suvremena ljepotica

Obiteljska kuća u Samoboru koja ‘okreće leđa‘ ulici: Na ulaznoj strani ima neobičan detalj

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Arhitekti Atak studija osmislili su ovu kuću od bruto površine 250 metara četvornih za četveročlanu obitelj, Natka i Marinu te njihovih dvoje djece

- Dobra suradnja s investitorom je uvijek presudna da projekt u konačnici bude uspješan i da s njime obje strane budu zadovoljne. Konkretno kod ovog projekta to nam je bila najvažnija stavka. Investitoru smo pristupili s pomalo atipičnim idejama za koje je bila potrebna otvorenost i veliko povjerenje - govori nam na samom početku Tatjana Bilek Žurić iz arhitektonskog ureda Atak studio koji potpisuje projekt ove obiteljske kuće u Samoboru.

image

Arhitektica Tatjana Bilek Žurić iz studija Atak

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Arhitekti Atak studija osmislili su ovu kuću od bruto površine 250 metara četvornih za četveročlanu obitelj, Natka i Marinu te njihovih dvoje djece. Kuća je smještena malo izvan grada na uzbrdici prema Samoborskom gorju te na prvi pogled možete primijetiti nešto neuobičajeno. Iako privlači pozornost svojom pojavom, odmah vam nije jasno što je to što izaziva pozornost, dok nakon malo pozornijeg promatranja shvatite da se na ulaznoj strani kuće, na velikom bijelom zidu nalaze samo ulazna vrata i jedan prozor. Kako sami arhitekti objašnjavaju ovaj postupak – kuća „okreće leđa” ulici i na jedan način se „zatvara” prema toj strani, čuva svoju intimu, dok svoj drugi dio, koji je u potpunosti ostakljen okreće prema prekrasnom pogledu koji se rasprostire u podnožju.

- Kada smo vlasniku predložili ovo rješenje trebalo je malo vremena da ga prihvati. Imati zid dug 20 metara na prednjoj strani kuće, sa samo par otvora, ideja je koju nije baš jednostavno vizualizirati, a još teže prihvatiti s mišlju kako tim postupkom ne gubite ništa. Koncept da se na ulazu nalazi samo dugi zid s dva otvora također je nešto poprilično atipično za ovo područje. Ipak činjenica da se kuća na drugoj strani u potpunosti otvara prirodi pomogla je da se investitor na kraju odluči za ponuđeno rješenje - govori nam arhitektica.

Gabion ograda odvaja prednje dvorište kuće od ulice, a manji kaskadno uređeni vrt uokviruje ulazni na prvoj etaži. Prva etaža je predviđena za dnevni boravak koji je spojen s kuhinjom i blagovaonicom, te još dvije sobe i kupaonicu, dok je gornja etaža rezervirana za spavaće sobe i kupaonice. Jednostavno i fluidno kretanje kroz kuću daje joj jedan osjećaj lakoće, iako svojom pojavom izgleda moćno, dosjetljivo projektirano kretanje kroz prostor, od samog ulaza pa do gornje etaže, prostranih terasa pa na nazad opet do velikog dvorišta čini ugodnu šetnju koja promišljeno isprepliće vanjski i unutarnji dio kuće.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Željeli smo u potpunosti iskoristiti pogled koji se pruža s lokacije, tako je ta strana kuće ostakljena kako na prvoj tako i na drugoj etaži, a osim toga je obogaćena prostranim terasama koje postaju jednako važne kao i sam interijer. Bilo nam je također važno da po kući bude što manje „smetnji” te da nema prepreka u kretanju kroz prostor, tako postoji nekoliko ulaza i izlaza i stubišta koji efikasno spajaju sve dijelove kuće – govori na Tatjana.

Dobra suradnja između arhitekta i investitora se nastavila i u samom uređenju unutarnjeg dijela kuće te u odabiru detalja. Kako saznajemo Natko je pomno pratio cijeli proces izgradnje i sam imao niz kvalitetnih i dosjetljivih rješenja. Poveznica između vanjskog i unutarnjeg dijela očituje se i u odabiru boja i materijala. Bijeli zidovi u kombinaciju s toplim drvenim podom, kožni i drveni namještaj te detalji u crnoj boji zaokružuju cijelu priču.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Studio Atak
image
Studio Atak

- Imao sam puno povjerenje u Tatjanu jer smo već prije surađivali, pustio sam njima da mi pokažu svoju viziju, a ja sam se uključio u odabiru nekih detalja. Želio sam kamin u dnevnom boravku i htio sam da bude obložen u crnu ciglu koju je bilo nemoguće pronaći na našem području pa sam posegnuo sve do Njemačke kako bi u konačnici dobio to što sam htio. Nadstrešnice na terasama su nešto što su arhitekti izveli već u nekoliko navrata u svojim projektima hotela pa sam to rado prihvatio. Aluminijski profili s izgledom drva su doista funkcionalno i efektno rješenje koje se odlično uklopilo u izgled kuće. U konačnici sam dobio točno ono što sam tražio pa kuću volim od milja zvati imenom svoje supruge Villa Marina – govori nam vlasnik na samom kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:27