Casa Vicens

Prva građevina slavnog Gaudíja postaje muzej

Casa Vicens u Barceloni, prva građevina slavnog katalonskog arhitekta Gaudíja, u drugoj polovici 2017. godine trebala bi otvoriti svoja vrata posjetiteljima, i to kao novi muzej posvećen ovom arhitektu. Prvi će put Casa Vicens, koja je 2005. godine proglašena svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, biti otvorena javnosti kao javni, a ne rezidencijalni ili privatni prostor. Njezino otvaranje, koje je isprva bilo planirano za 2016. godinu, odgođeno je za rujan 2017. zbog intenzivnih i kompliciranih radova obnove koje je bilo potrebno provesti kako bi zgrada zasjala u punom sjaju.





Casa Vicens nalazi se u ulici Carrer de les Carolines na kućnom broju 24, a njezinu je gradnju 1883. godine naručio Manel Vicens s namjerom da mu to bude ljetna rezidencija. Gaudí je izvedbom ovog projekta stvorio jednu od prvih secesijskih građevina u današnjoj Barceloni, a sama se kuća, koja je u vrijeme gradnje zamišljena kao samostojeća građevina, isprva nalazila u obližnjem gradiću Gràcia. S razvojem grada Gràcia se iz gradića pretvorila u gusto naseljenu četvrt Barcelone prepunu kompaktnih zgrada i uskih uličica u kojoj se Casa Vicens izdvaja svojim jedinstvenim izgledom.

U svojem izvornom obliku kuća je imala četiri kata, a prizemlje je bilo oblikovano poput galerije. Ova se kuća smatra ključnim arhitektonskim djelom koje pomaže pri tumačenju arhitekture Gaudíja, kao i samog razvoja modernizma u Barceloni. Iako je 1925. godine arhitekt Joan Baptista Serra de Martínez proširio ovu kuću, u projektu muzeja cilj je bio očuvati temeljni izričaj Gaudíja izbjegavajući moderne intervencije ili stilove prilikom obnove.




Izvor: ArchDaily

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:17