STAN MJESECA

Modernizirana klasika u zagrebačkom stanu s dozom praktičnog luksuza

Bračni par s dvoje djece pokazao nam je svoj lijepo stiliziran dom u Zagrebu veličine 130 kvadrata Idemo tamo!

PROFIL
  • INFO: stan od 130 m2
  • LOKACIJA: Zagreb
  • UREĐENJE: dizajnerica interijera Mirjana Mikulec i njezin tim

Novogradnja atraktivne vanjštine s kosim pročeljem sa stražnje strane odmaknuta je malo od glavne prometnice tako da ima mir i privatnost. Opis je to zgrade u kojoj se nalazi prostrani stan u koji vas danas vodimo.

Vlasnici, bračni par s dvoje djece tinejdžera, kažu da obožavaju živjeti u ovih 130 četvornih metara koji su im, dodaju, dovoljni da se zadovolje sve potrebe te omogući komocija i privatnost svakog člana obitelji. Kako bi ovaj stan postao dom iz snova, obitelj je angažirala studio Mirjane Mikulec interijeri koji potpisuje uređenje kompletnog stana.

Ono što je dizajnerici Mirjani Mikulec i njezinu timu olakšalo posao jest to što nisu rađene nikakve prostorne preinake ni izmjene.

- Zadržani su zatečeni raspored i podne obloge. U kupaonici su izabrane pločice, dizajnirani ormarići koji su onda rađeni po mjeri te birana oprema za njih - objasnila je Mirjana Mikulec i istaknula kako je jedini zahtjev vlasnika bio da u konačnici njihov stan postane ugodna obiteljska oaza.

- Željeli su da bude prožet prirodnim materijalima, pastelnim tonovima koji se mijenjaju iz prostorije u prostoriju kako bi se stvorila dinamika, ali i boje prilagodile namjeni prostorije, odnosno stanarima. Kada je stilsko usmjerenje u pitanju, vlasnicima se svidio trend modernizirane klasike. Sjajna strana tog trenda je što pruža klasiku na drugačiji, osuvremenjeni način, a istodobno je bezvremenski - otkrila je dizajnerica Mikulec.

Stan se sastoji od čak četiri spavaonice - dvije dječje sobe, roditeljske sobe i gostinjske sobe u kojoj često borave roditelji bračnog para, dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i dvije kupaonice, jedne koja je povezana s roditeljskom sobom te jedne zajedničke.

- Podijeljen je na dvije zone, privatnu i socijalnu, odmah s ulaza s lijeve i desne strane pružaju se spavaonice, a na kraju hodnika je otvoreni prostor koji se sastoji od boravka, blagovaonice i kuhinje. Ovaj dio stana nudi izlazak na terasu - ispričala je dizajnerica.

Dodala je kako je velika specifičnost ovog stambenog prostora već spomenuti blago nakošeni vanjski zid (pročelje) koji se proteže dužinom cijele jedne strane stana i obuhvaća dvije spavaće sobe, kuhinju i blagovanje. Kosina je dala atraktivnost prostoru te dašak šarma kakav imaju stanovi u potkrovlju. Zato se može steći dojam da je stan potkrovni jer tako funkcionira, iako to ustvari nije. No, ovdje još više dolaze do izražaja kosine i vanjski otvori na njima za koje se pobrinula tvrtka Velux.

Prijedlogom je, kaže Mirjana Mikulec, sugerirano da glavna spavaonica, roditeljska, bude uređena vrlo elegantno, s daškom raskoši i štihom hotelskih soba, dok su ostale tri spavaće sobe prilagođene uzrastu i potrebama njihovih stanara, odnosno sinu i kćeri u tinejdžerskoj dobi, te roditeljima koji povremeno prespavaju kod njih.

- Spavaća soba djevojčice je romantična, a u dječakovoj dominiraju sive boje s akcentom crvene na dekorativnom elementu tj. tapeti koja je učinila pravo čudo u prostoriji - opisala je dizajnerica.

U središnjem dijelu stana, dnevnom boravku, uređenje je inspirirano klasikom i elegancijom. Tu se ističu meke prirodne tkanine, posebice baršun na Gubijevim stolcima. Pažnju plijeni i kuhinja od deset kvadrata koja ima stanoviti odmak od uobičajenog dizajna ovog prostora, barem kada se radi o odabiru materijala, boja i odluci da zidovi ne budu obloženi keramikom. Ormarići su ukrašeni ukladama koje su sada u trendu. Radna površina je od laminama s uzorkom mramora koji čini odličan spoj s dvije nijanse zelene te zlatnim frontama od stakla. Na kraju, blagovaonski dio ima zanimljiv koncept dekoracija na zidu - trendi okruglo ogledalo s plemenitom bakrenom pozadinom te kombiniran s umjetničkom slikom koja ulazi u njegov prostor.

Posebna stilska priča je i inače zanemarena prostorija u domu, hodnik, iz kojeg je tim Mirjane Mikulec doista izvukao maksimum.

- Uzak je, dugačak i bez prirodnog svjetla pa se, kako bi se to ublažilo, hodnik podijelio na zone: ulazni s ugradbenim ormarom sa staklenim frontama koje daju iluziju prostornosti, srednji s klupom za odlaganje stvari i skidanjem cipela te posljednji s dizajnerskim vazama i tepihom, a sve povezano svijetlim neutralnim i pastelnim nijansama koje su proširile prostor. Pažnju plijene tapeta floralnog motiva te ogledala, a oba elementa stavljena su unutar štukatura koje se nalaze s obje strane zidova hodnika. Ove ukrasne lajsne s tapetama stvorile su dojam umjetničkih slika - istaknula je Mirjana Mikulec.

Više fotografija ovog predivnog stana pogledajte u galeriji koja se nalazi u nastavku.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:45