TOP INTERIJER

Odlično preuređenje stana u retro stilu: Prostor star 120 godina dobio potpuno novi izgled

 Nicole Franzen
Renovacija je u potpunosti promijenila raspored prostora, a zadržala njegovu dispoziciju s prijelaza stoljeća

Onyx Court je zgrada je koja je nekada bila dom opernih pjevača emigranata, skladatelja nagrađenih Oscarom i drugih poznatih osoba, a sagrađena je još 1902. godine u East Villageu, New York po projektu arhitektonskog ureda Harde & Short. Građevina je godinama imala stambenu namjenu da bi 1983. postala zadruga. Nedavno je zgrada opet postala dom novih stanovnika pa su arhitekti iz ureda GRT Architect dobili zadatak prenamjene jednog od prostora u obiteljski stan.

image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen

- Naša renovacija u potpunosti je promijenila raspored prostora, a zadržala njegovu dispoziciju s prijelaza stoljeća. Prostor nije ni otvoreniji ni zatvoreniji nego kad smo ga zatekli. Stvorili smo novu kolekciju soba, organiziranih hodnikom, omeđenih dekorativnim parketom, s pogledom i programom prilagođenim životnom stilu naših klijenata – pišu arhitekti na svojoj web stranici.

image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen

Na ulazu su ispravili prethodno iskrivljeni hodnik kako bi se kroz ulazna vrata pružao pogled kroz prozor okrenut prema istoku. Kako bi stvorili i uokvirili ovaj vidokrug, arhitekti su dodali plitki lučni otvor u nosivi zid od opeke, jedinu strukturnu promjenu koju je zahtijevao dizajn. Putovanje ovim hodnikom slavi nepravilnost zgrade s asimetričnim nišama i zaobljenim otvorima u debelim zidovima od žbuke. Hodnik vas dovodi do kuhinje koja je premještena dijagonalno preko stana. Kuhinja je prije imala male prozore i nije komunicirala s drugim prostorima, po običaju devetnaestog stoljeća. GTR arhitekti su to preokrenuli, ali su se pobrinuli da rekreiraju tri diskretne prostorije – kuhinju, dnevni boravak, blagovaonicu – svaka sa svojim vlastitim raspoloženjem.

image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen

Za izradu poluotvorene kuhinje korišteni su funkcionalni elementi. Niski ormarić na mjedenim nogama daje skromnost ulaznom dijelu, dok viseći sustav za pohranu dijeli kuhinju od blagovaonice. Pomiješani su jednostavni materijali u različitim teksturama i bojama kako bi se stvorila razigrana i funkcionalna kuhinja. Satenski bijeli pult pomaže zamagliti granicu između prostora za kuhanje i stanovanja, lijepo se poigravajući sa susjednim zidovima. Ormarići, uključujući prilagođene velike elemente, izrađeni su lokalno od bijelog hrasta. Sve tvrde površine su od mozaika, što je naklon raskošnim izvornim pločicama koje krase javne prostore zgrade. Skulpturalni otok dom je električnih uređaja i stvara apstraktnu pozadinu stola za blagovanje.

image
Nicole Franzen
image
Nicole Franzen

Linearna mjedena visilica i ukrasni parket dodatno impliciraju blagovaonicu, dok blago zaobljena gipsana uvala spaja prostore. Dnevni boravak je odvojen pragom u obliku riblje kosti u uokvirenom otvoru i ojačan novom paletom materijala. Ovaj prostor je organiziran oko punog zida ugradbenih polica koji uključuje kliznu ploču koja skriva televizor. Niz komplementarnih boja naglašava reljefnost ove kompozicije, dok je ukrasi od hrastovine vežu uz kuhinju. Posvuda su postavljeni prilagođeni ugradbeni ormari.

- Kupaonica proširuje ideje iz kuhinje, miješajući teksture i ljestvice tvrdih površina s mekim oblicima u hrastovini, dok mala gostinjska soba služi i kao drugi ured kada je njen krevet spušten – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2023 13:17