OD IDEJE DO REALIZACIJE

Novi dom mladog para od 50-ak kvadrata na Malešnici

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

INFO: stan na zagrebačkoj Malešnici
VELIČINA: 50-ak četvornih metara
INVESTITOR: mladi par
AUTORI PROJEKTA: Projektni ured 4uHa/Mislav Bašić mag.ing.arh. i Martina Kinkela mah.ing.arh
KONTAKT: www.4uha.com; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Facebook - @; Instagram - @_4uha

Današnja priča je drugi dio vesele i šarene interijerske trilogije koju smo predstavili u jednoj od naših kolumni četvrtkom, kasnog proljeća prošle godine. Slobodno se na ovom linku podsjetite samog projekta te obratite posebnu pozornost na GIF prezentaciju koja će vam kroz par slika objasniti glavnu temu našeg projektnog zadatka. Kroz nešto više od par slika ovaj tjedan vam predstavljamo drugo poglavlje naše priče – „Kada mašta postane stvarnost“.

U svakom projektu uređenja doma, od prve idejne skice pa do postavljanja posljednje zidne slike i ukrasnog jastučića, put nije nikada onoliko brz i jednostavan koliko bismo mi to željeli. Pod „MI“ mislim na sve nas uključene u proces - one koji to smišljaju, one koji to izvode i ponajviše na one koji sve to plaćaju. Ni ovaj proces nije bio iznimka.

U dnevnom prostoru stana zagrebačke Malešnice se prošle godine, otprilike u ovo doba, 40 kolumni četvrtkom unatrag, događalo svašta – od rušenja do građenja, koordinacija na gradilištu, kompromisa, ali i ustrajanja na vlastitim idejama - ponajviše od strane „omiljenih“ likova svakog gradilišta – nas arhitekata.

Iako je ponekad izvođaču malo manje drago vidjeti naša neispavana lica kako zuje nad njegovim radovima, današnji stan je pravi primjer toga što se zajedničkim snagama, oboružani strpljenjem i perfekcionizmom sa svih strana, može postići – pretočiti 3D vizualizaciju u gotovo identičnu realizaciju.

U stanu nepravilnog tlocrta velika većina namještaja je izrađena po mjeri – u kontrastnoj kombinaciji hrasta i alabastera. Kuhinja i šank nenametljivo prelaze u ormare dnevnog boravka, sljedeći razigranu igru punog i praznog volumena, dok su sve niše ulaznog dijela stana prekrojene u spremišne ormare po mjeri.

Obilazak stana započinjemo u njegovom najšarenijem i najvećem dijelu – dnevnoj zoni. Osim dominantnih oblika u tonovima i godovima hrasta, veliki komad pozornosti su ukrali šareni detalji, koji su kombinacija investitorovih želja i naših ideja. Kutna garnitura neobične plavo- sive, također izrađena po mjeri stana nepravilnog tlocrta, obogaćena spremišnim sandukom i izvlačnim ležajem, upotpunjena je plavim i žutim detaljima, koji se provlače i kroz blagovaonicu te spavaću sobu.

U kupaonici je glavna dizajnerska misao vodilja bilo stapanje kupaonskog ormarića po mjeri sa zidnim keramičkim pločicama – bojom i oblikom. Osim onih vidljivih, ukrasnih, stan vrvi nizom nešto drugačijih detalja, funkcionalne prirode. Tako je, recimo, nakon niza telefonskih koordinacija, raznovrsnih ideja, prijedloga te vizualno neprihvatljivih rješenja, na sveopće oduševljenje izvođača, prijeko potrebna prirodna ventilacija za ugradbene aparate osigurana bez vidljivih ventilacijskih rešetki – s jedva primjetnim odmicanjem ormarića od samoga stropa za svega manje od 2 cm – ne bi li topao zrak nesmetano strujao kroz stražnje kuhinjske predjele.

Ako malo pažljivije obratimo pozornost na kuhinju, primijetit ćemo da kutne lajsne na spojevima radne ploče i zidnog kaljenog stakla ne postoje , već se je pažljivim nanošenjem silikona njihov spoj zaštitio od vode. S druge strane, u pozadini novonastalog šanka, svoju poziciju je zauzeo radijator kojeg smo pak zamaskirali s vidljivim ventilacijskim rešetkama – dovoljno širokima i odmaknutima od samog grijaćeg tijela kako bi s jedne strane omogućili nesmetano zagrijavanje prostora, a s druge očuvali drvenu rešetku od eventualnih deformacija uzrokovanih njegovom toplinom.

Svaka interijerska priča započinje na njegovom ulazu, a mi ćemo danas baš ovdje drugi dio naše trilogije provesti kraju, okruženi svježinom bijelih zidova, toplinom žute klupice, sramežljivim, sakrivenim spremišnim ormarima te još jednim zgodnim detaljom - policama zahvaljujući kojima naši investitori svoje ključeve ne moraju tražiti po stanu.

Posljednji dio naše trilogije s Malešnice je ujedno i njegovo najljepše poglavlje – ono gdje naši klijenti žive sretno, šareno i veselo u svoja 4 zida po mjeri.

Takve, sretne, šarene i vesele pozdrave vam danas i šaljemo,

Vaši arhitekti s Ribnjaka, tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Foto: Zvonimir Miletić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 19:20