OŠ 'A. G. Matoš'

Ovu su osnovnu školu uredili učenici i “okrunjena” je titulom najboljeg cool mjesta iz D

Na veliki nagradni natječaju magazina Dom&Dizajn ‘The Best of D&D” ova je osnovna škola okrunjena titulom najbolje. Škola izgleda uistinu zanimljivo, što vi mislite?

Zašto škola ne bi bila cool? Da, zašto ne bi? Vjerojatno nekome škola nije ostala u dobrom sjećanju, a neko će čvrsto tvrditi da mu je to bilo najbolje razdoblje u životu.

Profil
Ime:
Osnovna škola 'Antun Gustav Matoš'
Adresa:
Aleja Antuna Augustinčića 12, Zagreb
Ravnatelj:
Antonio Jurčev
Uređenje:
Učitelji, učenici, domar...

Mi ćemo vas ovim člankom i fotografi jama pokušati uvjeriti (ako ste u prvoj skupini) ili podržati u vašem mišljenju (ako ste u drugoj skupini) kako su današnje škole izrazito fora mjesta na kojima se djeca istinski zabavljaju i koja potiču u njima kreativnost, maštovitost i želju te mogućnost da sami sudjeluju u stvaranju ambijenta u kojem provode mnogo vremena. Ovaj mjesec, dakle, vodimo vas u Osnovnu školu “Antun Gustav Matoš” na zagrebačkim Ravnicama. Iako je toj školi “istekao rok trajanja” i već se odavno trebala srušiti, a potom nanova sagraditi, to nije spriječilo tamošnje profesore i učenike da učine ono što mogu, i ako ništa drugo, barem ne zapuste interijer.

– Naša škola oduvijek ima tradiciju zanimljivih, oslikanih interijera. Temelje ovoj priči ‘udarila’ je još davno profesorica likovnog Ana Novoselac, a nastavila ju je učiteljica Helena Habdija, kao i ostali motivirani učitelji, talentirani i vrijedni učenici te sjajni domari – kaže ravnatelj škole Antonio Jurčev, koji nas je proveo kroz učionice koje su sve na svoj način posebno, drugačije i namjenski uređene. Nećemo vam lagati, oduševile su nas.

– Učionice su tematski osmišljene, u skladu s predmetom koji se u tom prostoru predaje i potpuno prilagođene učeničkom životu. Učenik je na prvome mjestu, a ideje o osmišljavanju prostora realiziraju se tako da se spajaju razmišljanja učitelja i učenika – ističe ravnatelj Jurčev.

Tako su, primjerice, u učionici hrvatskog jezika oslikani velikani domaće književnosti, i to u akromatsko-kromatskom kontrastu, dok je na podlozi ritam crta zagrebačkoplave boje koja inače prevladava u cijelom školskom prostoru. Zid su oslikali učenici osmih razreda iz likovne skupine Estetsko uređenje škole.

U učionici talijanskog jezika, pak, prevladavaju boje talijanske zastave (zeleno, bijelo, crveno) te motivi kulturnih i povijesnih spomenika – toranj u Pisi, Ponte Rialto, Koloseum (na zastorima) i Venecija (na zidu oslikana na običnom mesarskom papiru). Uređenje ove učionice zajedno s učenicima potpisuje profesorica talijanskog Dubravka Novak i profesorica Malina Zu-ccon Martić, kustosica Muzeja za umjetnost i obrt.

Šetajući hodnicima škole nailazimo na genijalan prostor za druženje i učenje, čije je elemente izradio domar škole Siniša Koren, te na veliki portret Antuna Gustava Matoša kojeg su također oslikali učenici, ovaj put oni sedmog razreda. Tu je i kaširani lik poznatog pjesnika prema modelu spomenika na Gornjem gradu.

Matoš ima kravatu s logom škole, a iznad njega su stari šestinski kišobrani, rad učenika trećih razreda. Zanimljiva je i knjižnica u kojoj je sve podređeno glagoljici, a ideja je potekla od skupine učenika koji se nazivaju Glagoljaši i jedne likovne skupine. Sigurni smo da ste se sada barem na trenutak poželjeli vratiti u školske klupe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:16