PROJEKTNI URED 4 UHA

Novih 60 kvadrata maksimirske obiteljske idile

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Danas se penjemo na malo višu stambeno-nadmorsku visinu, na prvi kat obiteljske kuće čijih smo 60 kvadrata prizemlja upoznali prošlog tjedna. Slobodno bacite oko na prizemlje brzim klikom ovdje, biti će nam drago. Nakon prošlotjedne kolumne uputili ste nam brojna pitanja na temu: "gdje vlasnici spavaju?". Danas vam jedva čekamo odgovoriti na to pitanje. Duge šipke željezne ograde stepenica, što vertikalno naglašavaju ulazni prostor kuće, vode nas na kat koji je kompletno posvećen i osmišljen za potrebe mladog bračnog para. Iz samog hodnika imaju pristup na terasu koja gleda na zapad, prema parku Maksimiru.

Ova je etaža funkcionalno podijeljena u dva dijela – veći spavaći i radni prostor komotne kvadrature. Po ulasku u roditeljsku sobu nailazimo na tapecirani krem krevet s visokim uzglavljem. Nježna krem boja dobro odgovara boji hrasta koji se proteže po radnim plohama namještaja i policama, a temu drveta možemo naći i u dijelovima rasvjetnih tijela i okviru slike iznad kreveta. Ostali okviri slika su sivi pa se tako siva proteže i u drugim detaljima kao što su jastuci i tepisi, a stvara protutežu nježnoj krem boji. Strop je spušten na rubovima te je tu provučena dodatna led rasvjeta koja u sobi stvara gotovo hotelski ugođaj. Walk-in ormar nastavlja ovu tradiciju i iskorištava prostor do maksimuma uz pomoću ormara otvorenog tipa. Glavna konstrukcija ormara izvedena je u bijelom iveralu dok su police i ladice od hrasta. Veliko ogledalo na drugoj strani vizualno povećava prostor.

Soba ima direktan pogled s kreveta na vlastiti balkon tj. loggiu koja gleda na sjever. Ali čekajte, to nije sve. Ima i vlastitu kupaonicu. Na podu kupaonice nailazimo na šesterokutne sive keramičke pločice. Na zidovima imamo igru između nježnih prljavobijelih pločica i pločica s zanimljivim geometrijskim uzorkom koje se ponavljaju na uleknućima u zidu. Ugođaju doprinosi i zanimljiva igra materijalom u prostoru u kojemu je gotovo sva oprema bijela: radna ploča elementa za umivaonik odrađena je u iveralu boje hrasta kao i element iznad nje iz kojeg dopire dodatna rasvjeta. Tako je istaknut prostor s umivaonicima i zrcalom kao dio gdje započinje dan nakon ugodnog sna.

Osim zanimljivih detalja, ono što u radnoj sobi odmah primijećujemo jest da je osmišljena za rad u dvoje. U izduženoj prostoriji svoje mjesto na jednoj strani našao je bijeli ormar kombiniranog tipa s policama na gornjoj strani i ladicama na donjoj. Stol L-oblika s radnom plohom u teksturi hrasta ima mogućnost proširenja tako da se dodatna bijela radna ploha može spustiti i dignuti po potrebi. Ova strana stola namijenjena je mladoj dami čiji je hobby krojenje i šivanje. On, po struci informatičar, sjedi uz prozor za dvostrukim monitorom i igra World of Warcraft. Slike i tapete na zidovima sa svojim crno-bijelim dizajnom komplimentiraju pojedinačne interese para i inspiriraju ih. Pomiješamo li crnu i bijelu dobiti ćemo sivu koja je svoje mjesto našla na na zidu koji drži vješalicu i veliko zrcalo. Rasvjeta uključuje spot led svjetiljke, a radne plohe dodatno su osvjetljene pomoću led traka ispod polica radnog stola. U 13 m² stvorena je zaigrana radna atmosfera, ali je i osigurano dovoljno mjesta za odlaganje.

Sljedeći tjedan pozabavit ćemo se najvišom etažom ove obiteljske kuće. Znamo da željno iščekujete što će se dogoditi u idućoj epizodi, zato budite s nama i zapamtite: mogućnosti su neograničene.

Do tada vam šaljemo tople pozdrave iz našeg ureda,

Vaši arhitekti s Ribnjaka – tim 4Uha

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 16:03