IDEMO U PLANINE

Pogledajte što je sagrađeno u nacionalnom parku, na 1000 metara nadmorske visine, na izazovnom terenu u netaknutoj prirodi

 BOYSPLAYNICE/
Vikendica je osmišljena u dva volumena koja se međusobno isprepliću: jedan je pravokutnog oblika te prekriven dvostrešnim krovom, dok je drugi dio prizemni s ravnim krovom

Zadatak je u teoriji zvučao prilično jednostavno: stvoriti rekreacijski sadržaj za obitelj s djecom te im osigurati prostor za provođenje slobodnog vremena tijekom ljeta i zime s povremenim okupljanjem šire obitelji i prijatelja. Međutim, lokacija nije bila nimalo jednostavna: Nacionalni park Krkonoše u Češkoj.

Vikendica se trebala uklopiti u krajolik i poštivati lokalnu arhitekturu, ali istodobno ostaviti moderan dojam te zadovoljiti potrebe suvremenog života. Gradila se na zapadnoj padini planinskog grebena u istočnim Krkonošama, na zemljištu koje je na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, uz nagnut okolni teren koji se strmo spušta u dolinu.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Arhitektonski projekt prepušten je timu iz biroa ADR, a rezultat je moderni objekt okružen netaknutom prirodom bez ikakvih ograda i barijera. Sa sjeverne strane zemljište graniči sa šumom, a većina prozora pruža prekrasan pogled na dolinu, okolni krajolik i vrh najviše češke planine Sněžka.

Kuća korisne površine 242 kvadrata osmišljena je u dva volumena koja se međusobno isprepliću: jedan je, dvoetažni, pravokutnog oblika, dimenzija 15 x 10 metara, te prekriven dvostrešnim krovom, dok je drugi dio prizemni s ravnim krovom.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

U većem volumenu smješteni su dnevni prostor s kuhinjom i blagovaonicom, tehnički sadržaji kuće i prostor za odmor, dok se garaža nalazi na drugom dijelu zgrade. Stepenice vode do potkrovlja gdje su tri spavaće sobe, dvije kupaonice i odvojeni toalet. Glavna spavaća soba ima lođu na sjevernom pročelju, a druge svije sobe imaju povišenu platformu koja služi kao povremeni prostor za spavanje.

Kuća je smještena na kamenom temelju, tipičnom za ovo područje, dok su fasade pretežito obložene arišem. Na krovu je aluminij. Okolni teren ostavljen je netaknut, dopuštajući kući da se prirodno uklopi u planinsku livadu.

Dizajn interijera potpisuje studio Formafatal, čiji dizajneri ističu kako su vlasnici željeli kućicu koja odražava okolne planine, u kombinaciji s potpunom udobnošću moderne kuće. Raspon materijala u interijeru je, kažu, jednostavan.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Materijali povezuju cijeli prostor u skladnu cjelinu, a većinom su korišteni u svom prirodnom obliku - puno drvo, valjani lim, perforirani čelik, cementni estrih... Crni lim, primjerice, vizualno povezuje knjižnicu s kaminom i kuhinjske elemente, dok se puno drvo može uočiti na podovima i namještaju. Ploča blagovaonskog stola izrađena je od masivnih debelih dasaka s neravnom korom oguljenog ruba koje su vlasnici sami nabavili, a isti se motiv pojavljuje i na krevetu. Nadalje, stubišna ograda povezuje etaže s poluprozirnim panelnim zidom od neobojenog perforiranog čelika, koji se također pojavljuje kod kreveta na kat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:00