veoma dobro popunjene, a potražnja za njima konstanto raste.

Više na: Nord mobil

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 12:34