Kupnja ili renovacija kuhinje, uz kupaonicu, smatra se jednim od većih ulaganja u svakom kućanstvu pa svaki njezin element treba pažljivo promisliti ili odabrati. No, unatoč tome, postoji jedna stvar koju ljudi često pogrešno odaberu, a to su radne plohe, piše portal Homes & Garden.
Jednom kad se kupci nađu pred hrpom ideja, materijala i opcija, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane, nije teško pogriješiti, no postoje pogreške koje se, prema mišljenju dizajnera, uvijek vide i nikad se ne isplate pa je važno skrenuti pažnju na njih na vrijeme.
Upravo zato na H&G zamolili su stručnjake da ih detaljno navedu i obrazlože, ne bi onima koji se tek spremaju na obnovu kuhinje na vrijeme dali važna stilska, ali i funkcionalna upozorenja.
Kako osmisliti idealan raspored za kuhinju: Ovo je najčešći i mnogima najpraktičniji dizajn kuhinje
1. Biranje sjajnih završnih obrada
Kad se biraju radne površine, lako se fokusirati uglavnom na tonove i boje. No, česta pogreška krije se upravo u završnoj obradi. Materijali s previše sjaja mogu djelovati jeftino i brzo zastarjeti.
"Radne plohe mogu izgledati zastarjelo ako slijede trendove. Izbjegavamo polirane ili sjajne materijale, granit s puno šara i kvarc s intenzivnim venama. Umjesto toga, predlažemo prirodni kamen poput mramora ili sapunice s mat obradom koji prostoru daju teksturu i toplinu" kaže Lauren Williams iz MV Architects te dodaje da se suptilnost pokazuje bezvremenskom, odnosno da mat površine bolje stare i ostavljaju prostor za igru bojama i detaljima.
2. Lažno oslikavanje mramora
DIY trikovi s društvenih mreža mogu biti zabavni, ali kad je riječ o kuhinjskim plohama, jeftine imitacije mramora na postojećim pločama gotovo uvijek završe kao razočaranje.
"Oslikavanje ploča imitacijom mramora je apsolutno ne za nas. Nikad ne ispadne kao na videima, a vrlo brzo se troši. Osim toga, čišćenje i održavanje takve površine je noćna mora" istaknuo je u članku Josh Goldberry iz Third Street Architecture.
Ako je prirodni kamen izvan budžeta kupca, postoje bolje alternative od naljepnica, a među njima su, primjerice, porculan i kvarcit, koji su daleko elegantnija rješenja od loše obojane površine. Dobar savjet je i potražiti ostatke kamena u tvornicama jer često daju luksuz po nižoj cijeni.
Kako sve potrebne elemente ugurati u postojeću skromnu kvadraturu male kuhinje
3. Odabir stila ispred funkcionalnosti
Radne plohe trebaju izdržati svakodnevnicu, ne samo izgledati dobro. "Zaljubiti se u površinu samo zbog izgleda, a ne razmišljati kako će izdržati svakodnevno korištenje, velika je pogreška. Sapunica izgleda prekrasno, ali je mekša i sklona ogrebotinama."kaže dizajnerica Hattie Sparks.
Za užurbane obitelji i one koji puno kuhaju bolje je birati izdržljivije materijale poput granita, koji uz pravu obradu može izgledati jednako elegantno, a traje dulje.
4. Podcjenjivanje potrebne radne površine
Greške ne dolaze samo od izbora materijala, nego i od lošeg planiranja.
"Jedna od najčešćih pogrešaka je podcjenjivanje koliko radne površine treba. Radna ploha nije samo za kuhanje – ona postaje prostor za serviranje, obiteljske obroke, domaće zadaće ili rad od kuće" objašnjava dizajnerica Lauren Gilberthorpe te dodaje da je uvijek bolje planirati više radne površine nego što se misli da je potrebno. To je najlakši način da kuhinja bude stvarno funkcionalna.
5. Uvjerenje da otok i ormarići moraju imati iste plohe
Mnogi misle da kuhinjski otok i radne plohe uz zid moraju biti isti. No dizajneri tvrde suprotno, kontrast može dodati dinamiku i personalizirati prostor.
"Kontrast između plohe na otoku i ploha na elementima uz zid stvara vizualni interes i dubinu, a prostor i dalje može djelovati skladno" dodala je Lauren u članku za H&G i napomenula da dva kontrastna tona daju priliku za igru teksturama i bojama, naglašavajući posebnost otoka kao središta kuhinje.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....