SKRIVENA OAZA

Riverland na Mrežnici: Alternativni tip smještaja u okruženju prekrasne prirode

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Svestrani Karlo Golub osmislio je dvije kućice za odmor smještene na malom otoku u Zvečaju nedaleko od Karlovca

Karlo Golub ima svega 29 godina, a već posjeduje svoje malo carstvo. Drukčije je to carstvo od onih koje ste navikli gledati. Ovo se smjestilo u netaknutoj prirodi na malom otoku u Zvečaju nedaleko od Karlovca, tik uz rijeku Mrežnicu. Karlo se od svoje šeste godine bavio kartingom i automobilizmom te je kao student radio u tvrtki koja proizvodi energetsko piće. Zahvaljujući tome proputovao je dobar dio svijeta. Priznaje nam da je veliki ljubitelj prirode i kaže da je godinama želio napraviti nešto poput ovakve oaze koju sada ima.

image
Vlasnik Karlo Golub
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Međunarodno iskustvo

- Tijekom dugogodišnje sportske i profesionalne karijere imao sam jedinstvenu priliku proputovati svijet i boraviti u alternativnim tipovima smještaja u okruženju prirode. Shvatio sam da takvo okruženje pozitivno utječe na moje zdravlje, koncentraciju i unutrašnju ravnotežu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pričajući s ljudima iz raznih poslovnih branši te različitih interesa iz raznih zemalja svijeta, identificirao sam da je potražnja za alternativnim oblikom smještaja u Hrvatskoj (barem je bila tada) nezadovoljena. To je bila idealna prilika da uskladim svoju viziju ponude na jedinstvenom mjestu uz samu rijeku Mrežnicu. Međunarodno iskustvo mi je dozvolilo da pobliže upoznam preferencije i ukuse stranih gostiju - objašnjava nam vlasnik.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Riverland Mrežnica rasprostire se na 1500 metara kvadratnih, a trenutačno su na otoku dvije kućice za smještaj identičnog izgleda i kvadrature. Kućica s terasom ima čitavih 15 metara kvadratnih, a tu su i prizemlje s kaučom, koje služi kao dnevni boravak, i galerija s krevetom. Osim prekrasne terasice uz rijeku Mrežnicu, glavni aduti kućica su veliki prozori, odnosno staklene površine koje posjetiteljima omogućuju da u svakom trenutku uživaju u prekrasnom pogledu na drveće i rijeku, iz kreveta ili s kauča.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U kućicama nema struje i osvjetljavaju se baterijskim svjetiljkama. Vanjska rasvjeta je na solarno napajanje

Kućice su izrađene isključivo od jelovine, a stupovi na kojima stoje su od akacije. Karlo je kućice osmislio kao mjesto za bijeg od užurbanog života, utočište u kojem ćete moći ugasiti mobitel i u potpunosti se opustiti slušajući samo zvuk ptica i slapova u blizini. Zato u njima nema struje, osvjetljava se pomoću baterija, a vanjska rasvjeta je na solarno napajanje. Ipak, svjestan vremena u kojem živimo, Karlo pruža mogućnost svojim gostima da na jednom mjestu na otoku napune svoje uređaje poput mobitela ili tableta.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Kućica s terasom ima 15 četvornih metara, a tu su i prizemlje s kaučom, koje služi kao dnevni boravak, i galerija s krevetom. Glavni su adut veliki stakleni otvori koji gostima pružaju predivan pogled s kauča ili, pak, iz kreveta

Korak po korak

- Kućice smo izgradili prijatelj i ja uz pomoć mog oca. Glavnu riječ oko gradnje vodio je moj prijatelj koji je stolar po struci te smo tata i ja više bili njegovi pomagači. Veliku zajedničku terasu, stolove i stolce na njoj, roštilj i ljuljačku izradili smo otac i ja sami. Tako da smo više-manje sve što se nalazi u objektu napravili sami - ponosno nam govori Karlo i dodaje:

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Osim jedinstvene lokacije, projekt je zanimljiv jer je gotovo sve ručni rad. Naime, vlasnik, njegov otac i prijatelj, inače stolar po struci, sami su izradili kućice. I gotovo sve što se nalazi u njima

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Tata, prijatelj i ja smo crtali i osmišljavali izgled kućica dok nismo došli do idealnog dizajna. A onda smo jednostavno krenuli korak po korak. Za vrijeme gradnje dolazile su nam ideje i osmišljavali smo dosta toga u hodu, pogotovo što se tiče uređenja. Te godine je bilo mnogo kiše pa smo čekali svaki suhi dan i radili dok ne bi pao mrak. Kad smo završili, zvali smo prijatelje te smo i sami prespavali u kućicama kako bismo identificirali što bi gostima moglo biti dobro, a što bi im još moglo zatrebati.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Osim što je Karlo u svojoj zavidnoj kreativnosti stvorio utočište za sve one koji žele malo usporiti, možda kao i on sam, ujedno je pokazao da nije potreban tko zna kakav luksuz da bismo se odmorili, čak naprotiv, odmor od luksuza svakodnevnog života ponekad je možda najbolji odmor. Jednostavno i nenametljivo, s potpunim poštovanjem prirode u koju su se smjestile, Riverland kućice su se svakako odsada naše na našoj listi za sljedeće slobodne dane. Potražite ih i na Facebook stranici riverland.mreznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:11