KUĆE "ROĐACI"

Renovacija farme stare 200 godina u impresivnu obiteljsku kuću, studio i spa

 Naho Kubota
Glavnu kuću karakterizira tamni metalni krov i prilagođene tamnozeleno obojene drvene obloge od čempresa u raznolikom uzorku letvica

Smještena unutar agrarnog krajolika okruga Westchester, ova je obiteljska kuća koja se prostire na 480 metara četvornih projektirana je da bude promišljeno integrirana u krajolik. Dizajn Worrella Yeunga okuplja tri odvojene strukture na uskoj, sjeverozapadnoj strani trokutaste parcele, koja se širi i blago spušta s ulice prema jezercu i brdu. Blisko surađujući s Raft Landscapeom, tim je razvio strategiju lokacije koja štiti glavnu kuću od susjedne ulice i fokusira pogled sa svake građevine prema krajoliku. Na ulazu, novi prilaz i šljunčani teren pod kutnim ulazom, raspoređeni oko stabla magnolije, uvode minimalnu, apstraktnu estetiku koja se provlači kroz projekt, dodajući teksturu tradicionalnim oblicima zabata.

image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota

Studio je renovirao i proširio glavnu kuću (izvorno preuređena štala) i dodao prizemnu garažu/studio i spa. Tri zgrade ponavljaju arhetipski zabatni oblik američke staje dok se također ističu različitim pristupima oblogama i detaljima materijala.

"Nismo željeli monotono iskustvo prelaska iz jedne tamno presvučene zgrade u drugu", kaže sudirektor Jejon Yeung. "U cjelini, zbirku zgrada čitamo kao braću i sestre koji su blisko povezani - poput rođaka."

image
Naho Kubota

Ažurirajući agrarni vernakular, glavnu kuću karakterizira tamni metalni krov i prilagođene tamnozeleno obojene drvene obloge od čempresa u raznolikom uzorku letvica.

"Vanjska paleta bila je inspirirana tamnim ambarima prekrivenim mahovinom i tako smo osmislili prilagođenu boju koja ima različita očitanja ovisno o svjetlu i godišnjem dobu, a istovremeno daje karakter drva čempresa," kaže Yeung.

Iznutra, velika drvena krovna konstrukcija s zabatima koja se proteže od jednog kraja do drugog, stvara otvoreni dramatičan središnji zajednički prostor. Radeći sa Silman Structural, Worrell Yeung povećao je izložene grede kako bi odgovarale veličinama nosača, tako da su vidljive samo čelične spojne šipke. Rezultat je ujednačen, minimalan i izrazito elegantan strop.

image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota

Dnevni prostor organiziran je samostojećim predmetom u središtu prostorije koji sadrži ulazni ormar, klupu i šank. Soba je omeđena zidom od kamina/police za knjige s jedne strane i volumenom krila za goste s druge strane; oba su presvučena crnim drvetom u kontrastu sa svijetlim drvenim podovima i odgovarajućom drvenom strukturom iznad. Sama polica za knjige ističe originalni kamin, koji je ponovno presvučen kamenom i redizajniran je da uključi pohranu glazbe i knjiga s jedne strane i nova vanjska vrata koja vode do vanjske terase s druge strane.

image
Naho Kubota

Nasuprot, kuhinja je intimniji prostor organiziran oko središnjeg pocinčanog otoka i stolarije od drveta Douglas Fir, dok soba za pranje rublja u tamnocrvenoj boji i podom od plavih pločica nudi spokojan, hladan kontrapunkt. Mali radni stol zauzima suprotni kut i usmjerava pogled na stablo magnolije u ulaznom dvorištu. Ovaj prijelazni prostor vodi do dvije dodatne spavaće sobe za goste i primarne spavaće sobe, organizirane oko ugrađenog kreveta i velikog prozorskog zida koji uokviruje stari hrast. Također sadrži veliku vlastitu kupaonicu koja se sastoji od poda pločica u boji terakote, stolarije od duglazije u mekoj sivoj boji i tuša obloženog keramičkim pločicama u boji škriljevca.

image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota
image
Naho Kubota

Na katu su dvije spavaće sobe za goste simetrično raspoređene s obje strane, gdje veliki krovni prozori pružaju pogled na istok i zapad. Projektiran kao kompaktni prostor za spavanje, svaki sadrži hotelske smještajne jedinice s vlastitim kupaonicama i ugrađenim krevetima s ostavom. Svaku spavaću sobu oblaže tapeta po narudžbi koje je dizajnirao Worrell Yeung.

Minimalne drvene stepenice i metalna ograda protežu se od dnevnog boravka do podruma: društvenog prostora s velikim prozorima i kliznim staklenim stijenama koje se otvaraju izravno prema bazenu i krajoliku. Izvorni kameni temeljni zid iz 1800-ih daje snažnu teksturiranu pozadinu naspram novog betonskog poda i stropa obloženog drvom, dok novi drveni volumen sadrži sobu za čišćenje, vinski podrum i pomoćnu prostoriju te je u kontrastu s monolitnom samostojećom kuhinjom.

image
Naho Kubota
image
Naho Kubota

Iza glavne kuće, novi fotografski studio i garaža orijentirani su u istom smjeru kao i glavna kuća, stvarajući barijeru koja štiti dom od ulice. Smješten između četiri dramatično visoka stabla cedra na čijem je očuvanju i održavanju radio Worrell Yeung. Studijski dio strukture obložen je šperpločom Douglas Fir i magnetskim zidovima te sadrži otvorenu ostavu, integriranu radnu stanicu, potkrovlje za spavanje i kupaonicu.

Dovršavajući zbirku građevina, izgrađena je manja šupa istočno od glavne kuće i studija/garaže, povezana stazom od drobljenog šljunka obloženom obnovljenim granitnim komadima na jednom rubu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:26