Zelenilo, mir boje.

Obnovljeni dom mlade zagrebačke obitelji u Maksimiru

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Autori projekta:
  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Martina Kinkela, mag.ing.arch.
  • Ivan Zloušić, mag.ing.arch.

Zelenilo, mir, boje.To su naše prve misli pri spomenu zagrebačkog kvarta Maksimir. Ujedno je to i najsažetiji opis interijera kojeg vam danas predstavljamo.

Na projektu renovacije i dizajnu interijera smo intenzivno počeli raditi pred čak dva proljeća, dok smo se, kroz naše kolumne za Dom i Dizajn, s njegovim finalnim izgledom družili prošlog ljeta. Njega se možete prisjetiti na ovom linku.

U to su vrijeme radovi na obnovi obiteljske kuće na tri etaže i gotovo 180 kvadrata, okružene prelijepim maksimirskim zelenilom, bili u punom jeku. U međuvremenu se mlada obitelj uselila u svoj novi dom čiji vam konačan izgled danas predstavljamo.

Razgledavanje započinjemo u samom srcu ovog, a rekli bi i svakog doma – po mjeri dizajniranoj kuhinji.

Naš je zadatak bio napraviti spoj modernog, toplog i funkcionalnog prostora u kojem će započinjati svaki novi obiteljski dan; uz zdrav doručak, okupan toplim zrakama sunca i ispunjen smijehom i zadovoljstvom.

Odlučili smo se kombinirati drvni dekora hrasta s čistim bijelim plohama, uz dodatak sivih tonova i geometrijskih uzoraka. Tu smo temu provukli kroz sve tri etaže, ne bi li ih što bolje povezali u jednu cjelinu. Posebnu notu veselja unijeli su šareni blagovaonski komadi namještaja.

Njima društvo pravi kutna garnitura dnevnog boravka, koja je u interijer unijela maksimirsku „zelenu“ atmosferu.

Osim kuhinje, na čijem smo dizajnu pomno radili, ne bi li investitori imali maksimalno prilagođene spremišne ormariće, ladice i police, u dnevnom boravku smo trebali zid s TV-om pretvoriti u veliki spremišni ormar s radnom zonom. Usput, da bi zadatak bio što zanimljiviji, ormarići su također trebali biti u potpunosti prilagođeni potrebama tehnike i uređaja. Neki od njih su morali biti u jednom trenutku sakriveni od pogleda, a u drugom nadohvat ruke.

Iz tog smo razloga kućište kompjutera sakrili iza rešetkaste drvene fronte, ne bi li se izbjeglo pregrijavanje kompjutera, zvučnike smjestili na odgovarajuće im police, a printer sakrili u vlastitu ladicu.

Ormar takvih dimenzija može veoma lako zagušiti prostor, stoga smo odlučno naglasili igru horizontalnih i vertikalnih linija, uklopili što više drvenih niša te rešetkastih, prozračnijih fronti.

Uz ove društvenije, dnevne prostorije, u prizemlje se smjestio i manji gostinjski WC, vešeraj te ulazni spremišni ormar, svi redom osmišljeni po mjeri, u kombinaciji već spomenutih boja, dekora i uzoraka.

Prvi kat je prava roditeljska oaza za opuštanje, spavanje i hobije. Spavaća soba ima vlastitu kupaonicu i walk in ormar, a do njih se smjestila i radna soba koja se veseli novim modnim kreacijama investitorice.

Treća, potkrovna, dječja etaža ove obiteljske kuće bit će tema neke buduće interijerske priče. Doduše, u redu je pričekati da mališani malo porastu ne bi li sami mogli reći da li odobravaju predloženi dizajn , zar ne?

Nadamo se da će razigrani prostori dječje etaže jednog dana biti baš po guštu najmlađe investitorice te se veselimo svim budućim, lijepim obiteljskim trenucima unutar ova 4 zida, u čijem smo osmišljavanju sudjelovali onako kako jedino i znamo – s entuzijazmom, ponosni i zadovoljni zbog pružene prilike i povjerenja.

Prepuni interijerskog entuzijazma vas za ovaj tjedna pozdravljamo, dok za sljedeća druženja pripremamo neka nova, također zelenilom okružena interijerska ostvarenja.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

FOTO: Zvonimir Miletić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:41